02-07-2008 09:24

Bosna`yı Sırp işgalinden kurtardılar, şimdi kovulmak isteniyorlar

Bosna-Hersek, 1990’larda ülkeye Sırp işgaline karşı savaşmak için giden ve aralarından Türklerin de bulunduğu yüzlerce Müslüman gaziyi sınır dışı etmeye hazırlanıyor. 1995’teki barış anlaşmasına ABD’nin eklettiği ülkedeki “yabancı savaşçıların” çıkarılması şartının kapsamında bu uygulama yapılıyor.

Bosna`yı Sırp işgalinden kurtardılar, şimdi kovulmak isteniyorlar

Bosna-Hersek, 1990’larda ülkeye Sırp işgaline karşı savaşmak için giden ve aralarından Türklerin de bulunduğu yüzlerce Müslüman gaziyi sınır dışı etmeye hazırlanıyor. 1995’teki barış anlaşmasına ABD’nin eklettiği ülkedeki “yabancı savaşçıların” çıkarılması şartının kapsamında bu uygulama yapılıyor.

BBC’ye konuşan Ayman Awad, 1992’de ülkeye gelip silah başı yaptığında kendisine vatandaşlık sözü verildiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Buraya insanlara yardım etmeye geldim. Bu ülkede insan haklarının ihlal edildiğini ve kanunların çiğnendiğini görmek çok üzüntü verici”.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre 660 Bosnalı Gazi vatandaşlıktan çıkarıldı. Ülkede 1500 gazinin daha olduğu tahmin ediliyor.

Bosna halkı mücahidlere sahip çıkıyor

Ayman Awad ve Imad e-Husin, ülkede kalmak için bir kampanya başlattı. Her ikisi de terörist örgütlerle ilişkileri olduğunu reddederek şu noktaya dikkat çekiyor: “Problem şurada Amerikan Başkanı, ya benimlesiniz ya da karşımdasınız diyor. Kesinlikle Bush’la aynı yerde değilim”.

Her iki gazi de, uzun süredir gitmedikleri Suriye’ye gönderilme sürecinin ortasında. Ayman Awad, “Bosna halkı bizi göndermek istemiyor. Göndermek isteyenler politikacılar. Çünkü işlerine öyle geliyor” diye konuşuyor.

Savaşın bitmesinin ardından geçen 13 yılın ardından Bosna, Avrupa Birliği’ne katılmak için bir anlaşmanın eşiğinde. Tüm Bosna polis gücünü kontrol eden AB polis misyonu başı Brig Gen Vincenzo Coppola durumu şöyle açıklıyor: “Buraya savaşmak için gelmeleri terörist oldukları anlamına gelmez. Ancak bu konu dikkatlice ele alınmazsa sorunlara yol açabilir. Şu ana kadar ülkede terörizm varlığına dair hiçbir bulgu olmadı”.

Yüzyıllar boyunca Bosna Hıristiyan Avrupa ve Müslüman Doğu arasında bir cephe oldu. Geçtiğimiz yüzyılda bölge 1. Dünya Savaşı’nın ve 1992–1995 Bosna katliamlarının başladığı nokta oldu.

9/11’in ardından İngiliz ve ABD elçiliklerine saldırı suçlamasıyla gözaltına alınan ve daha sonra mahkeme tarafından suçsuz oldukları gerekçesiyle salıverilen fakat ABD’nin tutup Guantanomo işkence hapishanesine götürdüğü 5 Bosnalı Müslüman Gazilerden Ömer Boudella’nın eşi Nada Dizolaravic’in sözleri ülkede yürütülen haksızlığı gözler önüne seriyor: “Benim eşim terörist değil. İnsani organizasyonlar için çalışıyordu. Bugünlerde Müslüman olmak çok zor. Tüm dünya İslam düşmanı”. (Timeturk)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !