Yemen’de BAE eşkıyalığı

BAE istihbaratının sadece bu olayda değil daha başka olaylarda da Mossad ile işbirliği yaptığı tahmin ediliyor. Bu iki istihbarat teşkilatının en önemli ortak özellikleri aynı zamanda birer cinayet şebekesi olarak çalışmalarıdır. Bunların Yemen’de de işbirliği içinde olmaları muhtemeldir.

22-07-2019


Ahmet Varol

Dünkü yazımızda Hamas’ın Sana bürosunda çalışan Selim Ahmed Maruf’un Yemen’de kaçırılması olayından söz etmiş ve bazı İsrail medya organlarında onun İsrail ajanları tarafından kaçırılmış olması ihtimalinden söz edildiğini belirtmiştik. Bununla bağlantılı olarak “Burada yolların kesişmesi ve BAE istihbaratı ile İsrail istihbaratının kaçırma eylemini, işkence uygulamasını ve cinayeti birlikte işlemiş olmaları da mümkündür” ifadesine yer vermiştik. 

Bu, BAE istihbaratı  açısından ihtimal dışı değildir ve 20 Ocak 2010 tahinde Hamas’ın askeri kanadının komutanlarından Mahmud Abdurrauf El-Mebhuh’un BAE’nin Dubai şehrinde şehit edilmesinde de böyle bir işbirliğinin gerçekleşmiş olması ihtimalinden şüphelenilmektedir. Hamas’ın askeri kanadı durumundaki İzzettin Kassam Birlikleri’nin komutanlarından Mahmud El-Mebhuh, Dubai’de Mossad ajanları tarafından kaldığı otel odasında sıkıştırılarak şehit edilmişti. Ancak Mossad ajanlarının bu cinayeti işlemek için işbirlikçi hainlerden istifade ettikleri tahmin ediliyor. Çünkü onların yardım ve desteği olmadan böyle bir cinayet gerçekleştirilmesi mümkün görünmüyor. El-Mebhuh, Dubai’ye farklı bir kimlikle girmişti ve kaldığı otelden de kimsenin haberi yoktu. Bunu ancak BAE istihbaratının tespit etmiş olması ve Mossad ajanlarına yardımcı olmuş olması ihtimali var. Ne yazık ki El-Mebhuh cinayeti henüz tam olarak aydınlatılmış ve Mossad ajanlarının kimlerden yararlandıkları konusundaki soruların cevapları ortaya konmuş değildir. 

BAE istihbaratının sadece bu olayda değil daha başka olaylarda da Mossad ile işbirliği yaptığı tahmin ediliyor. Bu iki istihbarat teşkilatının en önemli ortak özellikleri aynı zamanda birer cinayet şebekesi olarak çalışmalarıdır. Bunların Yemen’de de işbirliği içinde olmaları muhtemeldir. 

BAE istihbaratının Yemen’de bir eşkıya teşkilatı ve cinayet şebekesi olarak çalıştığını ortaya koyan çok önemli bulgular olduğunu belirtelim. 

Güney Yemen’de Aden Genel Savcılığının inceleme tutanaklarına dayanılarak, BAE tarafından desteklenen ve Güney Yemen Geçiş Konseyi olarak isimlendirilen organın başkan yardımcısı Hani bin Berik’in 30 davetçinin tasfiye edilmesi olaylarında parmağının olduğu dile getirildi. 

Tutanaklarda Bin Berik’in Suudi Arabistan - BAE ittifakının cinayet işlerini organize etmek amacıyla El-Berika’da kurduğu kampta söz konusu davetçilerin tasfiye edilmesinden birinci derecede sorumlu kişiyle görüştüğüne dikkat çekildi. 

Savcılığın iddiasına göre Şeyh Semhan Er-Ravi’nin öldürülmesinde kullanılan tabancanın katillere bizzat Bin Berik tarafından temin edildiği tespit edildi. Savcılık Şeyh Er-Ravi’yi öldüren çetenin onun cesedini çok uzak bir yere götürüp atarak cinayeti gizlemeye çalıştığına da dikkat çekti. Cinayet şebekesi üç kişiden oluşuyordu ve bunlardan biri BAE tarafından desteklenen güvenlik elemanıydı. Şebeke, cinayeti işledikten sonra BAE’nin Ebu Selame diye anılan bir subayıyla Aden’deki bir apartman dairesinde bir araya geldi. Bu görüşme cinayet şebekesindeki elemanların görevlerini yerine getirdiklerine dair BAE subayına tekmil verdiklerini gösteriyor. 

Mahkemenin olayı ortaya çıkarmasından sonra cinayet şebekesinde yer alanların hapse atılmaları üzerine Bin Berik’in adamlarının iki tutukluyu hapishaneden kaçırmaya kalkıştıkları da savcılık tarafından dile getirildi. 

Yemen’de bütün bu cinayetleri işleyen BAE eşkıyalarının aynı zamanda ülkede gizli hapishanelerinin olduğu El-Cezire’de yayınlanan bir programda gündeme getirilmiş ve bu programda söz konusu hapishanelerde işkence görenlerden bazıları konuşturulmuştu. Bu programda söz konusu gizli hapishanelerde bazı kişilerin işkence yüzünden hayatlarını kaybettikleri de gündeme getirilmişti. 

Etiketler : #Yemen’de   #BAE   #eşkıyalığı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN