Maske düştü, `ulusalcılık` göründü: Oyakbank Hollandalılara satıldı
Özelleştirme politikalarına `ulusalcı gerekçelerle` eleştiriler getiren, Erdemir`i, kırmızı-beyaz tişörtler giyip `yerli kuruluşlar yabancılara satılmasın` sloganlarıyla alan ve ilk iş olarak namz kılanları tesbit edip işten atan OYAK Grubu, Oyak Bank`ı 2 milyar 673 milyon dolara Hollanda merkezli ING Bank`a sattı.
Tarafların üzerinde anlaştıkları fiyat, BDDK mevzuatına göre hazırlanmış 2006 yıl sonu rakamları ile hesaplanan ülkemizdeki banka satışlarında elde edilen en yüksek fiyat/kazanç ve fiyat/defter değeri çarpanlarını ifade etmektedir.” Bu arada açıklamada, Oyak ve ING Gruplarının Üst Yöneticilerinin (CEO)katılımıyla yarın Çırağan Otelinde bir basın toplantısı düzenleneceği kaydedildi.
Hey gidi günler hey
OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker, bir teklif gelmesi halinde dahi Oyak Bank'ı Yunanlılara satmayacaklarını söylemişti. Türker, milliyetçiliğin kaybedilmemesi gereken bir duygu olduğunu ifade ederken Oyakbank Genel müdürü Coşkun Ulusoy'da her hangi bir ortaklıkta yüzde 50-50'nin altına sıcak bakmadıklarını, bankanın tamamını satmaları halinde Oyak ismini kullandırmayacaklarını açıklamıştı. Oyak yöneticileri Erdemir'in özelleştirilmesi sürecinde de yabancı sermayeye çok sert tepkiler vermiş hatta "Kurtuluş Savaşı'nı yapanlar Erdemir'i neden yönetemesin! Vatan, millet, Sakarya'da yokuz!" gibi ifadeler kullanmışlardı. Yabancı sermaye alımlarına şiddetle karşı çıkan OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy "özelleştirmelere katılmamız Türkiye için güvencedir" demiş ve eklemişti "Türkiye için çok önemli olduğunu değerlendirdiğimiz alanlarda bulunmak Türkiye'ye karşı borcumuz. Basınımız bu önemli, kıymetli alanlarda yabancıların çok gündemde olduğunu ifade ediyor. Biz diyoruz ki, eğer bizler de orada olursak ülkemiz, halkımız bu konuda biraz da müsterih olur." demişti. OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy kırmızı çizgili beyaz tişörtler giyerek kalabalık iş toplantılarına katılmış kalabalıkların önüne çıkarak Erdemir, Tüpraş ve Telekom ile ilgili konuşmaları ile salondakileri şu sözlerle coşturmuştu, "Özelleştirmeye karşı değilim, ama bir Türk Telekom, bir Tüpraş ve Erdemir'in özelleştirilmesini istemiyorum. Bunlar stratejik kuruluşlar. Türkiye Cumhuriyeti 80 yıllık tarihinde uğraştı, didindi, çok sıkıntılar çekti. Birçok nesil, dünya yüzü görmeden çalıştı gitti. Onlar emekleriyle bize bu üç kuruluşu bırakıp gitti. Başka sanayi kuruluşlarımız da yok. Alın teriyle gözyaşıyla canla kuruldu, başla ilerledi ve şimdi biz bunları satıyoruz. Eğer mutlaka satılacaksa, bizlerin elinde olsun, ülkeye gönül vermiş insanların elinde olsun diyoruz" demişti. (Yeni Şafak)