İslam dünyası hilali gözetliyor
4 Temmuz’da üç aylara girecek olan İslam dünyasını şimdiden Ramazan heyecanı sarmaya başladı. Müslüman ülkeler, Ramazan hilalinin doğru tespiti için bu yıl erken hareket edecek.
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)’ye bağlı Hilal Gözetleme Merkezi, bazı İslam ülkelerinin mübarek Ramazan ayı geldiğinde hilali en doğru ve zamanında tespit edebilmek için Recep ayından itibaren araştırmalara başladığını açıkladı.
Hilal Gözetleme Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre “Bilimsel hesaplamalar Recep ayının 4 Temmuz Cuma günü başlayacağını gösteriyor. Hicri ayın başlaması için hilal görmek şart. Greenwich saatiyle 3 Temmuz Perşembe gecesi sabaha karşı saat 02:19 merkezi iktiran olacaktır. O gün Orta ve Batı Asya ile Afrika kıtasının büyük bir kısmında, Avrupa kıtasının güney bölümünde ve Amerika kıtasının kuzey ve güney bölümlerinde teleskop yardımıyla zorlukla da olsa hilal görülebilecektir. Amerikan kıtasının iç bölgelerindeyse çıplak gözle görülebilecek, ancak Avustralya kıtası ile Asya’nın doğu kısımlarında Perşembe günü hilalin görülmesinin mümkün olmayacaktır. Aynı gün İslam dünyasının bir bölümünde hilali görmek mümkün olabilecek. 4 Temmuz Cuma günü ise İslam dünyasının büyük bölümünde Recep ayının ilk günü olacaktır.”
Hilal Gözetleme Merkezi’nden yapılan açıklama şöyle devam ediyor, “3 Temmuz Perşembe günü bazı İslam şehirlerindeki hilalin durumuna baktığımız zaman güneş battığında hilalin yüzeysel hesaplamalarının şu şekilde olduğunu göreceğiz: Örneğin Abu Dhabi kentinde ay güneşin batışından 34 dakika sonra kaybolacak, kalış süresi 14 saat 44 dakika olacak, Mekke-i Mükerreme’deyse ay güneşin batışından 36 dakika sonra kaybolacak, kalış süresi 15 saat 29 dakika olacak, Amman’da ise ay güneşin batışından 38 dakika sonra kaybolacak kalış süresi 16 saat 11 dakika olacak, Abu Dhabi, Mekke-i Mükerreme, Amman ve Kahire’de hilal ancak teleskop yardımıyla ve güçlükle görülebilecek. Fas’ın Başkenti Rabat’ta ise ay güneşin batışından 44 dakika sonra kaybolacak kalış süresi 18 saat 19 dakika olacak ve teleskop yardımıyla görülebilecek. Havanın bulutsuz olması durumunda zor da olsa çıplak gözle görülme ihtimali var. Tüm bu rakamların ne anlama geldiğini anlamak için şu örnek bize yardımcı olabilir: Çıplak gözle hilalin en az görülebildiği yer 20 Eylül 1990’da Filistin’dir. O gün hilal çıplak gözle 29 dakika olarak görülebilmişti. Çıplak gözle ayın görülebildiği en kısa süre ise 15 saat 33 dakika ile 25 Şubat 1990’da ABD’de meydana geldi. Ayın kalış süresinin ve gökte görülebilir durumunun bu değerlerden fazla olması onun izlenebilmesi için yeterli olmayabilir. Zira hilalin görülmesi izlenme esnasında onun güneşe olan açısal ve ufuk uzaklığı gibi nedenlere bağlıdır.” (Timeturk)