TSK'dan Ergenekon zanlısı paşalara ziyaret

Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'u dün cezaevinde ziyaret etti. Genelkurmay, "Ziyaret TSK adına" açıklaması yaptı.

04-09-2008


Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'u dün cezaevinde ziyaret etti. Mendi, sivil plakalı araçla Kandıra Cezaevi'ne gelip iki paşayla yaklaşık bir saat görüştü. Ziyaretin başladığı saatlerde Genelkurmay internet sitesine "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne uzun süre hizmet veren iki emekli komutana yapılan bu ziyaret, TSK adına gerçekleştirilmiştir." açıklamasını koydu. Bildirinin sonundaki "TSK'nın yargıya olan saygısı ve güveni tamdır." ifadesi dikkat çekti. Ancak sürpriz gelişme 'yargıya müdahale' olarak yorumlandı. Genelkurmay'ın daha önce cezaevindeki emekli paşa İlhami Erdil'i ziyaret etmediği hatırlatılırken, dünkü adımın İlker Başbuğ'un Genelkurmay başkanlığına atanmasından hemen sonra gerçekleştirilmesi anlamlı bulundu. Yapılan yorumlarda, Eruygur ve Tolon'un Genelkurmay'ın izni ve desteğiyle gözaltına alındığının altı çiziliyor. Sürpriz gelişme Ankara'nın da ilk gündem maddesiydi. Başbakan Tayyip Erdoğan 'insanî amaçlı ziyaret' değerlendirmesinde bulundu. CHP'li Hakkı Suha Okay, Genelkurmay'a destek verdi: "Önemli bir girişim. Beşerî, insanî ve hukukî bir ilişki."

Tutuklu paşalara TSK ziyareti

Ergenekon terör örgütünün kurucusu olmakla suçlanan emekli paşaların önceki gün ilginç bir ziyaretçisi vardı. Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Kandıra Cezaevi'nde emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'la görüştü. Ziyaret başladıktan birkaç dakika sonra, Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden duyuru yapıldı: "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne uzun süre hizmet veren iki emekli komutana yapılan bu ziyaret, Türk Silahlı Kuvvetleri adına gerçekleştirilmiştir."

Korgeneral Galip Mendi'nin cezaevi ziyareti yaklaşık bir saat sürdü. Sivil plakalı bir otomobille Kandıra'dan ayrılırken herhangi bir açıklama yapmadı. TSK'nın, Ergenekon kapsamında tutuklanan paşalara üst düzey ziyarette bulunması 'yargıya müdahale' olarak yorumlandı. Bu girişimin, İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasından kısa süre sonra gerçekleştirilmesi de anlamlı bulundu. Bir önceki Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, soruşturma sırasında tarafsız kalmaya çalışmış, sorular üzerine, "TSK suç örgütü değildir." ifadesini kullanmıştı. Eski Genelkurmay başkanlarından Hilmi Özkök de gazetecilerin 'Darbe günlükleri ile ilgili ifade vermeyi düşünüyor musunuz?' sorusuna şu karşılığı vermişti: "Ben kasaptaki ete soğan doğramam. Büyüklerimden öyle duydum. Günü gelir konu olursa o zaman bakılır."

Paşalar, Genelkurmay'ın izniyle gözaltına alınmıştı

Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur 1 Temmuz'da Genelkurmay Başkanlığı'nın izniyle gözaltına alındı. Polis, gözaltına alınması sürecinde aksama yaşanmaması için Ergenekon soruşturması çerçevesinde Eruygur ve Tolon hakkında alınan gözaltı kararını önceden Ankara Merkez Komutanlığı'na kurye ile elden götürdü. Polis, operasyon için Tolon'un kaldığı Merkez Orduevi'ndeki lojmanlarda önlem alınmasını istedi. Gözaltı kararını alan Merkez Komutanlığı da Genelkurmay Başkanlığı'na başvurarak izlenecek yöntem konusunda emir istedi. Kararı inceleyen Genelkurmay, izin verilmesini uygun buldu. 1 Temmuz sabahı askerî yetkililerle 07.00 sularında Merkez Orduevi'ndeki lojmana gitti. Aynı saatlerde Tolon'un Kuşadası'ndaki yazlığında da arama yapıldı. ADD Genel Başkanı Şener Eruygur da askerî yetkililer eşliğinde Ankara'daki evinden gözaltına alındı. Sorgulanmak üzere İstanbul'a götürülen her iki paşa hakkında 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklama kararı verildi. Ergenekon soruşturmasında Veli Küçük, Muzaffer Tekin, Kemal Kerinçsiz ve Sevgi Erenerol'un da aralarında bulunduğu 47 sanık tutuklu yargılanıyor. ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Başyazarı İlhan Selçuk, aynı gazetenin yazarı Mustafa Balbay'ın aralarında bulunduğu 39 kişi ise tutuksuz yargılanıyor.

