Tasfiye, 29. sayıda

"Direnen edebiyat"ın temsilcisi Tasfiye, 29. sayısıyla okuyucuunun karşısında.

13-03-2011


Tasfiye Dergisinin Mart-2011 tarihli 29. sayısında da yeni isimler var. Mehmet Sait Çakar “Mankürt” isimli şiiriyle ilk kez yer alıyor Tasfiye’de. İnkâr ve asimilasyonu şiir diliyle çarpıcı bir şekilde sunuyor Çakar. Mehmet Garip Tanyıldızı da “Müzdelife” şiiriyle selamlıyor Tasfiye okuyucularını. Sayının diğer şairleri “Pinçik” şiiriyle Şehmuz Kurt, “Karanlık Sağanağı” şiiriyle Mahmut Yavuz, “Hicrettir” şiiriyle Mehmet Ali Başaran ve “Türkiye İşsiz Marşı” şiiriyle Özkan Şahin. Şahin’in şiirinden bir bölüm alalım: “Çakmağını ver/ Daha daha çek, doldur ciğerlerini dumanla/ Bugün avunalım,/ Yarına Allah kerim/ Kaldıralım sınırları/ Kaldırımlarda biz/ Kahvelerde biziz, biziz boşluğu avutan/ Dil farkı bilmeyiz/ Din farkı bilmeyiz,/ Hayattır anamızı ağlatan” Tasfiye’nin bu sayıdaki öykücüleri Mustafa Kıyak ve yine Tasfiye’deki yeni isimlerden Ayşenur Bulut. Mustafa Kıyak, okuyucuyu yine başka pencerelere götürecek, ironik anlatımın şaşırtıcıcı sularına sürükleyecek ilginç bir öyküyle karşımıza çıkıyor “Biz Dünyayı Çok Sevdik, Ölüm Bizden Uzak Olsun” başlıklı hikâyesinde. Ayşenur Bulut ise “emek ve insan” üzerinden toplumcu gerçekçi bir giriş yapıyor Tasfiye yolculuğuna, “İnsana ve Emeğe” başlıklı hikâyesiyle.

 Sümeyye Ek ise, uzun anlatısıyla yine Tasfiye’de ilk kez görünenlerden, genç bir isim. Ek’in, Milli Güvenlik derslerinin imam hatiplerdeki dayatmalarını işleyen etkileyici anlatısı, yaşanmışlığının yanı sıra dillendirilmeyen binlerce hikâyeye, yaraya tercüman olması bakımından da son derece değerli. “Kızım Senin Derdin Ne” başlıklı anlatıda ibretlik diyaloglar, tepkiler var. Ülkenin en can yakıcı, en aşağılık yasaklarından biri olan başörtüsü yasağının imam hatiplerde bile özellikle milli güvenlik derslerinde nasıl uygulandığını, muhafazakâr tepkilerin nasıl korku ve yasakçılar lehine ortaya çıktığını, direnenlerin hangi güçlüklerle karşılaştıklarını içten bir dille anlatıyor,  sürecin içinden geçen Sümeyye Ek. Müdür yardımcısı gözlerini bana çevirerek ‘Kızım senin derdin ne’, diye soruyor. ‘Neden derse başörtülü girdin?’ (…) ‘Terbiyesiz, senin yaptığını Yahudiler yapmaz, senin yaptığın provokasyondan başka bir şey değil!” tepkisini veren bir ilahiyat dersi hocası olan idareci… Bunlar da Müslümanların iradi sefaletlerini anlatan çarpıcı cümleler olarak yer alıyor anlatıda.

 Dergide ayrıca Beytullah Emrah Önce’nin “28 Şubata Dokunan Hikâyeler, 28 Şubatın Dokuduğu Hikâyeler”,  Süleyman Ceran’ın “28 Şubatın Romana Yansımaları” başlıklarıyla Özgür Yazarlar Birliği’nin 27 Şubat günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde gerçekleştirdiği “28 Şubat Soğuğunda Edebiyat” panelinde yaptıkları konuşma metinleri yer alıyor. Ahmet Örs, öykücü Mukadder Gemici’nin “Asla Pes Etme” adlı ilk hikâye kitabını tahlil ediyor. Ermeni meselesinden 28 Şubata uzanan geniş bir hatta hayata dokunan hikâyelerin yer aldığı kitabın cesur çıkışları içinde barındırdığını işliyor yazı.  Kadrican Mendi de “Yoldaş Pançuni” çalışmasında Osmanlı’daki azınlıkların siyasi mücadelelerinden bir kesit sunuyor “Yervant Oydan”ın eseri üzerinden. Aslında Yoldaş Pançuni, teoriyle pratiği bir araya getirmekte zorlanan bütün ideolojik çevreler için tartışılmayı hak eden ilginç bir kitap. 

 Zübeyr Berk, Tasfiye kadrosunda kalıcı olacağı mesajını “Türk Modernleşmesi ve Etno-Seküler Ulus İnşası” başlıklı ikinci yazısıyla veriyor. Ömer Faruk Karagüzel de muhafazakâr düşünceyi çözümlemeye devam ediyor “Peyami Safa’nın Siyasi Düşüncesine Bir Bakış” adlı çalışmasında. Her iki yazı da Türkiye’nin hangi düşünsel temel ve dinamikler üzerinde yükseldiğini kavramaya dönük önemli ipuçları barındırıyor ve genç kalemlerin entelektüel temeldeki anlama çabalarından dolayı da umut veren bir motivasyonu içinde barındırıyor. 

 Ali Özgür Özkarcı’nın “Buğulu Muğlakçılardan Niçin Hoşlanmadığımız” şiirini, Kitap-lık dergisi Şubat sayısında yayımlanmasının hemen ardından Tasfiye’nin mart sayısında tahlil etmiş Ahmet Örs, seri halinde gerçekleştirdiği şiir tahlillerinin bir devamı olarak. Hayata dokunan, ezilenlerin dünyasına projeksiyon tutan Özkarcı şiiri bu boyutuyla hayli takdir edilmiş yazıda.

 Tasfiye irtibat:

www.tasfiyedergisi.com, [email protected], Soğukpınar Mah. Behzat Bulvarı, No: 220, Kat: 2, TOKAT

505 259 07 15

Etiketler : #Tasfiye   #   #29.   #sayıda   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN