Bir tencere-kapak hikayesi
Ürettiği `irtica` belgeleriyle 28 Şubat sürecinde önemli rol oynayan Faik Bulut, DTP`nin 3. Olağanüstü Kongresi`nde 90 kişilik yönetim kadrosuna girdi.
İslam ve Hayat
Ürettiği "irtica" belgeleriyle 28 Şubat sürecinde önemli rol oynayan ve istihbarat örgütleriyle ilişkisi gündemden düşmeyen Faik Bulut, DTP'nin 3. Olağanüstü Kongresi'nde 90 kişilik yönetim kadrosuna girdi.
Zaman gazetesinde yer alan habere göre, DTP'nin son kongresi ilginç bir buluşmaya sahne oldu. 28 Şubat döneminde "irtica ile mücadele" kararlarının alındığı meşhur MGK toplantısında askerlerin dosyalarından çıktığı iddia edilen fotokopiler, Faik Bulut'un kitaplarından derlenmişti. Dönemin aktif siyasetçilerinden Muhsin Yazıcıoğlu da, 28 Şubat kararlarını MGK'ya taşıyan komutanların kullandıkları cümlelerle, Faik Bulut'un "Tarikat Sermayesinin Yükselişi" isimli kitabındaki cümlelerin aynı olduğuna dikkat çekmişti. Bu durumu dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e ileten Yazıcıoğlu, sadece 'ilgileneceğim' yanıtı almıştı. Yine aynı dönemde medya ve yargıya yönelik brifinglerde kullanılan bilgilerin de Faik Bulut imzalı olduğu ileri sürüldü.
Faik Bulut'un karanlık serencamı
Bu arada konuyu gündeme getiren Zaman gazetesi, bir de Bulut'un zikzaklarla dolu serencamını özetledi. İşte marksizmden 28 Şubatçılığa, oradan da Kürtçülüğe Faik Bulut'un ilginç serencamı:
Faik Bulut'un ismi Doğu Perinçek'in yetiştirdiği gazeteciler listesinde de geçiyor. "Tecrübeli gazeteci ve köşe yazarı" olarak nitelenen Bulut'un bilinen tek muhabirlik deneyimi Perinçek'in Aydınlık dergisinde çalıştığı üç aylık dönem. Bulut'un Kürt haklarının savunucusu olarak ortaya çıkmasının aksine, yazdığı kitaplar cemaat, tarikat ve din ekseninde dolaşıyor.
"Yeşil sermaye" hakkında yazdığı kitapların dışında, Alevilikle ilgili yazdığı "Ali'siz Alevilik" kitabı da Alevi cemaatinden tepki çekmişti. Çok kısa sürede 18 tane kitap çıkaran Faik Bulut'un kitaplarındaki kaynakların da neredeyse tamamı gazetelere dayanıyor.
Bulut'un diğer bir özelliği ise Filistin Kurtuluş Örgütü'ne katılmaya Türkiye'den giden Marksist kadro içerisinde yer alması. 1970'li yılların yükselen atmosferinde de Bulut'u Dev-Genç ve Aydınlık fraksiyonları içerisinde görmek mümkün.
Bulut'un ismi son olarak 2005 yılında TÜYAP kitap fuarındaki bir konuşmada gündeme gelmişti. "PKK'ya tam olarak bir terör örgütü diyemeyiz." diyen Bulut, aynı zamanda tutuklanan DEP milletvekillerinin tahliyesinden sonra Abdullah Öcalan'ın da gündemindeydi. Öcalan, Leyla Zana'ya yazdığı mektupta yeni kurulacak bir partinin başına Faik Bulut'u önermişti.
Bulut son olarak İşçi Partisi'nin yayın organlarında uzun yıllar çalışmış olan gazeteci Soner Yalçın'ın web sitesinde yazılar kaleme alıyordu.