Tesettürlü erkek aranıyor!

Tesettür ile davranış birbirlerine paraleldir. Kadın ve erkeğin tesettürü farklı olsa da ortak noktada buluşurlar. Bir kadının tesettürü aynı zamanda bakışında olmalıdır ve bu erkek için de geçerlidir. Bir kadının tesettürü aynı zamanda yürüyüşünde olmalıdır ve bu erkek için de değerlidir. Bir kadının tesettürü aynı zamanda konuşmasında olmalıdır ve bu erkek için de geçerlidir. Bir kadının tesettürü aynı zamanda bir ortama girişindeki ağır başlılığında ve vakarında olmalıdır ve bu erkek için de geçerlidir.

16-06-2016


Tesettürlü erkek aranıyor!

Selma Ülger / Medya Times

İftarımızı yaptıktan sonra Beyazıt Kitap Fuarına gittik. Gittiğimizde elime aldığım kitap listemdeki kitapları bulmak üzere yayın evlerinin kurmuş olduğu stantlara yaklaşarak alacağım kitapları seçmeye başladım. İlk gittiğim stantta duran gençler en arkada duran kitapları gözümle seçmekte zorlansam da, arka tarafa yanlarına geçmek istemeyişim konusundaki hassasiyetimi fark etmiş olmalı ki, “abla istersen biz çıkalım buradan. Sen geç daha rahat seçersin kitapları” dedikten sonra bana yer verdiler. Allah razı olsun. Anlayışları ve kendilerinde de bu hassasiyet olmasa bana bu teklifi sunmazlardı. Derken kitapları alıp farklı bir standa yöneldim. İki genç oturuyor. Önünde kitap seçerken kahkaha ve davranışlarındaki tavırlardan çok rahatsızlık duyuyorum. Sorduğum bir soru karşısında istiflerini bozmadan verdiği cevaplar da cabası…Üstün körü bir kaç kitap seçip uzaklaştım oradan. Kitap fuarı dönüşünde stantlarda duran gençleri göz önüne alarak ve karşılaştırarak “erkeğin tesettürü” üzerinde ne kadar da az durulduğunu düşünüp durdum…

Tesettür ile davranış birbirlerine paraleldir. Kadın ve erkeğin tesettürü farklı olsa da ortak noktada buluşurlar. Bir kadının tesettürü aynı zamanda bakışında olmalıdır ve bu erkek için de geçerlidir. Bir kadının tesettürü aynı zamanda yürüyüşünde olmalıdır ve bu erkek için de değerlidir. Bir kadının tesettürü aynı zamanda konuşmasında olmalıdır ve bu erkek için de geçerlidir. Bir kadının tesettürü aynı zamanda bir ortama girişindeki ağır başlılığında ve vakarında olmalıdır ve bu erkek için de geçerlidir.

Verilen seminerler, düzenlenen konferanslar hep kadının davranış ve tesettürünü içeriyor ve hep kadınlara yönelik oluyor. Sizler de dikkat ettiniz mi? Bir tane dahi erkeğin tesettürü ve davranışlarını konu içeren bir konferans ve seminer yok. Kimse erkekte olması gereken tesettürden bahsetmiyor, erkeğin tesettüründe ve davranışlarında yaşanan değişimleri göz önüne alarak gündeme getirmiyor.

Özellikle Müslüman erkeklerin hal ve tavırlarında olması gereken tesettür çoktan yitirilmiş durum da. Erkeğinde bir tesettürü vardı. Karşı tarafı cezbetmeyecek, davranışları ve bakışlarıyla Müslüman kimliğini zedelemeyecek.Erkeğin üzerine farz kılınan tesettürün yanında davranışlarında bir tesettürü olmalı.

Erkeklerin tesettüründeki değişimin farkında mısınız? Erkeklerin üzerindeki ağırlık giderek azaltılıyor. Bunu erkek modasına ve erkekler için üretilen kıyafetlere bakarak görmek mümkün. Reklam filmlerinde ve dizilerde yansıtılan erkek modeli de erkek tesettürünün gidişatına ışık tutuyor; göğsü epilasyonlu, vücut hatlarını tamamen ortaya koyan gömlek veya bluz giyen erkek oyuncular... Son yılların modası tayt pantolon ve babet çoraplarıda unutmamak gerek! Düşük bel pantolonlar da cabası. Tırnaklarına kadar törpü ve bakım yaptırmaya özendirilen erkek modeli aynı zaman da ağırlığından da kopartılmak isteniyor. Kıyafetlerin renklerindeki pembeliğe kayma da gözden kaçmamalı.

Tesettür kelimesi sadece hanımlarla özdeşleştirilmiş durum da. Bir bayan giyimine ne derece dikkat ediyorsa, erkekte aynı derecede dikkat etmelidir. Sakalın bırakılması, geniş paçalı ve geniş gömleklerin tercih edilmesi peygamber sünnetidir. Bir erkeğin kadının kıyafetindeki çekiciliğe bakıp harama meyletme olasılığı aynı zaman da bir kadının erkeğin kıyafetindeki çekiciliğe bakıp harama meyletmesinde de mevcuttur. Erkeğin nefsi bu noktada daha ağır basıyor olsa da kadının da bir nefsi vardır! Her iki tarafında kıyafetlerdeki vücut hatlarını belli edecek şekilde darlık ve özellikle renk seçimindeki dikkat çekicilik sonucu haram düşüncelere meyletmesi kaçınılmazdır.

Kadın da olması gereken tesettürü, tek bir davranış yıkabilirken erkekte olması gereken tesettürü de tek bir davranış yıkabilir. Kadın olsun, erkek olsun tesettür davetkâr tesettüre dönüştüğü vakit yozlaşmaya başlar.

İffet kadına ne kadar yakışıyorsa, erkeğe de o kadar çok yakışıyor. Hayâ kadına ne kadar yakışıyorsa, erkeğe de o kadar çok yakışıyor. İffet ve hayâ ne derece kadının ayrılmaz parçası olması gerekiyorsa, erkeğinde o derece ayrılmaz parçası olmalıdır. Kadın da var olması gereken tesettürün farklı bir çeşitide erkekte var olması gerekir. Kadın kendini nasıl şer bakışlardan sakınmaya çalışıyorsa, erkekte o kadar şer bakış olmamak için kendini sakınmalıdır. Kadın ve erkek arasındaki denge ve düzen karşılıklı sağlandığı sürece yıkılmaz duvarlar örer, kırmızıçizgiler çizer mahremiyetin etrafına...

Nargile kafelerde vakit dolduran erkek Müslüman gençlerin kahkahalarını kadınlar atsa kınamaların ardı arkası kesilmez. Çünkütesettür kelimesi, hayâ, vakar, iffet sadece hanımlarla özdeşleştirilmiş durumda...

Etiketler : #Tesettürlü   #erkek   #aranıyor!   
YORUMLAR
  • attila alpay   15-07-2018 14:43

    sa.. ne kadar önemli bir konuya değinmişsiniz. ALLAH CC sizden razı olsun.. her iki cihanda da aziz olunuz..selam ve dualarımızla.. a.alpay

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN