27-11-2014 15:20

ABD`deki protestolar İngiltere`ye sıçradı

İngiltere`deki siyahiler, Amerika`da jürinin Brown`ı öldüren polisin yargılanmasına gerek olmadığı kararını, ABD`nin Londra Büyükelçiliği önünde protesto etti

ABD`deki protestolar İngiltere`ye sıçradı

İngiltere'de polis şiddeti dolayısıyla hayatını kaybeden siyahi kişilerin aileleri, ABD'de 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ı öldüren polisin yargılanmasına gerek görülmemesi kararını, ABD'nin Londra Büyükelçiliği önünde toplanarak protesto etti. 

Çok sayıda kişi, büyükelçilik önünde "Şiddetin mazereti olamaz", "Michael Brown için adalet" yazılı çeşitli pankartlar taşıdı, "Siyahilerin yaşamları da önemlidir" sloganları attı. Göstericiler arasında 2011 yılının yazında İngiltere genelinde yağmalama olaylarını tetikleyen ve polis tarafından vurularak öldürülen Mark Duggan'ın ailesi de yer aldı.

Mark Duggan'ın teyzesi Carole Duggan büyükelçilik önünde yaptığı konuşmada, "Michael Brown'un ailesine buradan taziyelerimizi iletiyoruz. Sevdiğiniz bir kişiyi polisin ellerinde kaybetmenin acısını biz de biliyoruz. Bu nedenle Ferguson'daki cesur topluma buradan dayanışma mesajı gönderiyoruz" dedi. 

"Irkçılığa Karşı Dur" isimli kampanyayı yürüten grup tarafından düzenlenen protesto olaysız sona erdi. Büyükelçiliğin önünden ayrılan bazı küçük gruplar ise parlamento ve Başbakanlık binasına yürüdü.

Ferguson'daki gösteriler ABD'nin 170 şehrine yayıldı

ABD’de 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown’ı öldüren polisin yargılanmasına gerek görmeyen mahkeme kararından sonraki ikinci günde de ülkenin dört bir tarafında yeni protesto gösterileri düzenlenirken, olayların merkezi Ferguson’daki gerilim devam etti. Jüri kararının ardından Ferguson kasabasında başlayan ‘adalet’ protestoları ülkenin 170 şehrine yayıldı.

Resmi veriler Michael Brown olayının münferit olmadığını gösteriyor. FBI’ın son raporuna göre, haftada iki siyahi Amerikan vatandaşı beyaz bir polis tarafından öldürülüyor. FBI’ın rakamlarına göre, polisler yılda ortalama 400 kişiyi haklı görülebilecek gerekçelerle öldürüyor. 
 

Geçen yıl ise bu rakamın 463’e yükseldiği kaydediliyor.Bowling Green State Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir çalışmanın verilerine göre, polis 2005-2011’de “haklı görülebilecek gerekçelerle” 2 bin 718 kişiyi öldürdü. 
 

Ancak bu güvenlik güçlerinden sadece 41’ine cinayet ya da ölüme sebebiyet verme suçlarından dava açılabildi. Diğer hadiselerde ise Ferguson’da olduğu gibi güvenlik görevlileri aklanarak takipsizlik kararları verildi.

 

(Dünya Bülteni)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !