27-02-2009 12:10

Almanya`da İslam`a ilgi dörde katlandı

Almanya`da genel kamuoyunda İslam hakkında var olan ön yargılara rağmen son bir yıl içinde Müslüman olan Alman sayısı dört misli arttı.

Almanya`da İslam`a ilgi dörde katlandı

Almanya'da genel kamuoyunda İslam hakkında var olan ön yargılara rağmen son bir yıl içinde Müslüman olan Alman sayısı dört misli arttı.

Alman Spiegel, küresel sorunların taarruzu karşısında bunalan Almanların çıkış yolu aradıklarını ve çözümü de Kur'an'a teslim olmakta bulduklarını yazdı.

Derginin haberine göre, pratisyen bir doktor olan Kai Lühr 2.5 yıl önce eşi ile birlikte İslam dinine geçti. Müslüman olduktan sonra adlarını Kai Ali Raşid ve Katrin Ayşa Lühr olarak değiştirdiler. 43 yaşındaki Kai Ali Raşid, cuma namazlarına Köln yakınındaki Frechen'deki camiye düzenli olarak gidiyor. Camide Faslılar, Filistinliler ve sonradan Müslüman olan Almanlarla birlikte namaz kılıyor. Caminin diğer Alman müdavimlerinden biri eski bir boksör, diğeri ise bir mühendis.

Lühn, "Bugünlerde herhangi bir camide, sonradan Müslüman olan en az birkaç Alman görebilirsiniz" diyor.

Almanya'daki İslami hayat ile ilgili yapılan bir çalışma, Kölnlü doktorun açıklamalarını doğruluyor. Çalışma sonuçları Spiegel'e göre oldukça şaşırtıcı. Çünkü İslam dini Almanya'da daha çok terörizmle, zorunlu evlilikler ve töre cinayetleri ile birlikte anılıyor. Dergiye göre, Temmuz 2004 ve Haziran 2005 arasında dört bin Alman İslam dinine geçti.

Almanya içişleri bakanlığının sponsorluğunda Almanya Müslüman Arşivi Müslüman Enstitüsü tarafından yapılan çalışmaya göre, bir önceki yıla kıyasla bir yıl içinde İslam dinine geçen Almanların sayısı dört misli arttı.

Üç yıl öncesine kadar Almanya'da ortalama 300 kişi İslam dinine geçiyordu. İslam dinine geçenlerin çoğu da, bir Müslüman ile evlenen Alman kadınlardı. Şimdi ise Almanlar sırf kendi özgür iradeleri ile İslam dinine geçiyorlar. Din değiştirenler arasında kadınların oranı yine de yüksek  fakat bunların arasında bir çok üniversite mezunu ve Kai Lühr gibi orta sınıf vatandaşlar da var.

Vaftiz edilen ve bir Hıristiyan olarak yetiştirilen Lühr, üniversite mezunu ve eczacılık konusunda uzmanlık kazandı. Geliri iyi. Profesyonel bir dansçı olan Katrin ile evlendi. Bir apartman dairesine yerleştiler fakat bir süre sonra bir şeyin eksik olduğunu hissetmeye başladılar. Lühr, çok ağır bir hasta geldiğinde bazen kendisini çok ümitsiz hissediyordu. Hıristiyanlık, Budizm ve Dalai Lama'ya ilgi duydu. Fakat aradığı cevapları bulamadı.

Almanya'da sonradan İslam dinine geçenleri inceleyen din sosyologu Monika Wohlrab-Sahr, "Doğuştan itibaren Müslümanlığı yaşayanlar daha liberal!" diyor.

Hamburglu bir avukat olan ve sonradan İslam dinine geçen Alman Nils Bergner, beş vakit namazını düzenli olarak kılıyor. Nils Bergner, Türk arkadaşı Ali Özkan ile birlikte çalışıyor. Ali Özkan da Müslüman. Birlikte camiye namaz kılmaya gidiyorlar. Ancak sadece Nils Bergner'in çalışma ofisinde düzenli olarak katlanmış bir seccade bulunuyor. Özkan ise, "Yapamıyorum. Sabah namazı sabah 6'da. Çok erken" şeklinde konuşuyor.

İki arkadaş yakınlarda bir gece yemeğine davet edildiler. Yemekte likör katkılı bir İtalyan tatlısı olan tiramisu da vardı. Bergner, alkol olduğu şüphesi ile tatlıyı yemekten çekinince, Özkan, "Ciddi olamazsın. Devam et, haydi ye. Bu sadece bir tadlandırıcı" şeklinde konuşmuş fakat Bergner tatlıya yine de hiç dokunmamış.

1979'da İslam dinine geçene kadar Protestan bir papaz olan Berlinli imam Muhammed Herzog, "İslam dinine geçenlerin pek çoğu Hıristiyan. Ancak bir yerde dinleri hakkında şüphe duymaya başlıyorlar. İmamlık ettiğim camide İslam dinine geçen Almanca konuşanların sayısı farkedilir şekilde artıyor. Herzog, 10 yıl önce yılda ortalama 50 kişi İslam dinine geçerken, şimdi bunun iki misli arttığını kaydederek "Önceden ateist olup da sonradan İslam dinine geçenlerin sayısı çok nadir" dedi.

Lühr, Alfa Romeo GT otomobilinin bagajında devamlı olarak seccade bulunduruyor. Batı toplumunda değerlerden bir düşüş olduğunu söyleyen Lühr, "İslam'da değerlerin hep bir karşılığı vardır" ifadesini kullanıyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !