03-11-2009 13:53

Haksöz, `mahyalı istismar`ı konu ediniyor

Kur`an`ın Aydınlığına Doğru şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz, yeni sayısında darbe belgesini, Kürt açılımını ve camilerimizi kuşatan Kemalizm`in mahyalarını kapağa taşıdı. Kapakta Genelkurmay Karargâhı, Cunta Karargâhı mı diye soruluyor.

Haksöz, `mahyalı istismar`ı konu ediniyor

"Kemalist Cumhuriyete Darbeci Ordu" başlıklı ve "İrtica İle Müca­dele Eylem Planı" adlı darbe belgesini konu edinen Gündem yazısında Haksöz, pimi çekilmiş darbe bombası elinde patlayan Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'u istifaya zorlayacak iradeyi sorguluyor. Askeri yargı saçmalığının da devre dışı bırakılması gerekliliğine dikkat çeken Haksöz, darbecilerin yargılanması hususunda hükümetin üzerine ciddi sorumluluklar düştüğünün altını çiziyor. Bu minvalde Bahadır Kurbanoğlu da ıslak imzalı darbe belgesinin medyadaki yansımalarını analiz ediyor ve "Belge ıslak da rutubeti ne yapacağız?" diye soruyor.

Geçtiğimiz ay camilere asılan ırkçı ve militarist içerikli mahyalar hayli gündem olmuştu. Konuyu derinlikli bir şekilde Hamza Türkmen "Kemalizm'in Mahyaları İslam'ın Güneşini Engelleyemez!" başlığı altında irdeliyor. Türkmen, aynı zamanda resmi ideolojinin denetim aygıtı olarak nitelediği Diyanet'i, camileri, Kur'an eğitimini ve mutluluğun kıstasını da etraflıca yorumluyor.

Öne çıkan bir diğer gündemi Rıdvan Kaya "Açılıma Milliyetçi Hamaset Kapanı" başlığıyla ele alıyor. Eve dönen PKK'lılar üzerinden Kürt açılımının geldiği noktayı irdeleyen Kaya, statükonun nasıl düşmanlaştırma temelinde yükseldiğini ve milliyetçi hamasetin çözümsüzlük dayattığını ortaya koyuyor. Devletin tutarsızlıklarını da gözler önüne seren Kaya, hesap vermesi gerekenlerin, pişkince hesap sorduklarına dikkat çekiyor. Dergide ayrıca Lice'de bedeni parçalanan 14 yaşındaki Ceylan Önkol ile Şırnak Görümlü köyünden alınan köylülere yönelik taburda yapılan tüyler ürpertici işkencelere dair haberlere yer veriliyor. Böylelikle açılım, şov, şımarıklık, silbaştan vb. kavramların bolca sarf edildiği bugünlerde yakın tarihte devletin insanlara yaşattığı kimi acıların hatırlanması ve asla unutulma­ması gerektiğine işaret ediliyor.

Ermeni açılımı tartışmaları Bahadır Kurbanoğlu'nun "Ermenistan'la Sancılı Normalleşme" yazısı ile analiz ediliyor. Konu Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, Diaspora, ulusalcılar ve uluslararası boyutu ile ele alınıyor.

Mescid-i Aksa ile ilgili eylemlerin kısaca derlendiği haberin yanı sıra Murat Ayar "Türkiye ve İsrail Yol Ayrımında mı" başlığıyla dış politikada eksen kayması tartışmalarını ve İsrail ile ilişkilerin geldiği noktayı ele alıyor. Remzi Barud'dan yapılan çeviri ise Filistin'de Abbas ve ekibinin Goldstone Raporu ile ilgili utancı ortaya konuyor. Musa Üzer ise İran'da Cundullah adlı örgütün son eylemi üzerinden İran'ın Sünnilere yönelik politikasını değerlendiriyor. Dergide bir de Mısır'da Tantavi'nin fetvası sonrasında başlayan peçe tartışmalarını aktaran bir çeviriye yer veriliyor.

Haksöz, bu sayıda da mahkeme safahatlarına yer ayırıyor ve Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda dergimiz yazarı Kenan Alpay davası ile birlikte Rüşdü Hacıoğlu'nun kaleminden Antalya'daki "çocuk istismarı" davasına sayfalarında yer veriyor.

Kur'an çalışmalarında bu ay Fevzi Zülaloğlu, "Cehalet ve Cahiliyye Kavramları Bağlamında Bilgi Kirliliğine Yol Açan Hastalıkların Vahiyle Tedavisi" başlığıyla söz konusu kavramları işlerken; Cengiz Duman, "Adalet ve Zırh Gücünün Tevhidi Örneği" olarak nitelediği Hz. Davud'un kıssasını Tevrat'taki metinlerle karşılaştırmalı bir şekilde ele alıyor.

Trabzon'daki Atatürk Köşkü'nün hikâyesini gezi notu çerçevesinde yazan Rıdvan Kaya, sadece bu köşk ile ilgili tanıtım metninden resmi tarihin nasıl saçmalıklarla kurgulandığını ortaya koyuyor. "Suret ve Hakikat" başlığı altında Halit Refiğ'in kimliğine dair notlar aktaran Asım Öz ise Refiğ'in katı Kelamist-laik tarafını gözler önüne sererek İslami camiaya hitap eden kimi yazarlarca öne çıkartılmasını eleştiriyor.

Yine devam eden kültür-sanat/edebiyat sayfalarında Haşim Ay'ın, Nûbihar Yayınları'nın son yayınladığı Kürtçe eserlerin tanıtımına; Emin Edip'in Cumhuriyet törenleriyle ilgili bir öyküsüne; Bünyamin Doğruer'in "Öfke" adlı şiirine ve Ahmet Örs'ün "Halksız Müslümanlık" başlıklı denemesine yer veriliyor.

İrtibat: 0212 524 10 28

 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !