Ercümend Özkan, zor zamanda zor olanı söyledi
`Ercümend Özkan`ın İslami Mücadeledeki Öncü Rolü` başlıklı bir konferans sunan Hüseyin Alan, `Geleneği eleştirmek kolaydır. Oysa modernizmi, laisizmi, demokrasiyi, Kemalizmi eleştirmek bedel gerektirir. Modern kavram ve kurumları eleştirmek, devleti karşınıza almak demektir. İşte Ercümend Özkan, en zor dönemde bunu yapmıştır` dedi.
İslam ve Hayat
İktibas Dergisi yazarı Hüseyin Alan, Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nde "Ercümend Özkan'ın İslami Mücadeledeki Öncü Rolü" başlıklı bir konferans sundu.
Ercümend Özkan'ın, gerek fikrî, gerekse fiilî mücadele alanında sergilediği net yaklaşımlarla, Türkiye'de 60'lı yılların ortalarında başlayan İslami uyanış sürecine büyük katkıları olduğunu vurgulayan Hüseyin Alan, "Dinin, Batıdaki 'religion' kavramıyla ifade edilen vicdan ve kişisel ahlâkla sınırlı bir değer olmanın ötesinde, hayatın bütününü konu alan ve ibadeti siyaset, siyaseti ibadet gören bir hayat nizamı olduğunu o dönemde ilk söyleyenlerden biriydi. Aynı şekilde yine o dönemde, Kur'an'ın kolay anlaşılır bir kitap olduğunu ve insanlara doğrudan kılavuzluk etmek için inzal olduğunu ilk gündeme getiren kişilerden biri oldu" diye konuştu.
Ercümend Özkan'ın önmli bir vurgusunun da "Peygamber yoksa din yoktur" ifadesiyle Hz. Peygamber'in örnekliği konusunda kendini gösterdiğini belirten Hüseyin Alan, şöyle devam etti:
"Türkiye şartlarında ilk defa Peygamber'in doğru anlaşılması gerektiğini, sünnet ve hadis kavramlarının doğru anlaşılması ve Kur'an çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getiren kişi olmuştu. Hz. Peygamber'in sünnetinin İslam ahlâkıyla ahlâklanmak olduğunu gündeme getirdi. Ahlâk konusunun da kişisel edeple sınırlı olmadığını, A'dan Z'ye hayatın tüm alanlarını kapsayan bir hayat algısı ve davranışlar bütününü ifade ettiğini dillendirmiştir."
Ercümend Özkan'ın en önemli başarısının ise, gelenekle birlikte modernizmi de çok açık şekilde eleştirmek olduğunu ifade eden Alan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geleneği eleştirmek kolaydır. Oysa modernizmi, laisizmi, demokrasiyi, Kemalizmi eleştirmek bedel gerektirir. Modern kavram ve kurumları eleştirmek, devleti karşınıza almak demektir. İşte Ercümend Özkan, en zor dönemde bunu yapmıştır."
Son olarak, Ercümend Özkan'ın Müslümanların ahlâki açıdan örnek olması gerektiğini ısrarla vurguladığını hatırlatan Hüseyin Alan, özeleştiri yapabilen, hatasından kolaylıkla dönmeyi bilen ve kendisini yenileyebilen yapısına dikkat çektiği Özkan'ın belki en önemli başarısızlığının çok çabalamasına rağmen örgütlenme konusunda kendini gösterdiğini ifade etti.
Konferans soru-cevap kısmıyla sona erdi.
-
hikmet erturk 22-10-2009 15:41
Daha çok yol kat etmek gerekiyor.Şuandaki müslüman aklı hala bu taz anlatımları kabul edecek onu içselleştirip hayatı pahhasına koruyacak bir anlayışa sahhip değil.Elde edilen kazanımlarda çok küçümsenecek derecede değil.Dikkat edilmesi gereken tek şey nesiller arasındaki bağı koparmadan ercümend özkan gibi örnek şahhsiyetlerin kazanımlarını genç nesillere aktarabilmektir.Böylelikle başa dönülmeden bayrağı taşıyıp ileriye götürecek genç kuşaklarımız mevcut olur.Yapılanlarada süreklilik kazandırılır.Bu vesile ilede şükrü kardeşime vehhüseyin alan abimize teşekkür edrim.Allah emeklerinizi artırsın bereketlendirsin.
-
Şükrü Hüseyinoğlu 22-10-2009 14:28
Geleneği eleştirmek kolay evet, bunu artık Diyanet bile yapıyor! Zor olan, modern cahiliyeyi eleştirmektir ve biz şahidiz ki Ercümend abi modern putlara hiç müsamaha göstermedi, müdahaneye hiç yanaşmadı. İman ettiği değerlerin arkasında durmayı bildi ve güzel bir örneklikle dünya imtihanını tamamladı. Rabbimiz şahitliğini makbul kılsın.