Bankalar kredi kartıyla sömürüyor
`Bankalar için borcunu zamanında ödeyemeyen tüketici kaliteli tüketicidir. Yıldızlı tüketicidir. Çünkü sürekli faiz öder. Bankalar insanların ekonomik sıkıntısından nemalanıyor. Geçim kaynakları faiz. Kart faizinden müthiş servet kazanıyorlar.`
Bankaların insanların zaaflarını kullandığını vurgulayan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, “Rekabet ortamında kredi kartı faizlerine sınırlama getirilemez diyorlar, ama kendi aralarında anlaşarak rekabeti bitiriyorlar. Biz bu faizi uygulayacağız diyorlar. Bankalar tüketicilerden çok kendi menfaatlerini gözetiyorlar. Bankalar için borcunu zamanında ödeyemeyen tüketici kaliteli tüketicidir. Yıldızlı tüketicidir. Çünkü sürekli faiz öder. Bankalar insanların ekonomik sıkıntısından nemalanıyor. Geçim kaynakları faiz. Kart faizinden müthiş servet kazanıyorlar” dedi.
Tüketiciyi tehdit ediyor, şantaj yapıyorlar
Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer Keser de bankaların resmen tehdit ve şantaj yaptıklarını belirterek, kredi kartı kullanımının bankalarca istismar edildiğini söyledi. Keser, kredi kartı faizleriyle ilgili tartışmada bankalardan yana tavır alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunu eleştirerek şöyle konuştu: “BDDK bazen öyle konuşuyor ki, sanki Bankalar Birliği konuşuyor zannediyorum. Tüketici öncelenmelidir. Bankacılık sektörüne karşı korunmalıdır. Hükümet, faizi sınırlandırma konusunda geri adım atmamalıdır.”
Bankalar sömürüyor
Kredi kartı faiz oranlarına sınırlama getiren teklif bankaları ayaklandırdı. Faize dokundurtmak istemeyen bankalara BDDK destek verirken tüketici STK’ları bankaları ve onlara destek veren BDDK’yı eleştirdi.
Yeni Asya’ya konuşan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ve Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser bankalara ağır suçlamalarda bulundular.
TÜKETİCİLER BİRLİĞİ: FAİZDEN SERVET SAHİBİ OLDULAR
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, kredi kartlarının alış veriş aracından ziyade geçim aracı olarak kullanıldığını söyledi. Bankaların insanların zaaflarını kullandığını vurgulayan Kaya, “Bankalar da bunu çok iyi biliyorlar, kart pazarlıyorlar. Ve faizinden müthiş bir servet sahibi oluyorlar. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın verdiği teklifi savunuyoruz” dedi.
Kaya sözleri şöyle: “Bankalar rekabet ortamında sınırlama getirilemez diyor ama kendi aralarında anlaşarak rekabeti bitiriyorlar. Biz bu faizi uygulayacağız diyorlar. Bankalar tüketicilerden çok kendi menfaatlerini gözeti-yor. Bankalar için borcunu zamanında ödeyemeyen tüketici kaliteli tüketicidir. Yıldızlı tüketicidir. Çünkü sürekli faiz öderler. Bankalar insanların ekonomik sıkıntısından nemalanıyor. Geçim kaynakları faiz. Sanayicilerin vergi rekortmeni olması gerekirken maalesef para üzerinden para kazananlar vergi rekortmenleri oluyorlar.”
TÜ-MER: BDDK BANKACILAR GİBİ KONUŞUYOR
Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser ise, bankaların resmen tehdit ve şantaj yaptıklarını savundu. Bankaların kredi kartı kullanımını istismar ettiğine dikkat çeken Keser, “Bankacılar kredi kartlarında ciddî bir gelir olduğunu keşfettiler. Üyelik ücretleri aldılar ve inanılmaz kâr ettiler. Ahmet İyimaya’nın teklifi ile bankacılar köşeye sıkıştı. Bankaların gayri hukuki davranışları var. Talep olmadan kart göndermezsiniz deniyor ama gönderiliyor. Sözleşmenin bir suretini tüketiciye vermek zorundalar ama vermiyorlar. Yasama hiçe sayılıyor” dedi.
Bütün dünyada finans sektörünün zarar gösterirken Türkiye’deki bankacılık sektörünün tarihî rekorlara imza attığını hatırlatan Keser, şunları söyledi: “Çıkıp Türkiye serbest piyasa ekonomisi ile yönetiliyor buna müdahale etmeyin deniyor. Serbest piyasa tüketiciyi söğüşleme ekonomisi değildir. Bankacılık sektörü günü gününe ödeme yapan tüketiciyi sevmez. Gecikmeli ödeyen en iyi tüketicidir. Bu aba altında sopa göstermektir.”
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in bankalara destek vermesini şaşkınlıkla karşıladığını belirten Keser, “BDDK yeteri kadar bankaları denetlemiyor. BDDK bazen öyle konuşuyor ki sanki Bankalar Birliği konuşuyor zannediyorum. Tüketici öncelenmelidir. Bankacılık sektörüne karşı korunmalıdır. Hükümet faizi sınırlandırma konusunda geri adım atmamalıdır. Bankalar tüketiciye şantaj yapıyor, tehdit ediyor, aba altında sopa gösteriyor. Bankacılık sektörünün ciddi bir şekilde izlenmesi lâzım” dedi. (Yeni Asya)