Kur`an`ı Hakkıyla Okumak (21. Bölüm)
Mehmet Pamak Radyo Denge´de her Cumartesi ve tekrarıyla Pazar günü “Kur´an´ı Hakkıyla Okumak” programıyla sizlerle birlikte oluyor.
Mehmet Pamak Radyo Denge´de her Cumartesi ve tekrarıyla Pazar günü "Kur´an´ı Hakkıyla Okumak" programıyla sizlerle birlikte oluyor. Programa internetten bağlanan Mehmet Pamak, program sunucusu Osman Yıldız'ın sorularını cevaplıyor.
Rabbimize hamd olsun ki, Kur'an'ı Hakkıyla Okumak programının 21. bölümüne de bizleri kavuşturdu. Değerli dinleyenler bugünkü sorularımızla, yine Rasulün(s) Kur'an'daki konumunu ve sünnetini belirleyen ayetleri ele almaya gayret edeceğiz. Bu hafta son olarak Kur'an-hadis-sünnet ilişkisi üzerinde biraz daha durarak, bu konuyu sonuçlandırmaya çalışacağız inşaAllah. Rabbimiz nasip ederse bundan sonra, yani 22. Bölümden itibaren, inşaAllah yine "Kur'an'ı Hakkıyla Okumak" üst başlığı altında yeni bir konuyu ele almayı planlamaktayız. Değerli dinleyenler! Rabbimiz izin verirse yine haftalarca birlikteliğimize vesile olacak, "Yaratılan ve Emredilen: Evren, Fıtrat ve İnsan" başlığı altında, hep birlikte Kur'an'ı hakkıyla okumayı sürdüreceğiz inşaAllah. Ancak bu yeni başlığı ele almaya başlamadan önce bir süre ara verip, inşallah son 6 bölümü tekraren yayınlayacağımızı duyurmak istiyoruz.
Yirmincibirinci Bölüm
İndir : |
30.01.2016 20.Bölüm, 1.Parça 30.01.2016 20.Bölüm, 2.Parça |
Dinle : |
|
Sorular : |
Şimdi, Kur'an'ı Hakkıyla Okumak Programı üst başlığı altında bir süredir işlemekte olduğumuz, "Kur'an'da Rasulün(s) Konumu ve Sünneti" konusunun son bölümünün sorularına geçebiliriz: 1 - Kur'an'da, Rasule(s) salât edilmesi, onun incitilmemesi, önüne geçilmemesi ve seslerin onun sesinin üstüne yükseltilmemesini emreden ayetleri kısaca açıklayabilir misiniz? 2 - Kur'an'da Allah ile Rasullerinin arasının ayrılmaması ve Rasullerin aralarında ayırım yapılmaması konusunda neler söyleniyor? 3 - Mü'minler Kur'an, sünnet ve hadis'e yaklaşımda nasıl bir ortak paydada buluşabilirler, nasıl bir ortak zemin oluşturabilirler? 4 - Hadislerin Kur'an'a arzı meselesinin önemi ve gerekliliği hakkında neler söyleyebilirsiniz? 5 - Tariksel süreçte, Kur'an'ın açık beyanları yerine hadis rivayetlerinin birincil kaynak haline getirildiği konusunda ve Kur'an'a açıkça aykırı oldukları halde sahihlerde yer alan rivayetlere bazı somut örnekler verebilir misiniz? 6- Müslümanların ortak payda oluşturmadıkları hadis konusundaki tutumları, duruşları ve anlayışları hangi kategorilerde tasnif edilebilir? 7 - Kur'an dışında "din kuralı vazeden vahiy" var mıdır? Bu konuda Müslümanlar arasında hangi yanlış anlayışlar söz konusudur? Akıdevi açıdan hangi vasatta buluşmak gerekir? 8 - Zanna dayalı olduğu halde ahâd haber akıdeyi belirler mi? Ahad hadilere dayanarak akıde oluşturulabilir mi? 9 - Sonuç olarak ne söylemek istersiniz? Din usulü açısından, kaynaklara yaklaşım bakımından ortak bir zemini ve Mü'minler arasındaki vahdeti nasıl sağlayacağız? |