İktibas`ın Nisan sayısı çıktı
İktibas dergisinin 596’ıncı sayısı, dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs gündemi ile çıktı.
Geçen yılın Aralık ayında Çin’de başlayan ve kısa süre içerisinde dünyanın her tarafına yayılan koronavirüs salgını hayatın birçok alanına ilişkin yeni pek çok soruyu da gündeme getirmiş durumda. Salgın öncesinde sosyal, siyasi veya ekonomik hiçbir alanda tahammül gösterilmeyen kısıtlamalar, bu süreçte normal ve gerekli görülüp uygulanmaya başlanmış halde. İnsanlık, gözle görülemeyen bir virüs ile baş etmeye uğraşırken, hayat tarzını da baştan sona değiştirmenin eşiğine geldi.
Salgın ile ortaya çıkan durum, derginin yorum sayfalarında “İnsanlığın koronavirüsle imtihanı” başlığı altında değerlendiriliyor. Dünyaya virüsün etkisi dalga dalga yayılırken dikkatlerden kaçmaması gereken noktalara dikkat çekilen yazıda ayrıca, İslam’ın ve Müslümanların insanlık için bir umut olarak doğmasının nasıl bir iman gerektirdiğine ilişkin önemli hatırlatmalar yapılıyor.
Derginin kavram bölümünde bu ay “Umut” terimi işleniyor. İnsanın, hem dünyanın altını üstüne getirecek kadar yırtıcı, doyumsuz ve aç gözlü bir vahşî; hem de örümceğin yuvası kadar zayıf, kırılgan ve zayıf bir varlık olduğuna işaret edilen yazıda, “İnsanın Allah’ın rahmetini umması için sayısızca sebepler varken, Allah’ın rahmetinden umudunu kesmesi için ise hiçbir neden yoktur” ifadesine yer veriliyor.
Yeni sayının en çok dikkat çeken bölümlerinden birisi de “Koronavirüs ile yapılan röportaj” başlığı. Şükrü Hüseyinoğlu imzası ile yayımlanan bu röportajda, koronovirüs teşbihen konuşturularak, insanlığın karşıdan bakıldığında nasıl göründüğüne ilişkin yorumlar yapılıyor. Virüsün, kaynağı itibariyle ister laboratuvar üretimi, isterse doğal yollarla ortaya çıkmış olsun, Allah’ın ayetlerinden bir ayet olarak önemli bir imtihan vesilesi olduğu kaydediliyor.