Yargıtay: Dink cinayeti örgüt işi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayeti davasında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ‘örgüt yok’ kararının bozulmasını istedi.

11-01-2013


Başsavcılık tebliğnamesinde, “19 Ocak 2007 tarihinde sırf başka din ve milliyetten olması nedeniyle Fırat (Hrant) Dink’in öldürülmesi, sistemli, planlı ve organize olarak bir örgüt faaliyeti kapsamında, devletin birliğini bozmaya yönelik eylemler olarak değerlendirilmelidir.’’ denildi. Dink olayıyla ilgili etkin soruşturma yürütülemediği belirtilen tebliğnamede, eylemin sıradan bir adam öldürme eylemi olmadığı ifade edildi. Amacın, ülkede kaos, kargaşa ve güvensizlik ortamı oluşturmak, Türkiye’yi uluslararası arenada sıkıntıya sokmak olduğu vurgulandı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayeti davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 19 sanık hakkında verdiği kararla ilgili tebliğnamesini hazırladı. Tebliğnamede, suç işlemek amacıyla örgüt kurmanın unsurları irdelendi. Durduk yere sırf örgüt kurdu desinler diye hiç kimsenin bir araya gelmeyeceği belirtilerek, suç işlemek için örgüt kurma suçunun bir tehlike suçu olduğu kaydedildi. Ardından, TCK’daki örgüt suçu için araç, gereç ve 3 kişinin bulunması, hiyerarşik bir yapı içerisinde sürekli ve disiplinli bir işbirliğinin bulunması ve yasalarda suç olarak sayılan fiilleri işlemek amacıyla oluşturulmuş bulunmasının yeterli olduğu ifade edildi.

Sanıklardan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in devletin bütünlüğünü tehlikeye sokmak ve silahlı terör örgütü kurmak suçlarından cezalandırılması gerektiği belirtilen tebliğnamede, sanıklar Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in silahlı terör örgütüne üye olma suçundan cezalandırılması istenerek, bu suçlardan verilen beraat kararlarının bozulması talep edildi. Tuncel’in, Dink’in öldürülmesi olayının planlayıcısı olduğu belirtilen tebliğnamede, söz konusu sanığın, Yasin Hayal gibi Ogün Samast’ı Dink’i öldürmeye azmettirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet suçundan yargılanması gerektiğinin de altı çizildi.

Mahkeme kararının temyiz incelemesini Yargıtay 9. Ceza Dairesi yapacak. Daire, başsavcılığın tebliğnamesi yönünde karar verirse aralarında Yasin Hayal ve Ogün Samast’ın da bulunduğu sanıklar hakkında tekrar hüküm verilip örgüt suçundan ceza verilmesi gündeme gelebilecek. Ayrıca soruşturma genişletilebilecek ve ek iddianameler düzenlenebilecek.

Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Agos Gazetesi’nin önünde Ogün Samast tarafından öldürüldü. Küçük yaşta olmasından dolayı çocuk mahkemesinde yargılanan Samast, “tasarlayarak Hrant Dink’i öldürmek” suçundan 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Yargıtay’ın onadığı kararın ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, davada kararını açıkladı. ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan bütün sanıkların beraatine karar veren mahkeme, tutuklu sanıklarından Yasin Hayal’i ‘tasarlayarak adam öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Erhan Tuncel ise McDonald’s’ın bombalanması eylemine ilişkin 10 yıl ceza aldı. Duruşma savcısı Hikmet Usta, “örgüt suçlamasıyla ilgili yeterli delil olduğunu” belirterek kararı temyiz etti.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Yargıtay:   #Dink   #cinayeti   #örgüt   #işi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN