Hurafeciler çıtayı yükseltti: İnternetten türbe ziyareti!
İslam, Allah`a yakarmak ve affedilmek için `aracılara` ihtiyaç olmadığını defaatle hatırlatan bir din olduğu halde. Aracıların bir iken ikiye, şimdi de üçe çıkmış olması gibi bir durum ile karşı karşıyayız bu türbe işinde.
Son zamanlarda internette gelenekle modernizmin şaşırtıcı buluşmalarına şahitlik etmekteyiz. İnternet üzerinden hatim paylaşmalar, mezar ziyaretleri vs. Nihal Bengisu Karaca hurafecilerin interneti kullanarak çıtayı iyice yükselttiği bir olayı kaleme aldı. İşte Karaca'nın yazısından bir bölüm:
Tanrı'ya yazılmış mektupları ne yapacağını bilemeyen posta idarelerinin dilemması, bazı filmlere konu bile olmuştur, hakeza Tanrı'nın yetkilerine geçici olarak sahip olan Tom Shadyac karakteri 'Bruce Almighty', en çok duaları 'arşivlemekte' zorlanmıştı da gülmüştük. Şimdi, mizah dozu düşük ama bir hayli 'güldürükçü' olan bir enstantane geliyor sahneye, gerçek hayattan, Türkiye'den.
Bir internet sitesi var, tıklıyorsun; Oruç Baba, Merkez Efendi ve Eyüp Sultan Hazretleri gibi zatların 'türbe görüntüleri' geliyor ekrana. 'Fatiha gönder' komutu eşliğinde. (www.fatihagonder.tr.gg) Fatiha okumak için fotoğraflara bakmaya ihtiyaç duyulması, Hıristiyanlar'ın ettikleri ibadetin içine sinmesi için bu eylemi mutlak surette haç, İsa ya da Meryem ikonaları ile eşleştirme ihtiyaçlarını hatırlatıyor. Ama Allah var, Müslüman dünya abdest aldırma makinesinden dijital Kur'an'a ve zikirmatik' e kadar birçok yeni icat ve arayışa yelken açarken, Hıristiyan dünyadan bu nevi haberler çalınmıyor kulağımıza. Biz olsak, 'günah çıkartan dijital haç' i, ya da 'tıkla, Korintiller cebine gelsin'i çoktan dolaşıma sokmuş olurduk. Dini teknolojik 'arayüzler' ile yaşama işinde şaşırtıcı derecede hevesli çıktık.
'Aracılar' işinde zaten pek sıkıydık. İslam, Allah'a yakarmak ve affedilmek için 'aracılara' ihtiyaç olmadığını defaatle hatırlatan bir din olduğu halde. Aracıların bir iken ikiye, şimdi de üçe çıkmış olması gibi bir durum ile karşı karşıyayız bu türbe işinde. Yani mübarek bir zatın ismi anı1arak, şefaati istenerek dua etmek vardı (aracı!), mübarek zatın cesedinin üzerine dikilen mezarlık ve türbe kompleksi, mübarek zatın isminin ve kimliğinin de önüne geçti (aracı2) İnsanlar 'o muhterem kişi neden bu kadar muhterem olmuş'un bilgisine sahip olmayı dışlayarak taşın-türbenin somut varlığına doğru el açmanın mühim olduğuna inanır oldu. Şimdi ise o taş, beton türbe konseptinin aracılık işlevine 'fotoğrafı' da eklendi (aracı 3). İnternete gir, türbeyi tıkla.
Velilerden şefaat (öte dünya beklentileri için yardım, manevi destek) beklenmesi, dini kaynakların bir kısmına göre hiç de itibar edilebilir bir tutum değildir...
Bu fatiha gönder.com'ların hac sürümü de Çıkar mı? İnternetten hacca bağlanıp, 'ilk tavaf için tıkla' butonuyla havaya girip, kendini 'yarım hacı' sıfatıyla adlandırmalar da kolaya biner mi? Bizim yerimize 'havaya giren' robotlar da icat edilir, robotuyla gömülmek isteyen Müslümanlar fetva arayışına girer mi? Ah Douglas Adams neredesin?
Bu arada zekat ve fitrelerin internet üzerinden verilmesine de gıcığım.