Tersanelerde ölümsüz gün yok

Tuzla tersanelerinde ölüm artık bir rutin halinde. Alınmayan önlemler nedeniyle neredeyse her gün bir işçi ölü-yor. Önceki gün Deniz Kaşıkeman'ın ölümünün ardından son tersane kurbanı 31 yaşındaki Murat Çalışkan oldu.

19-05-2008


Tuzla tersanelerinde ölümler bitmiyor. Neredeyse her gün bir işçinin ölüm haberi geliyor. Önceki gün Selah Tersanesi'ndeki işçi Deniz Kaşıkeman'ın üzerine sac düşmesi sonucu ölmesinin ardından dün de Desan Tersanesi'nde Murat Çalışkan isimli işçi hayatını kaybetti.

31 yaşındaki Murat Çalışkan, kaynak yaptığı geminin güvertesine düşerek hayatını kaybetti. Çalışkan, gece saatlerinde çalıştığı Desan Tersanesi'nde, iskeleden, kaynak yaptığı geminin güvertesine düştü.

İŞÇİLER AYAKLANDI

25 metre yükseklikten düşüp ölen Çalışkan'ın mesai saati bitiminden sonra eve gelmemesi üzerine şüphelenen ailesi tersaneye gitti. Çalışkan'ın cesedi ailesinin tersaneye gelmesinden sonra bulunabildi. Kaptanoğlu Holding'e bağlı Desan Tersanesi'nde yaşanan ölüm gece saatlerinde tersane işçilerini harekete geçirdi. İşçiler gece saatlerinde tersanelerde iş bırakarak eylem yaptılar. Polis ise tersane önüne ve çevresine yığınak yaptı. Aynı günde 2 işçinin yaşamını yitirmesi üzüntüye neden oldu. Son kurbanla birlikte Tuzla tersanelerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 96'ya yükseldi. Çalışkan'ın cenazesi, amcasının oğlu Ahmet Çalışkan ile diğer yakınları tarafından Tuzla Devlet Hastanesi Morgu'ndan alındı. Çalışkan'ın cenazesi, bugün memleketi Kahramanmaraş'ta toprağa verilecek. Limter-İş Sendikası yarın 07.30'da Selah Tersanesi önünde bir eylem yapacak. Sendika, tersane önüne tabut bırakacağını ve tersane patronlarına bir şişe kan hediye edeceğini duyurdu.

SENDİKA GREVE GİDİYOR

Limter İş Sendikası önceki gün, işçi ölümleri üzerine grev kararı aldı. Sendika, 16 Haziran günü aşağıdaki taleplerle iş bırakacaklarını açıkladı:

  • Tuzla tersanelerinin denetimini sendikamız Limter-İş, TMMOB, TTB, Baro, Çalışma Bakanlığı ve GİSBİR'den oluşan bağımsız bir komisyon yapsın.

  • Ağır ve Tehlikeli İş Kolu Yönetmeliği uygulansın.

  • Taşeronluk sistemi kaldırılsın.

  • 7,5 saatlik iş günü uygulansın.

  • Sigortalarımız ana firma tarafından ve aldığımız ücret üzerinden yatırılsın.

  • Gurbetçi işçilere sağlıklı barınma evleri sağlansın.

  • Sendikamıza tersanelerde temsilcilik açma hakkı tanınsın.

    Sorumlular yargılansın

    Tersane işçileri ölümleri Beyoğlu'da protesto edildi. Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapan tersane işçileri en son ölen arkadaşlarının temsili tabutunu İstiklal Caddesi'nde taşıdı. Elli kişilik grup, "Artık yeter ölmek istemiyoruz, Sesimizi duyan var mı? Tek tek ölü-yoruz" yazılı pankart açtı. Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu, “Devlet yetkilileri can güvenliğimiz başta olmak üzere diğer sorunlarımızın çözümüyle ilgili en ufak bir adım dahi atmamıştır” dedi. Nihadioğlu, işçilerin taleplerini şöyle sıraladı: "İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınsın. Ağır ve tehlikeli iş kolu yönetmeliği uygulansın. İş cinayetlerinin sorumluları yargılansın. Taşeronluk kaldırılsın herkese kadro hakkı tanınsın. Tüm işçileri kapsayan işçi lojmanları kurulsun. Sigorta pirimleri ana firma tarafından ve gerçek ücret üzerinden yatırılsın." (Yeni Şafak)

  • Etiketler : #Tersanelerde   #ölümsüz   #gün   #yok   
    YORUMLAR
    Henüz Yorum Yok !
    İlginizi çekebilecek diğer haberler

    Makaleler

    Hava Durumu


    VAN