Hurşit Tolon sitem etmişti: Eski dostlar bizi yalnız bıraktı

Şener Eruygur ile Hurşit Tolon temmuz ayında Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan'a gönderdikleri mektupta 'yalnız bırakıldıklarını' ifade etmişlerdi. Eruygur'un avukatı Aytekin Erol tarafından Hakan'a ulaştırılan mektuplarda Hurşit Paşa özellikle 'eski dostları'ndan yakınmıştı: "Biz içeride huzurlu, onurlu ve alnımız açık olarak yüce Türk adaletinin tecellisini bekliyoruz. Ya dışarıdaki bazıları? Onlar ne durumda acaba? Yanlı basın ve bilinen temsilcileri tarafından boynumuza 'bombacı', 'suikastçı', 'darbeci' yaftaları takılmak istenmektedir. Bu çamurlar, bu haksız ve mesnetsiz karalama kampanyalarıyla kırılan onurumuzu, aile şerefimizi ve haysiyetimizi kim koruyacak diye merak ediyoruz." Eruygur ise mektubunda meslektaşlarının şahitlik yapabileceğini dile getirmişti: "Benim inançlı bir Atatürkçü olarak Atatürkçü düşüncenin yaygınlaştırılması için yaptığım yasal çalışmalar dışında bir faaliyetim olmamıştır. Buna bütün arkadaşlarım tanıklık edebilirler."

İnsanî amaçlı ziyaret olarak görülmeli

Başbakan Tayyip Erdoğan, Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'a yapılan ziyaretin 'insani amaçlı' olduğunu söyledi. Ziyaretin savcıdan izin alınarak yapıldığını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: "Savcılığa yapılmış olan müracaatla, özel izin neticesinde TSK adına Garnizon Komutanı görevlendirilerek, insani amaçlı TSK'dan emekli olmuş iki orgeneral ziyaret edilmiştir. Olayı, insani amaçlı olarak yapılmış olan bir ziyaret olarak değerlendiriyoruz. Bunun için de daha farklı şeyler aramanın yanlış olduğu kanaatindeyim. Öbür tarafta zaten işin yargı süreci devam etmektedir. Bununla ilgili de herhangi bir açıklamada bulunmak doğru değil."

CHP'li Hakkı Suha Okay: Önemli bir gelişme

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, TSK adına Eruygur ve Tolon'un cezaevinde ziyaret edilmesini 'önemli bir girişim' olarak değerlendirdi. İki kuvvet komutanının, zor günlerinde ziyaret edildiğini ifade eden Okay, bunun, beşeri, insani ve hukuki bir ilişki olduğunu savundu. CHP Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya'nın cezaevinde komutanları ziyaret ettiğini ancak CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter'in ziyaret talebinin kabul görmediğini anımsatan Okay, "Savcılık, birilerine görüşme imkânı tanıdığına göre Serter'e de aynı şekilde tanıması lazım. TSK'dan ziyaret olunca kabul ama birlikte çalıştığı arkadaşları ziyaret etmek istediğinde 'hayır...' Bu çifte standart olur." diye konuştu.

Kurumsal ziyarette Veli Küçük unutuldu

Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, emekli paşalara ziyarette Veli Küçük'ü unuttu. Mendi, Eruygur ve Tolon'la görüşürken aynı şehirde tutuklu bulunan Küçük'ü ziyaret etmedi. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli askerler şu cezaevlerinde kalıyor: Veli Küçük- Kandıra Cezaevi, Muzaffer Tekin- Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi, Mehmet Karadağ- Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi, Oktay Yıldırım, Tekirdağ 2 No'lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu. Mahmut Öztürk, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi, Fikret Emek, Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi, Arif Doğan, Ankara Sincan Cezaevi, Mehmet Zekeriya Öztürk, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi.

Kaynak: Zaman)

Etiketler : #TSK'dan   #Ergenekon   #zanlısı   #paşalara   #ziyaret   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN