Bugün Filistinliler tarafından 15 Mayıs tarihi “Nekbe” (Büyük Felaket) olarak anılıyor. Bu tarihin seçilmesinin sebebi, 14 Mayıs’ta siyonist rejimin kuruluşunun ertesi günü anlamına gelmesi.
Siyonist rejimin Filistin toprakları gasp edilerek kurulmasının ardından, 1 milyon Filistinlinin kendi topraklarından sürülmesi ve binlercesinin hunharca şehid edildiği dönem Büyük Felaket (Nekbe) olarak kayıtlara geçti.
Süreç nasıl başladı?
İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour 2 Kasım 1917’de siyonizmin hamisi Baron Walter Rothschild’e bir mektup yazarak, Filistin topraklarında Yahudilere bir “vatan” kurulması önerisi getirdi. Karşılıklı süren yazışmalarda son mektupta Bakan Balfour şöyle diyordu:
“Majestelerinin hükümeti Yahudilere Filistin’de bir yurt tesisi fikrini hararetle desteklemektedir. Bu maksatla her ne gerekiyorsa yapılacaktır. Filistin’de yaşayan ve Yahudi olmayanların medeni ve dini haklarının zarar görmemesi için de azami gayret gösterilecektir.”
“Bu deklarasyonu Siyonist Federasyonu’nun bilgisine sunmanızdan memnuniyet duyacağım.” sözleriyle sona eren mektubun daha sonra İtalya, Fransa ve ABD’nin de desteğini alması ile Balfour Deklarasyonu olarak adlandırıldı.
Deklarasyonun kabulünün ardından İngiliz güçleri, Aralık 1917’de Kudüs’ü işgal ederek, Filistin’in Osmanlı Devleti ile bağlarını kesti ve yahudi devletine giden yolu hazırladı.
1948 yılına kadar geçen süreçte, dünyanın her yerinden getirilen pek çok yahudi, gasp edilen Filistin topraklarına yerleştirilirken, Filistinliler kendi topraklarından sürüldü, binlercesi yok edildi.
İngilizlerin İslam coğrafyasına girişinden bu yana Filistinlilerin acısı dinmedi.
Filistinliler 14 Mayıs 1948 tarihine nisbetle 15 Mayıs tarihini Nekbe olarak ilan etti.
Halen Filistinlilerin yüzde 80’i mülteci durumunda dünyanın farklı yerlerinde yaşamaya devam ediyor.