08-01-2021 11:23

İşgalci Fransız ordusu Mali`de helikopterlerle düğün alanını bombaladı, 100 sivili katletti

Fransız ordusunun geçtiğimiz pazar günü Mali’de helikopterlerle bir düğüne yaptığı saldırıda 100`den fazla sivil katledildi. Katliamın duyulması üzerine Fransa Ordusu yetkilileri Fransa basınına konuşarak saldırının `silahlı gruplara yönelik` olduğunu iddia etti. Mali kaynakları ise hava saldırısında Bounti köyündeki düğünün bombalandığını ve aralarında çocukların da olduğu en az 100 sivilin hayatını kaybettiğini aktardı. Büyük bir katliama sahne olan köydeki yaralılara günlerce ulaşılamadığı bildirildi.

İşgalci Fransız ordusu Mali`de helikopterlerle düğün alanını bombaladı, 100 sivili katletti
Mali’nin Mopti bölgesinde, pazarı pazartesiye bağlayan gece düzenlenen ve en az 100 sivilin öldüğü belirtilen hava saldırısının Fransa tarafından yapıldığı bildiriliyor.
 
Düğün alanı bombalandı
 
Fransız askeri kaynakları, saldırının sivilleri hedef almadığını silahlı gruplara yönelik olduğunu iddia etse de Mali kaynakları hava saldırısında bir düğünün bombalandığını ve aralarında çocukların da olduğu en az 100 sivilin hayatını kaybettiğini aktardı.
 
Ölü sayısı yükselebilir
 
Mali'de yayın yapan Studio Tamani radyosunun haberine göre, pazarı pazartesiye bağlayan gece Bounti köyüne hava saldırısı düzenlendi.
 
Bölgenin Belediye Başkanı Adama Griaba, radyonun yayına katılarak yaptığı açıklamada, saldırının kimler tarafından düzenlendiğinin bilinmediğini ve ölü sayısının ise 100 ile 150 arasında olabileceğini kaydetti.
 
Görgü tanıklarına göre, hava saldırısı sırasında köyde yapılan düğüne katılan çok sayıda kişi katledidli. Söz konusu saldırıda kaç kişinin yaralandığı ise bilinmiyor.
 
'Yaralılar öylece kalmış köyde'
 
Fransa'da yaşayan Gazeteci Ömer Aydın, saldırıya dair edindiği bilgileri Twitter'dan paylaştı. Aydın, Fransa'nın saldırıyı önce inkar ettiğini fakat üçüncü günde dolaylı olarak kabul ettiğini belirterek "Reuters geçtikten sonra olaydan haberimiz oldu. Yerel kaynaklar ölü sayısı 100 diyor. Yaralılar öylece kalmış köyde. Fransa, olayı önce inkar etti: Başka bir yerde saldırı düzenledik dedi. Sonra kabul etti: 'Biz teröristleri hedef aldık' dedi" ifadelerini kullandı.
 
Mali, 19'uncu yüzyıldaki sömürge yarışında, birçok diğer Batı Afrika ülkesi gibi Fransa tarafından sömürgeleştirildi. 20'nci yüzyılın ortasına kadar Fransız sömürgesi olarak kalan ülke, 1960 yılında bağımsızlığını ilan etse de, ilerleyen yıllarda bölgedeki diğer ülkelerin kaderini paylaştı. Eski sömürgeci devletler, genç Afrika ülkeleri üzerindeki etkinliklerine bağımsızlık ilanlarının ardından da devam etti. 1960'ın ardından darbeler ve iç sorunlarla geçen yıllarda Mali'da Fransız etkisi hiç azalmadı. 1990'larda demokratik ortama geçilirken, Fransa kimilerine göre 'perde arkasından' Mali'yi yönetmeye devam etti.
 
 
‘Gidip cesetleri sayacağız’
 
Anadolu Ajansı’nın Afrika Muhabiri Esma Arslan, Fransa askerlerinin Mali’deki düğün katliamına dair haberi teyit etme sürecini paylaştı. Arslan,
 
“Kaynağımız yerel Studio Tamani radyosuna açıklamalarda bulunan belediye başkanıydı. Kaynağı doğrulamak için 45 dk harcadım. Belediye Başkanı bile ‘olay yerine gidip cesetleri sayacağız, ne olduğunu anlamış değiliz’ diyebildi ancak. O nedenle ilk haberde geçemedik ama 2'inci haberde iddiayı da verdik. 150 kişi bile olabileceği söyleniyor” dedim.
 
 
Katliamın detaylarını İngiliz medyası yazdı
 
İngiltere'nin en etkili gazetelerinden Guardian'ın web sitesinde 5 Ocak'ta yayınlan haberde Fransa'nın Mali'deki sivil katliamına dair detaylı bilgiler yer aldı. Guardian'ın yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, Fransız ordusu Mali'nin başkenti Bamako'ya 371 mil uzaklıktaki ücra bir bölgede yer alan Bounti köyüne düzenlenen düğün törenine helikopterler ile saldırdı. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil hava saldırılarında öldürüldü. Fransız askeri kaynakları, ülkedeki güçlerinin Pazar günü bölgeye İslamcı grupları öldüren bir hava saldırısı düzenlediğini söylemesi üzerine gerçek ortaya çıktı. Görgü tanıkları, saldırıların İslamcı militan olduklarına inanılan Bounti ve Kikara köylerindeki motosikletli erkekleri hedef aldığını söylediler. Ancak saldırı, Pazar günü düğün töreni için toplanan sivilleri hedef aldı.
 
Geçtiğimiz Eylül ayında Mali'nin başkenti Bamako'da Fransa ve ülkedeki Fransız askeri varlığına karşı büyük gösteri düzenlenmişti. Binlerce eylemci, Mali'deki Fransız askeri varlığı ve Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunu (MINUSMA) protesto etmek için Bağımsızlık Meydanı'nda toplanıp, Fransa karşıtı sloganlar atmıştı.
 
 
Bölgede 5 bin Fransız askeri var
 
Fransa, Mali'de bulunan Barkhane Operasyonu kapsamında görev yapan 5 askerini son 10 günde kaybetti. Fransa, 2014'te başlayan Barkhane operasyonu kapsamında Sahel bölgesindeki Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad'da 5 bin 100 asker görevlendirmişti.
 
Fransa'nın Barkhane Harekatı için 'Sahel' bölgesindeki 5 Batı Afrika ülkesinde konuşlanmış yaklaşık 5000 askeri var.
 
(İslam ve Hayat / AA)
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !