Ülker'in patronu: İş yaparken muhafazakar değilim

Türkiye’de yıllarca muhafazakâr bir grup olarak anılan Ülker’i bünyesinde bulunduran Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Türkiye’de bir kavram var. ‘Muhafazakâr işadamı.’ Biz, hiçbir zaman iş yapış şekillerinde ve iş tutuş biçiminde muhafazakâr olmadık. Çağın şartları neyse, her daim o şartlara ayak uydurmaya çalıştık” dedi.

14-10-2013


Ülker'in patronu Murat Ülker, iş hayatında başarılı olmak için neler yaptığını açıkladı. Hürriyet Gazetesi'nden Sefer Levent, Ülker'in iş hayatını köşesine taşıdı. İşte o yazı
Türkiye’de yıllarca muhafazakâr bir grup olarak anılan Ülker’i bünyesinde bulunduran Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Türkiye’de bir kavram var. ‘Muhafazakâr işadamı.’ Biz, hiçbir zaman iş yapış şekillerinde ve iş tutuş biçiminde muhafazakâr olmadık. Çağın şartları neyse, her daim o şartlara ayak uydurmaya çalıştık” dedi.
“Global olmak ne demek? Çin’de Çinli, Japonya’da Japon, Kore’de Koreli ile çalışmak, yani bulunduğumuz yerde lokal olmak. Ama bunları tek bir marka altında birleştirip, tek bir strateji altında koordine de etmek. İkisini aynı anda yaptığınız zaman artık dünya çapında globalsinizdir.”
Yukarıdaki sözlerin sahibi Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker. Çin’in 20 milyon nüfuslu dev kenti Şanghay’dayız. Şanghay Yıldız Holding’in davetlisi olarak katıldığımız Japonya’yı da içeren Uzakdoğu turumuzun son durağı. Yıldız Holding’in Godiva’yı satın almasının üzerinden 5 yıl geçti. Avrupalı lüks çikolata markası Godiva, 5 yıl önce uzun süredir yerinde sayarken satış sürecinin ardından her yıl iki haneli büyüme rakamlarına imza attı, Bu süreçte Yıldız Holding yani Ülker Grubu ise global bir şirket haline geldi.
OYUN VE LİG DEĞİŞTİ
Seyahatin son günü birlikte olduğumuz Murat Ülker, Şanghay’da basın mensuplarının karşısına çıkarak bu globalleşme sürecini anlattı. Dahası Yıldız Holding ve Godiva’nın geleceği ile ilgili çok net mesajlar da verdi. Ülker, Türkiye’de yıllarca muhafazakâr bir grup olarak anıldı. Murat Ülker de buna vurgu yaparak başladı sözlerine ve şunları söyledi: “Ülker hiçbir zaman iş yapış şekillerinde ve iş tutuş biçiminde muhafazakâr olmadı. Çağın şartları neyse, her daim o şartlara ayak uydurmaya çalıştık. Godiva’yı aldıktan sonra nelerin değiştiği konusunda birkaç not aktarmak isterim. Oynadığımız oyun değişti, ligimiz değişti, tüketicilerimiz değişti, çalışanlarımız değişti global olduk. Bu globallik bize ne sağlıyor? Ortak satın alma, ortak inovasyon ve global satış kanalları arasında sinerji oluşturabilmeyi sağlıyor. Ülker’in zaten yurtdışında işleri, fabrikaları vardı. Bundan cesaret alarak şimdi Uzakdoğu gibi yeni piyasalarda da iş yapabilir miyiz diye bakıyoruz. Kısacası, dünya kazan biz kepçe gezip duruyoruz.”
BATI DA MARKA PEŞİNDE
Murat Ülker yazarımız Vahap Munyar’a geçtiğimiz hafta verdiği demecinde, “Bir Godiva daha istiyoruz” demişti. Ülker  bu konuda kararlı ve belli ki flört edilen birçok şirket var. Murat Ülker, “Batı’da olabilirse büyük bir markayı alabilir miyiz diye bakıyoruz?  Tabi kolay işler değil bunlar. Doğu’da da özellikle bisküvi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Endonezya ve Çin’den bahsediyorum” dedi.
Çin’de de bir ‘Yıldız’ doğuyor
Murat Ülker Doğu’daki yeni yatırımları bünyesine alacak Çin’de bir Yıldız Holding kuracaklarını da söyledi. Çin’in çok büyük ve zor bir ülke olduğuna dikkat çeken Murat Ülker, “Ülker International için Çin’de bir ofis açarak buralarda sadece ticari olarak değil, şirket olarak da bulunma kararı verdik. Burada bakkallarda satılacak bir ürüne sahip olmayı isteriz. Bu zor bir iş, bölgesel damak farklılıkları bile var ama Çin çok büyük bir pazar” diye konuştu. Ülker Bisküvi’nin Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Alain Strasser’ı da tanıtan Murat Ülker, “İlk defa 90’lı yıllarda bu pazarlara gelmiştik.  Bu pazarlarda neler yapılabilir, araştırmak istemiştik. O zamanlar ilk ‘joint venture’larımızı yapmıştık. Bugün aramızda bulunan Alain Strasser, o tarihte ortaklık yaptığımız şirketi temsil ediyordu. Yıllar sonra birlikte çalışalım diye kendisinden rica ettim. Şu anda tesadüfen burada bulunuyor. Burada ekmek ve kek işi yapan fabrikalarını ziyaret etmek için gelmiş. Biz de görüş alışverişinde bulunma imkanı yakaladık, bizim için bir avantaj oldu” dedi.
Ar-Ge’si yanından hiç ayrılmıyor!
Murat Ülker dünyanın dört bir yanını geziyor. Bu seyahatlerde yatırım amaçlı gözlemler yapıyor. Ar-Ge çalışmalarını nasıl yaptığını sorduğumuzda ilginç bir cevap aldık. Ağzını işaret eden Ülker “Ar-Ge’yi yanımda taşıyorum” dedi.
100 bin dolarlık kilo verme iddiası
İKİ yıldır yaptığı diyetle fazla kilolarından kurtulan Murat Ülker bu konuda iddiaya da girmiş. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jim Zaza ve İngiltere’den ortak arkadaşlarıyla girdikleri iddiayı anlatan Murat Ülker “Yıl sonuna kadar 90 kilonun altında kalmamız gerekiyor. Kim 90 kiloyu geçerse diğer iki kişiye 50’şer bin dolar ödeyecek” dedi. 85 kiloya indiğini belirten Murat Ülker, ‘kaç kilo fazlanız vardı’ diye sorduğumuzda “30 yıldır evliyim. Her yıla 1 kiloydu” yanıtını verdi.
‘Gözde’de yeni halka arz olacak
Murat Ülker, Ülker Bisküvi’de satılan hisseleri kastederek  “Bu paraları ne yapacaksınız diye siz sormadan ben sorup yanıtlayayım: “Babamın bir tavsiyesi vardı, “Ben bugün varım, yarın olamayabilirim, elinizdeki paranın hesabını bilin. Bir düğüm atın bağlayın üzerine oturun” derdi.  Biz de öyle yapıyoruz. Bundan sonra halka arz yapacak mıyız derseniz, henüz uzak olmasına rağmen herhalde ilk çalışma Gözde’de olacak. Şu anda Gözde’nin yüzde 85’i Yıldız Holding ve ailenin elinde. Biz şirketin halka açıklık payını yükseltmek istiyoruz” dedi.
Biri yapar biri bozar biri alır
Murat Ülker şu anda dünyada büyük fırsatlar olup olmadığına ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı: “Ben bunu ilahi bir şey olarak görüyorum. Birileri bir şey yaparken başkası bozuyor, biri yaparken öbürü alıyor, bu böyle devam ediyor. En mühimi sabırlı olmak. Yıllar önce bir profesyonel Sabri Bey’e “Bana ne tavsiye edersin” diye sordu. O da, “Benim adım Sabri, size sabrı tavsiye ederim” dedi. Dolayısıyla bu işler sebat etmekten geçer. Yoksa her zaman yapacak şey var. ABD de en büyük yabancı sermaye yatırımı olan ülkedir, keza İstanbul da.”
Uluslararası işimiz Türkiye’yi aşmalı
Strateji oluştururken Ülker Grubu’nun kurucusu ve babası Sabri Bey’in “İhracatın toplam satışların yüzde 20’si olması yeterli” dediğini anlatan Murat Ülker, “Ben biraz daha iddialı olarak dedim ki, içerideki işimiz, dışarıdaki işimize eşit olsun.” Şimdi strateji grubumuz diyor ki, ‘Bu oran bire bir olmamalı, yanlış düşünüyorsun. Türkiye, Türkiye kadar ama dünyanın gerisi Türkiye’den çok daha büyük. Bunun için uluslararası işimiz Türkiye’den oldukça büyük olmalı.’ Bilmiyorum, babam hayatta olsa ne derdi, genelde şöyle derdi:  ‘Oğlum Amerika çok uzak; Amerika’ya gitmeden bana sor da git.’ (Gülerek) Japonya’ya giderken sormazdım ama ABD’ye  giderken sorardım.”
Godiva’nın yeni  hedefi Rusya
Murat Ülker Godiva’nın Çin’den sonraki en büyük hedefinin Rusya olacağını söyledi. Ülker, “Ne yazık ki, kuzeyde kaldığı için biraz unutulmuş, ama en kısa zamanda bu pazara da bakacağız. Dünya o kadar büyük ki, sadece Rusya, Hindistan değil unuttuğumuz başka yerler de var. Latin Amerika’da özellikle baktığımız ülkelerden biri Brezilya’dır. Orada da mağazalar açarak Çin’de yaptığımız gibi hızlı bir giriş yapmak istiyoruz. Ne zaman derseniz, oradaki partnerlerle el sıkışmamız lazım. Tabii ki ortaklarla el sıkışmak bazen vakit alabiliyor, her zaman hızlı olmuyor” dedi.
İnovasyon Ali Ülker’e teslim
Murat Ülker, globalleşirken şirket kültürlerinde de değişiklik yapmaya çalıştıklarını anlattı: “İnovasyon kültürüne geçmek istiyoruz. İnovasyon, aslında bir yaşam biçimidir, yani her işi yaparken inovatif olabilirsiniz. Ama neticede inovasyon işin yapılış şekli ve ürünlerde kendini gösteriyor en çok. Eğer Godiva gibi yeni kategoriler inşa etmeye devam edebilirsek, bu inovasyonun da neticesini görmüş olacağız. Şu anda bunu başardığımızı söyleyemem, ama bu konuda çok büyük ilerleme kaydettiğimizi, çok iyi bir ekibimizin olduğunu bilmenizi isterim. İnovasyon konusunda Ali Ülker bundan sonra bu işin başında olacak. Bu konuya en üst seviyede önem veriyoruz.

(Finans Gündem)

Etiketler : #Ülker'in   #patronu:   #İş   #yaparken   #muhafazakar   #değilim   
YORUMLAR
  • betül   18-10-2013 17:57

    İş yaparken muhafazakar değilmiş de iş dışında muhafazakar mıymış ? Sanat adına Bedri Baykam'a ait boş! bir çerçeveye 100 bin dolar vermişti zamanında

  • hüseyin alan   17-10-2013 17:09

    ADAM DOĞRUYU SÖYLEMİŞ Daha açık nasıl söylesin, kapitalist üretim-dağıtım sisteminde küresel oyuncu olmaya çalışıyor. En azından bölgesel çapta etkinleşmeye çabalıyor. Dolayısıyla tipik kapitalistçe düşünüp tavır alması doğal. Murat Beyden ne bekleniyordu bilmem ama Ebu Bekir beklemek de saflık olurdu herhalde. Belki, kendinden sonraki nesilden Ebu Bekirler çıkar ama Murat beyin neslinden değil. Godivayı satın aldığında eleştiri getiremeyen veya belki bazı promosyanlar sebebiyle sessiz kalan, şimdiye kadar holdingin emek politikasına sessiz kalarak suça ortak olan muhafazakarlar düşünsün. Bence onlar menmun da oluyorlardır. Nasılsa alacakları ianeler de büyüyecektir! Öte taraftan piyasaya, ekonomiye, üretime, dağıtıma, emek-ücret ilişkisine, istihdama, rekabete dair lafı sözü olmayanlarımızın şapkasını önüne koyup dinin bu konularda da görüşleri olduğuna kafa yormaları gerekiyor. Slogancılık "karın doyurmuyor" yani!

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN