Çin`den `camiye girmesi yasak olanlar` listesi
Doğu Türkistan’ın önemli şehirlerinden olan Hoten’e 30 kilometre uzaklıktaki Lop ilçesinde Merkez Camii’nin giriş kapısında asılı bu mermer levhada camiye girmesi yasak olanların listesi asılı.
Etnik ve dini azınlıklara yönelik kötü sicilini inkâr eden Çin'in, işgali altında bulunan Doğu Türkistan'da insan haklarını nasıl hiçe saydığı belgelendi.
1 milyar 300 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan'da ağır baskı ve yıldırma polikitaları uygulanıyor.
Çin’in işgali altında bulunan Doğu Türkistan'la, Moğol çözerk bölgesi ve Tibet’te yaşayan Müslümanlara yapılan baskıyı gözler önüne sermeye, bir caminin kapısına asılmış uyarı levhasının fotoğrafı yetiyor. Levha camiye herkesin giremeyeceğini gösteriyor.
Ülkeye giren yabancıların ziyaret ettiği büyük kentlerin camilerinde bu uyarı levhası bulunmuyor. Ama daha küçük yerleşim birimlerinde bu levhalar yer alıyor.
Kurban kesmek için geçtiğimiz haftalarda bölgeye giden İHH İnsani Yardım Vakfı ekibi tarafından çekilen bu fotoğraflar Çin’i insan hakları konusunda zor durumda bırakacak türden.
Doğu Türkistan’ın önemli şehirlerinden olan Hoten’e 30 kilometre uzaklıktaki Lop ilçesinde Merkez Camii’nin giriş kapısında asılı bu mermer levhada camiye girmesi yasak olanların listesi asılı.
Levhanın Türkçesi şu şekilde:
“Aşağıdaki kişilerin mescide girip dini faaliyette bulunmaları yasaktır” denilen levhada camiye girmesi yasak olanlar şöyle sıralanıyor:
1-Partiye girmeye namzet öğrenciler,
2-Devlet memurları, işçileri ile emekliler ve izine ayrılmış olanlar,
3-18 yaş altındakiler,
4-Kent yöneticileri ve memurları,
5-Kadınlar.
YASAK FOTOĞRAFLA BELGELENDİ
Çin hükümetinin insanlık dışı uygulaması fotoğrafla da belgelendi. İçeri girmesi yasak olan gruptaki kişiler, caminin avlusuna bile giremiyorlar. Lop’taki caminin avlusuna açılan giriş kapısının önünde bir kadın namaz kılıyor. Aslında bu kadın cami avlusuna bile giremiyor.
Yasak olduğu için sadece avluya açılan kapının önünde daha doğru bir ifadeyle sokakta namazını eda etmek zorunda kalıyor. Kadın, “buraya kadınların girmesi yasaktır” tabelasının altında namaz kılarken küçük çocuğu ise onu bekliyor. Çin Anayasası’nın 36. maddesinde ise dini ve etnik ayrım yapmaksızın bütün insanlara ibadet özgürlüğü tanındığı belirtiliyor.
MECBURİ KÜRTAJ UYGULUYOR
Çin, Doğu Türkistan’da yıllardır baskı uyguluyor. Oradaki Müslüman nüfusa terörist gözüyle bakılıyor. Uygur Türklerinin, yurt dışına çıkışına bile izin verilmiyor. 150 milyon Müslüman’ın yaşadığı Çin’de kadınlara zorla kürtaj yaptırılıyor.
Müslümanların sadece iki çocuk sahibi olmasına izin veriliyor. Hükümetin bilgisi dışında üçüncü çocuğa hamile kalan kadınlara ise zorla kürtaj yaptırılıyor. Uygur Türkleri, baskılardan bunaldıkları için Türkiye başta olmak üzere diğer Müslüman ülkelere iltica etmek zorunda kalıyorlar. Çin ise bu yapılanları hep inkâr etti. Ancak bu son belge Çin’in bu yöndeki tüm tezlerini çürütecek nitelikte bir değer taşıyor. (Dünya Bülteni)