22-03-2007 12:09

İşgalin dört yılı: Kan, gözyaşı

Büyük şeytan ABD`nin Irak`ı işgalinin üzerinden dört yıl geçmesine rağmen, ülkede kan ve gözyaşı durmak bilmiyor.

İşgalin dört yılı: Kan, gözyaşı

İşgalci ABD, Irak'ı kana boğdu

Büyük şeytan ABD'nin Irak'ı işgalinin üzerinden dört yıl geçmesine rağmen, ülkede kan ve gözyaşı durmak bilmiyor. Iraklılar güne bombaların altında başlıyor. Çocuklar okullarına gidemiyor, kadınlar tecavüz korkusuyla dışarı çıkamıyor. Mahremiyete hiçbir saygı göstermeyen Amerikan askerleri, evleri basarak, aileleri rencide etmeye devam ediyor.

Bugün Irak’ta Amerika’nın vaat ettiği demokrasiden başka her şey var. Öldürme, yaralama, adam kaçırma, işkence, kadınlara tecavüz gibi insanlık dışı ne varsa bölgede yaşanıyor. Vakfımızın Yönetim Kurulu Üyesi Araştırmacı-Yazar Ahmet Emin Dağ tarafından hazırlanan “İşgalin 4. yılında Irak” başlıklı rapor, ülkede yaşanan trajediyi çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Rapora göre; Irak’ta 2003 yılı Ocak ayı başından şu ana kadar gerek Amerikan saldırıları ve gerekse ülkede yaşanan kaos sebebiyle hayatını kaybeden sivil sayısı 650 bini aştı. Her anlamda istikrarsızlığın, çatışma ortamının hâkim olduğu Irak’ta her ay ortalama 3 bin insan hayatını kaybediyor.

Bebek ölümleri iki kat arttı

Raporda yer alan bilgiler, Irak’ta sağlık sisteminin çöktüğünü gösteriyor. Ülkede sağlık altyapısının olmaması sebebiyle tedavi edilebilecek binlerce insan hayatını kaybetmekte, savaş sırasında kullanılmış yüksek oranda uranyum içeren bombalar sebebiyle kanser vakalarında 10 kata varan artışlar yaşanıyor.

Şu an tespit edilebilen 104 bin Iraklı aile mülteci konumunda ve 1 milyonu aşkın insan da güvenlik gerekçesiyle yerinden edilmiş durumda. Irak’taki her 8 çocuktan 1’i daha bir yaşına giremeden ölüyor. Ülkede bebek ölüm oranları da savaş öncesine göre iki kat arttı.

Raporda, su ve elektrik sıkıntısı yaşanılan şehirlerle ilgili şu bilgilere yer veriliyor: “Savaş sırasında şehirlerin su şebekeleri neredeyse tamamen tahrip olmuş durumda. Birçok bölgeye halen temiz su akmıyor. Mevcut elektrik sisteminin onarımı 7.1 milyar dolar gerekiyor. Bunun sadece 1.1 milyarı bulundu. Elektrik olmadığı için birçok sağlık kurumunda teknik ekipmanlar çalışamamakta, çalışanlar da 20 yıl öncesinin teknolojik altyapısına dayanmaktadır. Basra gibi dev bir kentte, halkın yarısının suları akmamaktadır. Yine aynı kentte savaştan bu yana sadece 2 hafta normal elektrik temini mümkün oldu. Kalan 6 ayın içinde bazen hiç gelmeyen elektrikler, bazen birkaç saat verilmiştir. Kuzey Irak hariç, diğer Irak kentlerinde durum farklı değil.”

 

Kaynak: www.ihh.org

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !