`Yetimlere sahip çıkmak Müslüman duyarlılığının gereği`
İHH Kadın Kolları Sorumlusu Demet Tezcan: Bugün Irak`ta 5 milyon yetim var. Ve bu bir batı ülkesinin nüfusuna denk bir sayı ve bugün Irak`ın yetimlerini hiç kimse konuşmuyor... Yetimlere sahip çıkmak Müslüman duyarlılığının bir gereğidir.
İskenderun’da faaliyet gösteren İskenderun İnsani Yardım Derneği Kadınlar Komisyonu, yemekli bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan yazar Demet Tezcan, ülkemizdeki ve dünyadaki yetimlere dikkat çekerek, yetimlere sahip çıkmanın Müslüman duyarlılığının gereği olduğunu söyledi.
Yüzlerce kadının katıldığı yemekte basın mensuplarının da sorularını cevaplayan İHH Kadın Kolları Sorumlusu ve yazar Demet Tezcan, “Birincisi hanım olmam hasebiyle annelik yanımla değerlendirirken esas ve ilk olarak da bir Müslüman duyarlılığı olarak yetimlere sahiplenmeyi öncelikler arasında görüyorum. Bizler yetim peygamberin ümmetiyiz. Yetimliği en iyi bilen, en güzel bilen yetimler güzelinin ümmetiyiz ve yetimler bize Allah Rasulü’nün gözetmemizi tavsiye ettiği ve O’nun bize miras bıraktığı, ‘Dünyada yetimi gözeten ahirette benimle şu iki parmağım gibi yan yanadır’ buyurduğu çocuklar... Dolayısıyla Allah Rasulü ile yan yana olmanın yolu yetimlere sahip çıkmaktan, onların izini sürmekten geçiyor. Ayrıca Kitabımız Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde bizlere emir buyrulmaktadır” dedi.
Yetimlerin dünyadaki sayısı konusunu da dile getiren Tezcan, “Yetimler dünyadaki savaş, doğal afet ve işgal gibi olaylarda ilk elden mağdur olan kitleyi oluşturuyor. Bugün Irak'ta 5 milyon yetim var. Ve bu bir batı ülkesinin nüfusuna denk bir sayı ve bugün Irak'ın yetimlerini hiç kimse konuşmuyor. Norveç'in nüfusuna baktığımızda bir batı ülkesi nüfusuna baktığımızda 4,5 milyon, ama siz 5 milyon Irak'lı yetimin yanına Filistinli yetimleri ekleyin. Yine savaşın olduğu bölge Afganistan'ı ekleyin. Yoksulluğun getirdiği ve salgın hastalıklardan dolayı yaş ortalamasının 45-50 arasında olduğu koskoca bir Afrika kıtasını ve doğal afetleri eklediğinizde milyonlarca yetim var. Sahiplenmeyi, ilgilenmeyi bekleyen anne, baba hangi duyarlılıkla olursa olsun hepimizin öncelikli meselesi diye düşünüyorum” diye konuştu.
Ailelerin parçalanmasında görsel ve yazılı basının büyük rolünün olduğunu belirten Demet Tezcan, şöyle devam etti: “Bugün aile kurumunu dinamitleyecek pek çok saldırı ile karşı karşıyayız. Bu, gerek dizilerle, gerek sosyal ve kültürel alandaki yaşantımızın değişmesiyle oluyor. Evlilikler günümüzde maalesef çok sağlam temeller üzerine oturmuyor. Eşlerin, evlilik kurumuna sadece kendilerini bağlayan bir hadise olarak bakmaması gerekiyor. En başta çocuklarını düşünmeleri gerekiyor. Ondan sonra koskoca bir toplumu etkileyeceklerini düşünmeleri gerekiyor. Biz İHH İnsani Yardım Vakfı olarak milyonlarca yetimden bahsettik. Bu milyonlarca yetimi evimize getiremeyeceğimize göre, uzaktan da olsa onlara aile olma sistemi geliştirdik. Bu sistemimizin adı da yetim sponsor aile sistemidir. Bir yetimin aylık eğitim, gıda, sağlık, barınma masrafları 70 YTL’dir. ‘70 YTL ile ben bir yetime sahip çıkmak isterim, onun ailesi, kefili olmak isterim’ diyenler bizim yetim formlarımızı dolduruyorlar ve bölge seçiyorlar. Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar, Afrika, Türkiye nereyi arzu ederlerse seçtikleri bölgeden biz kendilerine en mağdur hangisi ise onu kayıt alına alıyoruz, kendilerini o yetimlerin sponsorları yapıyoruz ve 6 ayda bir de kendilerine bu yetimle ilgili bilgi veriyoruz.” (Vakit)