Başörtüsü Platformları Sakarya Buluşması sonuç bildirisi yayınlandı
6 yıldır her hafta eylem yapan Türkiye Başörtüsü Platformları’nın Sakarya Buluşması Sonuç Bildirisi’nde “Tüm yasaklara ve hukuksuzluklara karşı mücadelemiz kararlılıkla devam etmektedir” denildi.
İslam ve Hayat
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde haftalık ve aylık başörtüsüne özgürlük eylemleri gerçekleştirerek, başörtüsü başta olmak üzere hem yerel hem de küresel sorunlara karşı tavır sergileyen Türkiye Başörtüsü Platformları, Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu’nun ev sahipliğinde yapılan 8. İstişare ve paylaşım toplantısını tamamladı. Eylem yapılan illerin dışında gözlemcilerin de katıldığı Sakarya Buluşması çerçevesinde panel, toplantı, eylem ve piknik gibi farklı etkinlikler düzenlenirlerken, eylemlere aktif olarak devam eden platform temsilcileri; oturumlar sonunda ortak bir deklarasyon hazırladı.
Kocaeli, Sakarya, Ankara, Konya, Akyazı, Van, Antalya, Kütahya, Afyonkarahisar ve Bursa’dan temsilcilerin hazırladığı sonuç bildirisinde “Yasakların sürdüğü ülkemizde tüm yasaklara karşı dik duruşun, direnişin sembolü olan platformların onurlu mücadelesi kararlılıkla devam etmektedir.” denildi.
Sesimize ses katın!
Türkiye Başörtüsü Platformları’nın Sakarya Buluşması Sonuç Bildirisi’nin devamında şu ifadeler yer aldı:“Başörtüsünün yasağının sadece üniversitelerle sınırlı olmayıp hayatın her alanında kuşatan yapısı bir kere daha deşifre edilerek sahici bir mücadelenin ‘vekil’lerle değil ‘asıl’larla olabileceği vurgusu yapılmıştır.
Cuntalarla hesaplaşmanın sürdüğü ve bir çok alanda açılımlardan söz edildiği bir dönemde başörtüsü yasağının hiçbir şekilde gündeme gelmemesi bu sorunun ancak asıl muhatapları tarafından çözülebileceği gerçeğini göstermektedir.
Türkiye’deki platformlar başörtüsü sorunu ekseninde bir mücadele gerçekleştirirken Türkiye’deki ve dünyadaki tüm hukuksuzluklara karşı da Müslümanca bir duruş sergilemeye devam edeceklerdir. Bu vesileyle Türkiye’nin tüm onurlu insanlarına sesimize ses katma çağrımızı yineliyoruz.”
Başörtüsü Mücadelesi Paneli
Platformların Sakarya Buluşması çerçevesinde Necip Fazıl Kısakürek Yurdu Konferans Salonu’nda “Başörtüsü Mücadelesi Devam Ediyor” başlıklı panel düzenlendi.
Oturum başkanlığını SAGİR Başörtüsü Platformu’ndan Kadrican Mendi’nin yaptığı panelde başörtüsü yasağı ve mücadelesi çeşitli yönleriyle tartışmaya açıldı.
Van Hak ve Özgürlükler Platformu adına konuşan İsmail Almalı, başörtüsü yasağının Türkiye’deki Kemalist ideolojiden kaynaklandığını ve tek tip bir vatandaş dayatmasının tezahürü olduğunu ifade ederek, yasağın bireysel bir haktan öte anlamlar taşıdığına dikkat çekti.
“Başörtüsü Mücadelesi’nde Müslüman Kadın’ın Rolü” konusunda konuşma yapan Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu temsilcisi Medine Doğan, “Müslüman bir kadın, başörtüsü takıp evden çıktığı andan itibaren zaten sorunun muhatabı haline geliyor. Dolayısıyla her kadın zaten bireysel olarak yasakla farklı şekillerde mücadele etmek zorunda kalıyor. Fakat kamusal alandaki gasp edilen haklarını alabilmesi için daha aktif ve mücadeleci olması gerekli. Bu da kadını evin en ücra köşesine hapseden geleneksel anlayışın hakim olduğu bir zeminde kısa bir zamanda gerçekleşmiyor.” diyerek başörtüsü yasağının kaldırılması için mücadeleye devam edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sorunu sahipsiz bırakamayız!
Tokat’ta faaliyet yürüten TOKAD (Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği) adına panele katılan Beytullah Emrah Önce ise platform tecrübesinde geride kalan 6 yılda ortaya çıkan zaaflara ve kazanımlara değindi.
Önce, “Başörtüsü yasağı basit bir mesele gibi algılanıp sıradanlaştırılıyor. Buna toplumun ya da genel medyanın kayıtsızlığı eklenince çözüm için tüm sorumluluk Hükümet’e havale ediliyor. Tüm bu sorunlara karşı başörtüsü platformlarının sorunu gündemde tutması ve sistemli bir mücadele yürütmesi önemli bir kazanımdır.” dedi.
Konya İnanç Özgürlükleri Platformu adına konuşan Musa Kâzım Yılmaz “Niçin başörtüsü? Niçin direniş?” başlığı altında başörtüsünün Müslümanlar adına anlamını ve önemini açıklayarak, “Filistin’de Mescid-i Aksa’nın işgali ile Türkiye’de başörtüsünün yasaklanması, Hak ve batıl arasındaki mücadelenin farklı coğrafyalardaki tezahürleridir. Yasakla birlikte inancımız, kimliğimiz ve tabi ki Allah’a kulluğumuz yasaklanmıştır. İmtihan edildiğimiz bir alan olarak başörtüsü sorununu sahipsiz bırakamayız.” dedi.
Gece geç saate kadar devam eden panel, konuşmacılara yönelik soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.