Davaya farklı bir yaklaşım: `Bu `kart` yargının değil, Cheney’in!`
İstihbaratçı Mahir Kaynak: `İran`akarşı AKP’yi yanında görmek isteyen Cheney, elindeki `kart`lardan birini açarak Türk yargısı üzerinden AKP’yi köşeye sıkıştırdı. `Irak’a güç gösterisi için giren` TSK, İran’a karşı ABD ile birlikte. Hükümetinse kafası karışık. Ancak ABD`nin işini şansa bırakma gibi bir lüksü yoktu…
İstihbaratçı Mahir Kaynak, AKP'nin kapatılma davasını Cheney'in Türkiye ziyaretine bağladı: İran’a karşı AKP’yi yanında görmek isteyen Cheney, elindeki 'kart'lardan birini açarak Türk yargısı üzerinden AKP’yi köşeye sıkıştırdı. 'Irak’a güç gösterisi için giren' TSK, İran’a karşı ABD ile birlikte. Hükümetinse kafası karışık. Ancak ABD'nin işini şansa bırakma gibi bir lüksü yoktu…
İstihbaratçı Mahir Kaynak, AKP’ye yönelik kapatma davasının laiklik ile hatta iç dinamiklerle bir ilgisinin olmadığını söyledi.
iyibilgi’nin ulaştığı Prof. Dr. Mahir Kaynak, davanın nedenini tümüye dış dinamiklerde aradığını söyledi.
AKP’ye yönelik kapatma davasının, iç dinamiklerle açıklanamayacak kadar 'büyük bir kart' olduğunu söyleyen Kaynak, bu kartın ABD Başkan Yardımcısı Cheney’in Ankara’ya ulaşmasına saatler kala açılmasını, ABD’nin hükümetin elini sıkıştırma arzusu ile açıkladı.
Kaynak’ın görüşü oldukça sıra dışı. İnandırıcılığı bir yana tutarlılığı üzerinden gitmekte fayda var.
Mahir Hoca'nın açtığı yoldan devam edelim. ABD Türkiye’den 'ne' istiyor ki, böyle sert ve emrivaki bir üslup ile AKP’ye ölümü gösterip hastalığa razı etmeye çalışıyor?
Kaynak bu noktada İran’a işaret etti. ABD’nin ‘Irak masası’nda İran ile bir çıkar savaşında olduğunu anlatan Kaynak, ABD’nin İran’a karşı AKP’yi yanında görmek istediğini söyledi.
Kaynak’a göre, İran Cumhurbaşkanı Amhedinejad, geçtiğimiz hafta yaptığı ziyaret ile Irak’ta güç paylaşımında bir anım öne çıktı.
ABD ise bu durumdan son derece rahatsız. ABD, Türkiye’de siyasi irade olan AKP hükümetini tümüyle kendi yanında görmek istiyor.
Kaynak, TSK’nın kara harekâtının bu planın bir parçası olduğu fikrinde. Ancak hükümet değil, ordu açısından! Mahir Hoca’ya göre, ordunun ‘İran’a karşı’ güç gösterisi için girdiği Irak’a hükümet PKK’yı zayıflatmak için girdi!
Kaynak’a göre Türkiye’de ordunun tutumu ABD’nin tutumu ile paralel ilerliyor. Ancak ABD, hükümet ile aynı mutabakatı henüz sağlayamadığı görüşünde.
Türkiye’de dış politikayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yönlendirdiğini düşünen Kaynak’a göre, ne Gül, ne de Başbakan Erdoğan, ABD’nin İran planında bu ülke ile işbirliğine henüz hazır.
ABD ise İran’a karşı Türkiye ile ortak mutabakatını şansa bırakma niyetinde değil. ABD, en büyük kartlarından birini çıkardı ve AKP’yi Türk yargısı ile köşeye sıkıştırdı.
ABD’nin İran’a karşı Türkiye’den beklentilerinin olduğunun altını çizen Kaynak, bunun ilk adımının savaş olmadığını vurguladı.
Şu an ABD’nin hükümetten istediğinin İran’ı dengelemek olduğunu kaydeden Kaynak, ABD’nin İran’a karşı açacağı bir savaşın ileriki bir safha olduğunu anlattı. (İyibilgi)