Annapolis toplantısı bu akşam başlıyor, hedefte Filistin direnişi ve İran var
ABD emperyalizmi ve tetikçisi siyonist rejimin öncülüğünde tertiplenen ve 49 ülke temsilcisinin katıldığı Annapolis toplantısı bu akşam başlıyor. ABD`nin Annapolis kentinde yapılacak olan toplantının hedefinde Filistin direnişi ve İran İslam Cumhuriyeti var.
ABD emperyalizmi ve tetikçisi siyonist rejimin öncülüğünde tertiplenen ve 49 ülke temsilcisinin katıldığı Annapolis toplantısı bu akşam başlıyor. ABD'nin Annapolis kentinde yapılacak olan toplantının hedefinde Filistin direnişi ve İran İslam Cumhuriyeti var. Toplantıya S. Arabistan ve Suriye'nin katılımı İran'a bir mesaj olarak görülüyor. Asıl oturum ise 27 Kasım'da yapılacak.
Konferansı ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yönetecek. ABD Başkanı George W. Bush, zirvenin açılışında bir konuşma yapacak.
Toplantıya, Ortadoğu barış sürecinde rol oynayan 49 ülke ve kuruluş davet edildi.
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil edeceği toplantıda AB, BM, IMF ve Dünya Bankası'ndan yetkililer de bulunacak.
Katılımın yoğun olması için çaba gösteren ABD, İsrail-Filistin görüşmelerini yeniden başlatmayı umuyor.
Zira, bu zirve ile 7 yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez İsrail ile Filistin arasında ciddi barış görüşmelerine başlanmış olacak.
İran'ı yalnızlaştırma politikası
"Ortadoğu barış konferansı" adı altında yapılan toplantıya Suriye de "dışişleri bakanı yardımcısı" düzeyinde katılacak. Suriye'nin toplantıya katılımı, hem ABD'nin İran'ı bölgede yalnızlaştırması hem de Şam yönetiminin Tahran'dan bağımsız hareket edebildiğini göstermesi açısından önem taşıyor.
Annapolis konferansının yapılacağının açıklandığı ilk günden bu yana en büyük soru; kimlerin katılıp katılmayacağı idi.
Suriye ve Suudi Arabistan son haftaya kadar ayak diretti. Amerikalı diplomatlar yoğun mesai harcayarak müzakereleri hızlandırdı.
İlk olarak, Filistinli mülteciler konusunun da masaya yatırılmasını isteyen Suudi Arabistan ikna edildi.
Şam son ana kadar ayak diredi
Ancak "Golan Tepeleri konuşulmazsa gelmem" diyen Şam'ın inadı son ana kadar sürdü. Suriye, kendini de ilgilendiren sorunlarının konuşulmaması halinde masaya oturmayacağı konusunda ısrar etti.
Washington bunun garantisini verince ise, Şam yönetimi dün resmen toplantıya katılacağını açıkladı.
Ancak Türkiye de dahil pek çok ülkenin dışişleri bakanı düzeyinde katılacağı toplantıya, Suriye bakan yardımcısı seviyesinde katılacak.
Esas mesaj İran'a gidiyor
İki ülkenin katılımı kuşkusuz, masaya konulacak fazladan iki sandalye anlamına gelmiyor. Bu, davet edilmeyen Tahran'a verilen açık bir mesaj:
Washington, "Annapolis konferansına Suriye ve Suudi Arabistan geliyor ancak sen gelmiyorsun" mesajını iletirken, Suriye de, "Ben barıştan yanayım ve işbirliğine hazırım" mesajını veriyor.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, konferansı ''göstermelik'' olarak nitelemiş ve boykot çağrısı yapmıştı.
Ahmedinecad, "Onlar, 60 yıldır yaptıkları toplantılardan nasıl bir sonuç elde ettiler ki şimdi bunu tekrarlıyorlar? Bu toplantıya katılmak isteyenler ne hakla kendilerini Filistin halkının yerine koyuyorlar?" demişti.
Washington bu engeli başarıyla geçse de; hala masaya konulması planlanan "ortak belge" sorunu aşılamadı.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın girişimiyle dün akşam saatlerinde taraflar Rice'ın bir araya geldi.
Eski Filistin Başbakanı Ahmed Kurey ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipni Livni'nin katıldığı toplantıdan bir sonuç çıkmadı, ancak görüşmelerin devam etmesi kararı alındı.
(İslamveHayat / Haber 7)