30-05-2008 11:23

Gazze’deki dehşet ağlattı

Korsan-terör devleti İsrail’in 2 sene önce gerçekleştirdiği ve 19 Filistinli`nin hayatını kaybettiği El Athamna katliamını soruşturmak üzere Gazze’ye gelen Nobel ödüllü Güney Afrikalı Başpiskopos Tutu, ortaya çıkan dehşeti görünce gözyaşlarını tutamadı.

Gazze’deki dehşet ağlattı

Korsan-terör devleti İsrail’in 2 sene önce gerçekleştirdiği ve 19 Filistinli'nin hayatını kaybettiği El Athamna katliamını soruşturmak üzere Gazze’ye gelen Nobel ödüllü Güney Afrikalı Başpiskopos Tutu, ortaya çıkan dehşeti görünce gözyaşlarını tutamadı.  
  
Güney Afrikalı, Nobel Barış Ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu başkanlığında BM heyeti, yaklaşık 1.5 yıl süren engellemenin ardından, korsan-terör devleti İsrail’in 2 sene önce gerçekleştirdiği ve 19 kişinin öldüğü El Athamna katliamını soruşturmak üzere Gazze’ye geldi. Başpiskopos Tutu, İsrail’in 2006 yılında Gazze’nin kuzeyinde yer alan Beyt Hanun’da işlediği ve aynı aileden 13 ve toplamda 19 kişinin şehid olduğu katliamla ilgili ayrıntıları öğrenince dehşete düştü.

Gazze’ye ulaşmasının ardından konuşan Tutu, burada uygulanan insanlık dışı ablukanın “kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Gazze hakkında çok şey dinledik, şimdiye kadar dinlediklerimiz hüngür hüngür ağlamamıza yeter de artar bile” dedi. İngiliz The Guardian gazetesinde çıkan habere göre; aralarında Londra Fakültesi İnsan Hakları Araştırmaları Merkezi’nden Prof. Christan Shinken ve bazı hukukçuların da bulunduğu Başpiskopos Tutu başkanlığındaki İnsan Hakları Yüksek Konseyi, Salı günü Refah sınır kapısından Gazze’ye geçiş yaptı. BM heyeti, İsmail Heniyye Hükümeti’ne bağlı İçişleri Bakanlığı yetkililerince oldukça sıcak karşılanırken, bir açıklama yapan Filistinli yetkililer, Batı Yaka ve Gazze Şeridi’nde Filistinliler’e yönelik gerçekleştirilen katliamların araştırılması için uluslararası toplumun daha aktif rol üstlenmesini istedi.

“1.5 YILDIR ENGELLENİYORDUK”

BM Yardım ve Çalışma Örgütü UNRWA’nın Filistin sorumlusu Karen Ebu Zeyd’le görüşen heyet, Salı günü de Başbakan İsmail Heniyye ile bir görüşme yaptı. Görüşmede insanlık dışı ablukadan kaynaklanan gıda ve ilaç sıkıntısı sebebiyle şimdiye kadar 170 Filistinlinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilerek, İsrail’in aralıksız sürdürdüğü hava saldırıları sebebiyle de çok sayıda masum sivilin öldüğü ifade edildi. Gazze’de bulunan el-Diyafa Sarayı’nda Heniyye ile yaptıkları görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen heyet, Gazze’ye gelmek için 1.5 yıldır çektikleri sıkıntıları anlattı. Heyet, söz konusu katliamla ilgili soruşturmanın da başladığını bildirdi. Basın toplantısında konuşan Başpiskopos Tutu, göreve atandığından beri ilgili tüm taraflarla görüşmek için çalıştığını belirterek, “Özellikle İsrail’e gidip el-Usamene ailesi katliamıyla ilgili değerlendirmelerini almak istiyorduk. Ancak İsrailliler bizim bunu yapmamıza müsaade etmediler. 1.5 yıldır bu izni bekliyorduk” dedi. Güney Afrikalı Tutu, tüm taraflarla bir araya gelme konusunda çok ısrarlı olduğu için Hamas yetkilileriyle bir araya geldiğini kaydetti. Öte yandan; Başbakan Heniyye, Beyt Hanun katliamını soruşturmakla görevli BM heyetinin görevini en iyi şekilde yapması ve konuyla ilgili olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a en gerçekçi raporu sunması için heyete yardım konusunda ilgili tüm bakanlara talimat verdiğini belirtti.

İŞGALCİNİN İNADI

İngiliz Guardian, BM’nin, İsrail’in 2006’da Gazze’nin kuzeyinde yer alan Beyt Hanun’da işlediği ve 13’ü aynı aileden toplam 19 kişinin şehid olmasına sebep olan katliamı yerinde araştırmak için Tutu’yu İsrail’e göndermek istediğini, ancak İsrail’in Tutu’ya vize vermediğini yazdı. Gazete, İsrail’in yalnızca Tutu’ya vize vermemekle kalmadığını, aynı zamanda soruşturmayı yürüten İnsan Hakları Konseyi’ni de sert bir dille eleştirdiğini ve Konseyi önyargılı davranmakla suçladığını yazdı. (Vakit)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !