İçeriğe atla
19 Ağustos 2026 Künye RSS
İslam ve Hayat Bir Mekteptir — Âl-i İmrân 19
Son Dakika Din nedir? Kur’an’a göre Din ne demektir? (VİDEO) 08:06
MEDYA

Zizek: Yeni nesil reklamlar kapitalist sömürü aracı

Yaşam kalitesi arttırma temalı reklamların yeni bir ‘Kapitalist Sömürü’ olduğunu söyleyen Zizek, “İnsanlar kendilerini kötü tüketici olarak görürler. Bu tip reklamlarda da diyorlar ki siz üreticiye yardım ediyorsunuz. Siz tüketim yaptıkça üreticiler para kazanıyor, yaşamlarını devam ettiriyorlar. Yani siz sadece tüketici değilsiniz deniyor. Böylece insanları tüketimin kötü olduğu düşüncesinden uzaklaştırarak tüketime yönlendiriyorlar” şeklinde konuştu.

28 Ocak 2012 1 dk okuma 4,1B okunma
Zizek: Yeni nesil reklamlar kapitalist sömürü aracı
100%

Slovakyalı Slavoj Zizek, reklamcılığın yeni kategorisinin 'Kapitalist Sömürü' aracı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Truzim Bakanlığı'nın desteğiyle Marketing Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Kıtalararası Reklamcılık Yarışması- The Cup' dün sona erdi. Zirveye konuşmacı olarak katılan Zizek, "Reklamları ben 3 kategoriye ayırıyorum. Bunlar, özelliklerini ortaya koymak, ürünün sosyal statü kazandırdığını söylemek ve son olarak yaşam kalitesini arttırma temalarının işlenmesi" dedi.

DOĞRUDAN GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Yaşam kalitesi arttırma temalı reklamların yeni bir 'Kapitalist Sömürü' olduğunu söyleyen Zizek, "İnsanlar kendilerini kötü tüketici olarak görürler. Bu tip reklamlarda da diyorlar ki siz üreticiye yardım ediyorsunuz. Siz tüketim yaptıkça üreticiler para kazanıyor, yaşamlarını devam ettiriyorlar. Yani siz sadece tüketici değilsiniz deniyor. Böylece insanları tüketimin kötü olduğu düşüncesinden uzaklaştırarak tüketime yönlendiriyorlar" şeklinde konuştu. Reklamcılığın önemli olan noktasının farklı düşünme olduğunu da ifade eden Zizek, insanların istedikleri şeyi reklamlarla doğrudan vermenin kabusa neden olacağını belirterek, "İnsanlar birşeyler istiyorlar ama doğrudan görmeyi değil" dedi. Zirveye Slovaj Zizek'in yanında, yaratıcı düşünce metodolojisinin mimarı Edward de Bono ve meydanlar tasarlayan, boşlukları sanatla dolduran mimar Boris Podrecca konuşmacı olarak katıldı.  

(Kaynak: Yeni Şafak)

Paylaş

Yorumlar (0)

Yorumlar moderasyondan sonra yayımlanır.

İlgili Haberler

Tümü →

Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntı için Çerez Politikası.