İddianame`de şaibe artıyor
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanması ve parti genel merkezinde Yargıtay binası krokisi, Yargıtay çalışanlarının fişlendiğini gösteren isim listesi ve AKP`ye açılan kapatma davası iddianamesinin bulunması, kafaları iyice karıştırdı; iddianameyi de şaibeli duruma getirdi.
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanması ve parti genel merkezinde Yargıtay binası krokisi, Yargıtay çalışanlarının fişlendiğini gösteren isim listesi ve AK Parti’ye açılan kapatma davası iddianamesinin bulunması, kafaları iyice karıştırdı; iddianameyi de şaibeli duruma getirdi.
AK Parti’nin kapatılması için hazırlanan iddianamenin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İşçi Partililerin bilgisayarında çıkması, dahası 2 gün önceden onlara ulaştırılmış olması, yine Cumhuriyet gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk ile İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun kapatılma davası açılacağını önceden biliyor olmaları, iddianamenin hukukiliğini de tartışmaya açtı.
Hukukçulara göre bu iddialar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından doğrulanırsa, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya hakkında görevi kötüye kullanmaktan soruşturma açılabilecek. İddiaların doğrulanması durumunda iddianame de şaibeli duruma düşecek ve hukuki geçerliliğini kaybedecek.
İDDİANAMENİN TARAFSIZLIĞI VE GÜVENİLİRLİĞİ ORTADAN KALKAR
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, bu iddiaların mahkeme tarafından belgelenmesi durumunda, iddianamenin tartışılır hale geleceğini söyledi. Erdem, “Soruşturma kapsamında Ergenekon’a ilişkin olduğu belirlenen olayların ve yönlendirmelerin iddianamede yer aldığının hukuki olarak tesbit edilmesi, Başsavcı’nın hazırladığı iddianameyi sorgulanır hale getirir. Esas olarak bunları siyasetçilerin gündeme taşıması gerekiyor. Bizim söylediklerimizin yorum olmanın ötesine geçmesi için, siyasetçilerin de desteği gerekiyor. Eğer bu iddialar doğrulanırsa, iddianamenin tarafsızlığı ve güvenilirliği ortadan kalkar” dedi.
İDDİALAR DOĞRUYSA İDDİANAME ŞAİBELİ HALE GELİR
Sivas Baro Başkanı Av. Mustafa Coşkun da, “Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı bitirdiğinde, iddianamenin tutuklanan kişilerin bilgisayarında bulunduğunu, bazı kişilerin kapatılma davasını önceden bildiğini resmen ortaya koyarsa, konuyla ilgili olarak soruşturma açılması gerekir. Bu irtibatların varlığı kesinleştikten sonra, iddianameyi hazırlayan ekip hakkında da ayrı bir soruşturma açılır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da onlar hakkında gereken kararı verir” dedi. İzlenmesi gereken yolun bu olması gerektiğini kaydeden Coşkun, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon iddianamesini düzenlerken, bu iddialar da yargılanmanın konusu yapılabilir. Bu durumda iddianame de şaibeli hale gelir, hukuki olarak geçerliliğini kaybeder” şeklinde konuştu.
GÖREVİ SUİSTİMAL VARSA BAŞSAVCI’YA SORUŞTURMA AÇILABİLİR
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak ise, “Savcı Ferhat Sarıkaya hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu soruşturma başlatarak meslekten ihraç etti. Eğer Sayın Başsavcı görevi suistimal etmişse, idari soruşturma açılabilir” dedi.
İddianamede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün suçlanmasının başlı başına bir hukuksuzluk olduğunu belirten Kamalak, “Bu iddianame Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 174 ve 175. maddeleri uyarınca da geri iade edilmelidir” şeklinde konuştu.
İDDİANAME 2 GÜN ÖNCEDEN ÇETEYE GİTMİŞTİ
Ergenekon Operasyonu kapsamında gözaltına alınan İşçi Partililerin bilgisayarında, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin hazırlanan iddianame bulunmuştu. İddianamenin bilgisayarda bulunduğu tarihten iki gün sonra AK Parti’ye kapatma davası açılmıştı. Perinçek, gözaltına alınmadan önce yaptığı açıklamada Yalçınkaya’ya kendilerinin esin kaynağı olduğunu söylemişti.
SELÇUK VE ALEMDAROĞLU KAPATMA DAVASINI ÖNCEDEN BİLİYORDU
Cumhuriyet gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk’un da teknik takibe takılan bir telefon görüşmesinde “Davayı açtırıyoruz. İddianame hazırlanıp dava açılacak. Bugüne kadar Türkiye’de ekonomik kriz çıkmadı ama kapatma davasından sonra mutlaka kriz çıkar. Bunlardan kurtulmak lazım” dediği tesbit edilmişti. Davanın açılacağını çok önceden bilen Selçuk’un, iddianamenin hazırlanmasına katkı sunduğu belirlenmişti. İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun da polis kayıtlarındaki konuşmalarında, kapatma davası hakkında önceden bilgi sahibi olduğu tesbit edilmişti. (Vakit)