Yeni bir dergi: Özgün Düşünce
Akademik bir dergi niteliği taşıyan ve Genel yayın çizgisini İslamcı düşünceye oturtan Öxgünm Düşünce Dergisi’nin ilk sayısında kapak konusu olarak “İslamcılık”ı seçmiş.
Özgün Düşünce Dergisi, kitap ve dergi yayıncılığında rüştünü ispatlamış olan Çıra Basın Yayın bünyesinde çıkıyor. Genel Yayın Yönetmenliğini Ümit Aktaş'ın yaptığı dergi periyodik olarak 3 ayda bir yayınlanacak. Akademik bir dergi niteliği taşıyan ve Genel yayın çizgisini İslamcı düşünceye oturtan derginin ilk sayısının kapak konusu "İslamcılık".
Derginin ilk sayısında batılı değerler silsilesine; değer üretmede "kutsalın ve geleneğin" rolünü üslenerek neo paganlığın saldırısına karşı direnç noktaları oluşturanların, modernizmin mazlum coğrafyalar üzerinde geliştirdiği sömürgeci dile karşı yeni bir dil geliştirme uğraşında olanların, En büyük alt kıtanın da yabancıların ele geçirmesiyle imparatorluk bakiyesi çocuklarının ''misak-ı milli'' sınırlara hapsedilmesinin üzerine ''enternasyonel'' rüya gören nesillerin hareketi olan İslamcılık inceleniyor.
İslamcılığın geçirdiği süreçler, etimolojik açıklaması, öncü İslamcı düşünür portreleri, İslamcı hareketlerin ve nesillerin kırılma noktalarını, ümitlerini, düşüncelerini incelenmiş.
232 sayfa gibi hacmi oldukça geniş olan Özgün Düşünce dergisinin ilk sayısında tanınmış entelektüellerin yazıları yer alıyor.
Ali Bulaç, İslamcılık düşüncesinin tarihsel bağlamını ortaya koyarak İslamcılığı 3 ana nesil üzerine kurarak zengin bir şekilde yorumluyor. Davut Özgül İslamcılığın öncü düşünürlerinden Said Halim Paşa'nın İslamcılık risalesini merkeze alarak Paşa'nın siyasal görüşlerini aktarıyor. Ümit Aktaş İslamcılığı İttihad-ı İslam ufkunu eksene alarak Türkiye özelindeki durumunu inceliyor. Vahdettin Işık geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Sezai Karakoç Sempozyumunu geniş bir şekilde tahlil ediyor. Cihan Aktaş İran'daki genç kuşakların tesettür yorumlarını değerlendiriyor.
İrtibat Tel: 0212 635 99 19
Yorumlar (2)
sevgideger Nihat bey kardesim kaleminize gönlünüze saglik tesekkür ederim.. Zaten Kelimei tevhidi anlayasydik her sey daha farkli olabilirdi. Reddeceklerimizi ve kabulleimizi biseydik Daha baska bir mümin olabilirdik.. Bu gün Biz Müslümanmiyiz? ve Nekadar müslümaniz? sorusunu sorup bir Özelestiri yapmak (TöVBE öz elestiri demektir zaten) bizi dahada güzellestirecekdir diye düsünüyotum.. Ey iman edenler Iman ediniz.. Yani yeniden iman ediniz. ve imaninizi kirletmeyiniz. Anlamini icermezmi bu? Yüce Rabbimizin tavsiyesi? imanimiz kirlendi arinmak temiz ari duru bir iman edin manasina gelmezmi? tesekkür ederim.. Anlamli bir makale olmus... AEO
Ferhat KARASARİ Allah razı olsun. Çok teşekkür ederim.
