Fransa`dan `İslam`a Fransa`ya uygun çerçeve çizme` girişimi
İlk olarak risaletin başlangıcında Mekke müşrik oligarşisinin, Yunus Suresi 15. ayette haber verildiği üzere Allah Rasulü`ne (a.s.) `Ya bu Kitabı değiştir ya da yeni bir Kitab getir` şeklindeki talebiyle ortaya koydukları `kurulu düzenlere uygun bir İslam algısı` üretme çabasının son örneği Fransa`da kendini gösterdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, `Laiklik, Cumhuriyetin İslam`la bir sorun olmamasını garanti ediyor. Sonbaharda, İslam`a Cumhuriyetin ruhuna uygun bir çerçeve sunacağız` ifadeleriyle bu konudaki hedeflerini dile getirdi.
İslam ve Hayat
İlk olarak risaletin başlangıcında Mekke müşrik oligarşisinin, Yunus Suresi 15. ayette haber verildiği üzere Allah Rasulü'ne (a.s.) "Ya bu Kitabı değiştir ya da yeni bir Kitab getir" şeklindeki talebiyle ortaya koydukları "kurulu düzenlere uygun bir İslam algısı" üretme çabasının son örneği Fransa'da kendini gösterdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Laiklik, Cumhuriyetin İslam'la bir sorun olmamasını garanti ediyor. Sonbaharda, İslam'a Cumhuriyetin ruhuna uygun bir çerçeve sunacağız" ifadeleriyle bu konudaki hedeflerini dile getirdi.
Konuyla ilgili Anadolu Ajansı'nda yer alan haberin ayrıntıları şöyle:
İslam kurumlarının temsili, bu kurumların yeniden yapılandırılması ve finansmanıyla ilgili tartışmalar uzun süredir Fransa'nın gündeminde. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Versay Sarayı'nda kongrede milletvekilleri ve senatörlere hitap etti.
Macron, laiklik ve İslam'a değinerek, cumhuriyetin İslam ile bir sorun yaşaması için hiçbir sebep olmadığını söyledi ve şöyle konuştu: "Laiklik, Cumhuriyetin İslam'la bir sorun olmamasını garanti ediyor. Sonbaharda, İslam'a Cumhuriyetin ruhuna uygun bir çerçeve sunacağız."
Macron ülkedeki İslam kurumlarını yeniden yapılandıracaklarını, bu kurumların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyeceklerini sözlerine ekledi. Yeni düzenleme "Fransa İslamı" adı altında getirilecek. Ülkenin her yerinde kanunlara uygun bir şekilde uygulanacak.
Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, 25 Haziran'da reformların getirileceğini açıkladı. 15 Eylül'e kadar çok sayıda şehirde uzmanlar, Müslüman kanaat önderleri ve Fransız yetkilileriyle müzakere toplantıları düzenleneceğini söyledi.
Macron ve Collomb'un İslam kurumlarının reformuyla ilgili sözleri tepkilere neden oldu. Hükümetin Müslümanları kontrol altına almak istediği ve Fransa İslam Konseyine şekil vermeye çalıştığı yorumları gelmişti. Macron'un "İslam reformu" girişimi ülkedeki Müslümanların hayat biçimine müdahale olarak değerlendiriliyor.
İçişleri Bakanlığının dini masasındaki yetkililer, diğer dini örgütlerin toplantılarına katılmazken, Fransa İslam Konseyi'nin iki haftada bir düzenledikleri yönetim kurulu toplantılarına katılıyor.