ABD`nin nükleer üssü Türkiye
Amerikalı Biliminsanları Federasyonu üyesi Hans M. Kristensen`in raporuna göre, ABD`nin Avrupa`daki nükleer silahlarının merkezi İncirlik Üssü...
ABD'de ulusal güvenlik ve nükleer silahlanma konusunda uzman biliminsanlarının oluşturduğu 'Amerikalı Biliminsanları Federasyonu'ndan Hans M. Kristensen'in yayımladığı raporda Avrupa'da ABD nükleer silahlarının en çok bulunduğu üssün İncirlik olduğu ifade edildi.
110 NÜKLEER BOMBA
ABD'nin Britanya'da Lakenheath askeri üssünde bulunan 110 adet Böl nükleer bombasının geri çekilmesinden sonra iki ülke arasındaki nükleer bağların sona erdiğine dikkat çekilen raporda bu kararın 2001 'de Yunanistan'dan 2005'te de Almanya'dan nükleer silahların çekilmesinin devamı olduğu kaydedildi.
Taraf'ın haberine göre, eski ABD Başkam Bill Clinton kasım 2000'de o tarihte Avrupa'da bulunan 480 nükleer bombanın 110 tanesinin Lakenheath'a konuşlandırılmasını Pentagon'dan istemişti. ABD Başkanı George W. Bush ise mayıs 2004'te Almanya'daki Ramstein üssündeki tüm nükleer bombaların geri çekilmesi emrini vermişti. Lakenheath'daki bombaların geri çekilmesi bu emrin devamı olarak görülüyor.
Kristensen'in raporunda ABD'nin Lakenheath'dan çektiği nükleer bombaları kendisine ait olan İtalya'daki Aviano ile Türkiye'de bulunan İncirlik üssüne ya da NATO'ya bağlı Hollanda, Belçika, Almanya ve İtalya'daki üslere gönderebileceğini açıkladı. Raporda ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının yaklaşık üçte birinin İncirlik'te bulunduğu belirtildi. İncirlik Üssü'nde 50 ila 90 arasında nükleer silah bulunduğuna dikkat çekilen raporda İtalya'daki Aviano Üssü 50 nükleer silah ile ikinci sırada. Kristensen nükleer silah sayısının tam olarak hiçbir zaman açıklanmadığını ancak bu sayıların konuşmalar, raporlar ve resmi beyanatlardan çıkarıldığını söylüyor.
YALANLAMA YOK
Raporda nükleer silahların her zaman gizlilik içerisinde yerleştirildiğini ve geri çekildiğini belirtip bunun nedeninin ilerde doğabilecek tartışmaları önlemek olduğu açıklandı. Bush yönetiminin nükleer tartışmaları sevmediği ifade edilirken silahların çekilmesinin tam da Rusya'nm ABD'nin Avrupa'da bulunan nükleer silahlan hakkındaki sıkıntılarını dile getirdiği bir döneme rast geldiği belirtildi. Raporu ne Pentagon, ne de Britanya Savunma Bakanlığı yalanladı. (moralhaber)