Türkiye Dışişleri'nden, BM'nin kimyasal saldırı raporuna tepki

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de 21 Ağustos gecesi Şam'ın Gota bölgesinde kimyasal silah kullanımı konusunda BM Araştırma Misyonu tarafından hazırlanan raporla ilgili bir bildiri yayımladı.

17-09-2013


Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de 21 Ağustos gecesi Şam'ın Gota bölgesinde kimyasal silah kullanımı konusunda BM Araştırma Misyonu tarafından hazırlanan raporla ilgili bir bildiri yayımladı.
 
Açıklamada, "Rejim, halka kimyasal silahla saldırarak insanlığa karşı vahim bir suç işlemiştir. Böyle bir suç cezasız kalmamalı, bu suçu işleyenler hesabını vermelidir. Bunu sağlamak uluslararası toplumun asli görevi ve sorumluluğudur.‎" denildi.
Dışişleri Bakanlığı, BM Araştırma Misyonu tarafından hazırlanan kimyasal silah kullanımı raporunu yazılı açıklama ile değerlendirdi. Yapılan açıklama şöyle: "BM Araştırma Misyonu'nun sınırlı görev yönergesi uyarınca, kimyasal silah saldırısının failleri hususunda net bir ifade kullanılmamaktadır. Bununla birlikte, raporda yer alan kimyasalların niteliği ve kullanılış şekli, bu barbarca eylemin sorumluluğunun rejime ait olduğunu kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ifşa etmektedir. ‎ Rejim, halka kimyasal silahla saldırarak insanlığa karşı vahim bir suç işlemiştir. Böyle bir suç cezasız kalmamalı, bu suçu işleyenler hesabını vermelidir. Bunu sağlamak uluslararası toplumun asli görevi ve sorumluluğudur.‎
Rapor, rejimin bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe yönelik sergilediği tehdidin boyutlarını da bir kez daha açıklıkla ortaya koymaktadır. Bu tehdidin ortadan kaldırılması bakımdan ‎Suriye rejiminin envanterinde bulunan kimyasal silahların uluslararası denetim altına alınması ve imha edilmesine yönelik olarak ahiren Cenevre'de varılan mutabakatın süratle ve koşulsuz uygulanması daha da önem kazanmaktadır. Rejimin bu süreci istismar etmesini engellemek için, BM Güvenlik Konseyi'nin, mutabakata uyulmaması durumunda BM Şartı'nın 7. Bölümü çerçevesinde rejime karşı tedbir alınacağını açıkça ortaya koyacak bağlayıcı bir karar kabul etmesi mutlaka sağlanmalıdır."
 
(CHA)

Etiketler : #Türkiye   #Dışişleri'nden   #   #BM'nin   #kimyasal   #saldırı   #raporuna   #tepki   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN