14-03-2011 10:25

İktibas bu ay ‘Yeni Ortadoğu’yu yorumladı

İktibas Dergisi, Mart sayısında Ortadoğu’da ve genel olarak Arap dünyasında meydana gelen değişimi “Kontrollü yumuşama-Demokratik açılımlar ve Yeni Ortadoğu tahayyülleri” başlığı altında yorumladı.

İktibas bu ay ‘Yeni Ortadoğu’yu yorumladı
İktibas Dergisi, Mart sayısında Ortadoğu’da ve genel olarak Arap dünyasında meydana gelen değişimi “Kontrollü yumuşama-Demokratik açılımlar ve Yeni Ortadoğu tahayyülleri” başlığı altında yorumladı.

Müslüman toplumlarda meydana gelen değişimlerin İslam’la olan ilgisinin odak noktayı oluşturduğu yorumda, olayların halk hareketleri olarak başlayıp yürüyor görünmesine karşın tarihsel süreç ve Batı medeniyetinin bölgedeki ‘heves’leri göz önüne alındığında farklı bir resmin ortaya çıktığı vurgulanıyor.

Yorumda, bölgede kendisini İslam ile tavsif eden kesimlerin, taktiksel bir zorunluluğun ötesinde, yaşadıkları ‘ılımlaşma’ süreci sonucu, bu halk ayaklanmalarının dini ve siyasi bir kalkışma olmadığını bunun temel hak ve özgürlüklerin, toplumsal taleplerin dile getirilmesi olduğunu deklare ettikleri de hatırlatılıyor.

Değerli düşünür-yazar Atasoy Müftüoğlu “Sömürgeci Zulümler” başlıklı yazısında “Her tür ayrımcılığın, ötekileştirmenin, ırkçılığın pervasızca/küstahça sürdürülebildiği, meşrulaştırılabildiği, savunulabildiği bir dünyada demokratik siyaset iflas etmiş demektir, bu durumda ahlak ve adalet temelinde yeni bir siyasal sistemi hayata geçirmek gerektiğini” anlatıyor.

Bünyamin Zeran “Değişen dünya ve değişime ayarlanan toplumlar” başlıklı değerlendirmesinde, Batı’nın iyiyi ve kötüyü belirlemeye çalıştığını, ‘demokrasi ve özgürlük’ anlayışının tanrısal olmayıp insan aklının bir sonucu olduğunu ve insanı, kendisini sınırlayan her türlü bağdan kurtararak! müstağnileştirmekten başka bir şey anlatmadığını vurguluyor.

“İktidardakiler; düşünmekten, kendileriyle yüzleşmekten korkanlar” yazısı ile Mustafa Atav, “Fitne”nin boyutları ile Mustafa Bozacıoğlu, “Sürüden ayrılanı kurt kapmadı ama...” ile Aykut Akça, “Dünya sevgisi” ile Hikmet Ertürk, “Bilinçlenmek!” ile Nurefşan Erden, “İffet” konulu yorumu ile Abdi Keçeli, “Taşıyamayacağımız yükü yüklenmek” ile Mustafa Siel ise derginin diğer yazarları.

Sanat bölümünde yer alan; Mehmet Mortaş’ın “Taşra Risalesi”, Mehmet Akif Şahin’in “Zaman keskin bir kılıçtır” ve Mustafa Atav’ın “Annelere hürmetler” isimli çalışmaları da dikkat çekiyor.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !