Balkanlar`da İslami hassasiyet yükseliyor
Uzun yıllar dinsizleştirme politikalarına maruz kalan Balkanlar`da İslami hassasiyet her yıl giderek artan oranda yükseliyor. Bosna Hersek ve Arnavutluk`ta gençler arasında İslam`ı öğrenme ve yaşama bilinci artış gösteriyor.
Uzun yıllar dinsizleştirme politikalarına maruz kalan Balkanlar'da İslami hassasiyet her yıl giderek artan oranda yükseliyor. Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta gençler arasında İslam'ı öğrenme ve yaşama bilinci artış gösteriyor. Gençler oruca rağbet ediyor, Ramazan'da içki içmeyen Hıristiyanlar bile var.
BOSNA HERSEK'TE İSLAMİ HASSASİYET GİDEREK YÜKSELİYOR
Bosna Hersek'te gençler Ramazan ayında, dini vecibelerini yerine getirmeye çalışıyor. Bir ay önce Ramazan'a hazırlanmak amacıyla alkol içmeyi bıraktığını söyleyen pazarlama müdürü 24 yaşındaki Mela Softiç, "Bütün kurallara uyduğum tek ay. Bir yıl öncesine kadar ismen Müslüman idim fakat şimdi dinin kurallarına elimden geldiğince uymaya çalışıyorum" diyor.
Softiç, 1992-95 savaşında veya sonrasında inaçlarına sarılan şehirli Bosnalı Müslüman gençlerden. Bu yeni jenerasyon, sosyalist dönemde dinden uzak kalan ve sadece isimleri Müslüman olan ailelerin çocukları.
Bosna'da lokantalarda domuz eti yiyene çok az da olsa rastlanılıyor fakat Ramazan dışında çoğunluk hala içki içiyor.
Mela Softiç, "Bütün Müslüman arkadaşlarım oruç tutuyor" dedi. Saraybosna'da son beş yüzyıl, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler bir arada yaşarken, şimdi şehir nüfusunun büyük bir kısmını Müslümanlar meydana getiriyor.
Saraybosna Üniversitesi dini çalışmalar koordinatörü Zilka Sipahi-Siljak, "1990'larda dini kimliğe sahip çıkma oranı çok yükseldi. Bazı çalışmalara göre Bosna'da nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı kendisini bağlı bulunduğu din ile tanıtıyor" şeklinde konuşuyor.
Zilka Sipahi-Siljak'a göre, 1990'lardan önce, din kamu düzeninden uzaklaştırılmıştı fakat sonra özgürlük geldi ve insanlar dini kimliklerini açıktan ifade etmeye başladılar.
RAMAZAN'DA İÇMEYEN HRİSTİYANLAR VAR
Okulundaki bütün Müslüman öğrencilerin Ramazan'da oruç tuttuğunu söyleyen Softiç, gençlerde diğer inançlara saygı gösterme eğiliminin bulunduğunu belirterek "Diğer inançlara sahip birçok insan biliyorum, Ramazan'a gerçekten saygı gösteriyorlar. Ramazan'da içki içmeyen Katolik ve Ortodoks arkadaşlarım var" diye konuşuyor.
ARNAVUTLUK'TA DA DİNİ HASSASİYET GİDEREK GELİŞİYOR
Enver Hoca'nın komünist diktatörlüğü sırasında dinin unutturulmaya çalışıldığı komşu Arnavutluk'ta da Ramazan'da özellikle gençler camileri dolduruyor.
Tiran'da bir camide imamlık yapan Ahmed Kalaja, "10 yıldır burada, her Cuma daha fazla insanın namaza geldiğini görüyorum. Ramazan'da ise çok daha fazla insan camilere geliyor" diyor.
Düzenli ibadet etmeyenlerin de Ramazan'da oruç tuttuğunu söyleyen Müslüman Arnavut bilim adamı ve gazeteci Agim Bacı, "11 yıldır Ramazanlarda oruç tutuyorum. İbadet edenlerin sayısının arttığını görüyorum. Gençler arkadaş grupları ile birlikte camilere geliyor. Mühendisler, gazeteciler, öğretim üyeleri" ifadesini kullanıyor.
Kadir gecesi gününde içlerinde Hıristiyan olanlar dahil birçok insanın oruç tuttuğuna dikkat çeken Bacı, "Kur'an Kadir gecesi semamıza indi. Arnavutluk'ta Hıristiyanlar bile Kadir günü oruç tutuyor. Çünkü Kadir gecesinin bin ay ibadet etmekten daha önemli olduğuna inanılıyor" diyor.
REUTERS'A GÖRE BAĞIMSIZ KOSOVA RAMAZAN'A MESAFELİ!
Reuters, Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'da ise Müslüman Arnavutluk çoğunluğun, Bosna ve Arnavutluk'un tersine Ramazan'da oruç tutmaya fazla rağbet etmediğinin gözlemlendiği görüşünde.
Priştine'de bir kafede kahve içen altı kişilik bir gruptan sadece birinin, Enver Bayrami'nin oruç tuttuğunu bildiren Reuters, Bayrami'nin "Ailemde iki yıllık kızım hariç herkes oruç tutuyor. Bu özel bir mesele. Diğer insanların kararlarına saygı duyuyorum. Hiç kimseye Ramazan'dan neden yiyiyorsunuz veya içiyorsunuz demedim" şeklinde konuştuğunu belirtti.
Bosna Hersek'te halen çok sayıda Müslüman, ilk iftarı camide yapıyor, sonra akşam namazını kılıyor ve ondan sonra iftar için evlerine geçiyor.
(Kaynak: Dünya Bülteni)
-
ahmet 17-09-2008 18:55
biz küfre karşı birleşemedik bu acı ama bari kalplerimiz birlikte o ebedi mukkaddes bilgileri paylaşmakta tek vucut olsun allaha emanet olun din kardeşlerim hak geldi batıl zail oldu saddakkallahul azim