10-08-2009 09:59

`Resmî ideoloji insanları ikiyüzlü yapıyor`

TOKAD`da `Türkiye’de Militarist Yapı ve Ergenekon Süreci” başlıklı bir konferans veren Haksöz yazarı Rıdvan Kaya, `İnsanlar susmaya ve teslimiyete çocukluktan itibaren hayatın her safhasında alıştırılıyor. Resmi ideoloji insanları ikiyüzlüleştiriyor` diye konuştu.

`Resmî ideoloji insanları ikiyüzlü yapıyor`

ÖZGÜR-DER Yönetim Kurulu Üyesi ve Haksöz Dergisi yazarı Rıdvan KAYA, Tokat’ta faaliyet gösteren Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneğinde (TOKAD) “Türkiye’de Militarist Yapı ve Ergenekon Süreci” başlıklı bir konferans verdi.

 

Militarizmin sadece üniformalılara has bir nitelik olmadığını, bunun bir zihniyet olduğunu ifade eden KAYA, halkın duyarlılıklarının dikkate alınmadığı bir sistemde yaşadığımızı, toplumun inançlarını belirleyen tabakanın Kemalist ideolojiyi hayatın bütün aşamalarında pervasızca dayattığını, bu dayatmaya karşı da korku psikolojisiyle ciddi bir tepki gösterilemediğini vurguladı. Kaya şöyle konuştu:

 

İnsanlar susmaya ve teslimiyete çocukluktan itibaren hayatın her safhasında alıştırılıyor. Resmi ideoloji insanları ikiyüzlüleştiriyor. İktidara gelenler toplumun taleplerine kulak asmıyorlar. Örneğin katsayı adaletsizliğinde Çevik Bir’in YÖK’e yazdığı iki satır yazıyla on bir sene mağduriyete sebep olunuyor ve ne kadar protesto da edilse toplumun talebine sağır bir ideoloji işlemekte. Resmi ideoloji ve bunu koruyan kurumlar var. Askeri ve sivil yargı ayrı tutularak askerlerin Şemdinli Umut kitabevi bombalanması örneğinde de olduğu gibi suçüstü yakalanması durumunda dahi askeri mahkemeler suçluları tahliye edebiliyor. Bunun örnekleri çokça yaşandı ve yaşanmakta. Ardından halk ve muhalif medya ‘Bize nasıl güvenmezsiniz?’ gibi ifadelerle tehdit ediliyor. Ve bu tehdidin etkili olması için yapılan ön çalışma okullarda milli güvenlik dersleri, medya organları ile asker yüceltiliyor ve onun her zaman adaletli olacağı dayatılıyor. Dolayısıyla toplumun sindirilmesi de bu yapının gelişmesine katkı sağlıyor.” 

 

Ergenekon süreciyle alakalı olarak da “Hiçbir darbe meşru olamaz, darbenin iyisi kötüsü yoktur.” diyen KAYA, önceki darbelerde büyük mağduriyetler yaşamış kimi çevre ve kişilerin 28 Şubatta ve Ergenekon sürecinde darbecileri desteklediğini, bunun da son derece trajik bir durum olduğunu sözlerine ekledi. “Toplumun darbeciliği tartışması ve gündemleştirmesi bundan sonraki sürecin sorgulanabilirliğini arttırıyor.” diyen Rıdvan KAYA olumlu bir sürecin yaşandığını, “her şey” olarak görülemeyecekse de militarist yapının toplum tarafından daha açık bir biçimde görülmesini sağladığı için Ergenekon sürecinin yararlı sonuçlar doğurduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı. Dinleyiciler de değerlendirmeleriyle konferansa katkıda bulundular. 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !