Lübnan`daki en büyük mülteci kampı olan Sayda`da işgalin 60. yılını protesto için yürüyüş yapan 500 Filistinli çocuk, `Seni unutmayacağız ey Filistin!` `Döneceğiz` `Kolonileştirmeyi reddediyoruz` `Filistin`e döneceğiz. Nesilden nesile Filistin bizimdir` şeklindeki pankartlar taşıdı.
Emperyalizmin İslam topraklarındaki ileri karakolu işlevi gören işgalci İsrail, kuruluşunun 60.yılını çeşitlik etkinliklerle kutlamaya devam ederken, bugünü büyük felaket günü ilan eden Filistinliler çeşitli gösterilere imza atmaya hazılanıyor. Gösterilerden biri, gökyüzünü kara balonlarla donatmak olacak.
Mayıs'ın 15'inde hem işgal edilmiş bölgelerde hem de diasporadaki Filistinliler, İsrail'in Filistin'in yıkıntıları üzerine kurulduğu gün olan Felaket Günü'nü anıyorlar.
18 Nisan 1948'de Menachem Begin'in İrgun militan grubu tarafından Filistin'in Taberiye bölgesi ele geçirildi ve orada meskûn olan 5,500 Filistinli bölgeden kaçtı. 22 Nisan'da Hayfa, Siyonist militanların eline geçti ve 70,000 Filistinli oradan kaçtı.
25 Nisan'da Irgun 750,000 sakinini korkutup kaçıracak şekilde Yafa'nın sivil bölgelerini bombalamaya başladı. 14 Mayıs'ta Yafa çok iyi teçhizatlanmış Siyonist militanlar tarafından ele geçirildi ve Yafa'nın nüfusundan geriye sadece 4,500 kişi kaldı.
DOĞUŞ MU FELAKET Mİ?
Kara balonlu protesto kampanyasını organize eden Filistinliler, işgalci İsrail'in "halklarının, köylerinin ve şehirlerinin yıkımları üzerine" kuruluşunu görkemli bir şekilde kutlamasına karşılık vermeyi hedefliyor.
Kampanya ile ilgili açıklamada "İsrail'in kutlamalarını karartmayı amaçlıyoruz" deniliyor.
Kampanya açıklaması "insanların hikâyenin diğer bir yüzünün, bir keder, acı ve yurtsuzlaşma yönünün olduğunu görmelerine izin verin" diyor.
Kampanyayı organize edenler, Bush Perşembe günü işgal parlamentosu Knesset'te konuşmasını yaparken balonları uçurmayı düşünüyorlar. "Bu Bush'un konuşmasına ve davamıza düşmanlık eden Amerikan tutumlarına cevap olacak." Filistin başbakanı Salam Fayyad, İsrail'i kuruluşunu kutlamasından dolayı kınadı. "Konuşmam İsrail halkı içindir, nasıl yapabiliyorsunuz?"
"Filistinliler acı içinde ağlarlarken siz nasıl kutlayabiliyorsunuz? Diğer insanların topraklarını ve özgürlüklerini aldığınızda nasıl özgürlüğü hissedebiliyorsunuz?"
"Filistin halkı yerleşimlerinizden, yerleşimcilerinizin suçlarından, devletinizin kuşatmasından ve işgalci ordunuzun davranışlarından acı çekerken nasıl kutlayabiliyorsunuz?"
SÜRGÜN EDİLMİŞ FİLİSTİNLİLER DE EYLEM YAPTI
Filistin'deki evlerinden sürülmüş olan Filistinli mülteciler de, bulundukları yerde felaket gününü protesto ediyor. Filistinli mülteciler Büyük Felaket'in 60. yıldönümünde gösteriler düzenledi
Halen Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşamakta olan ve çoğunluğunu 1948 yılında topraklarından çıkarılmış olanların oluşturduğu Filistinli mülteciler, topraklarının gasbedilişinin 60. yıldönümü vesilesiyle İsrail'in sınırında gösteriler düzenledi.
Suriye'de yaşayan Filistinli mültecilerin ise uluslararası kuruluşların binaları önünde ve mülteci kampları içerisinde protesto gösterileri yaptıkları kaydedildi.
Lübnan'daki Filistinli mülteciler, otobüslerle işgal altındaki Filistin sınırına gelerek sınırın diğer tarafında bulunan ve işgal altındaki köy ve kasabalarından gelen Filistinli kardeşlerine megafonlarla seslendiler.
Akrabalarıyla konuşan ve yıllardır göremedikleri yakınlarının hatırlarını alan Filistinliler, yanlarında getirdikleri aktarma aracı sayesinde sınırın karşı tarafındaki kardeşlerinin düzenlenen etkinlikleri izlemesini sağladılar.
Lübnan'daki en büyük mülteci kampı olan Sayda'da ise, kampın caddelerinde yürüyüş düzenleyen 500 çocuk sloganlar atarak, dönüş hakkının kutsal bir hak olduğunu vurguladı.
Kampda düzenlenen gösteride "Seni unutmayacağız ey Filistin!" "Döneceğiz" "Kolonileştirmeyi reddediyoruz" "Filistin'e döneceğiz. Nesilden nesile Filistin bizimdir" şeklindeki pankartlar dikkat çekti. (İslam ve Hayat / Dünya Bülteni)