13-02-2017 12:59

İslam`ın modernite ile barıştırılması mümkün değildir (HABER-VİDEO)

`Epistemolojik olarak İslamın modernite ile barıştırılması mümkün değil. Fuat Zekeriyya ve Hasan Hanefi gibi isimler bunun mümkün olduğunu ısrarla savunsa da, bu işin olabilirligi yoktur. Şu anda insanlar böyle bir yönetime hazır va layık olmadığı için sanki bu işin olabiliri varmış gibi yaşıyorlar.`

İslam`ın modernite ile barıştırılması mümkün değildir (HABER-VİDEO)

Cumartesi  günü Venhar Kur'an Evi'nin misafir konuşmacısı, Nida Dergisi'nden Fatih Bütün idi. Bütün; "Peygamber ilk baştan beri strateji üretmek yerine çok net ve müşrikler de dahil herkes tarafından tahmin edilebilir hamleler yapıyordu. " diyerek başladığı konuşmasında çok önemli tespitlerde bulundu.

* Peygamber ilk baştan beri strateji üretmek yerine çok net ve müşrikler de dahil herkes tarafından tahmin edilebilir hamleler yapıyordu. 

* Laik adam için;  "şunu yapmaz" diyemeyiz ama Müslüman için bunu söyleyebilmemiz lazım. Her şeyi yapabilmesi mümkün olan bir adam "Laik" olabilir ancak müslüman olabilir mi ?

* Laiklik /modernitede kişi hem ibadetini yapıp hem de seküler olabildiğini savunuyor 

* Laik sistemleri asıl rahatsız edici şey, kişinin inandığı dinin kendisine  namaz emretmesi değil, inandığın dinin kurallarının düşünce ve kararlarında etkin olmasıdır.

* Batıda yaşanan kimi "Mistik akımlar" İslamlaşma ile karıştırılıyor. Laikliğin ilk temsilcileri de kendi söylemlerine bakılırsa dindar bir hristiyan olduklarına inanıyorlardı. 

* Seküler yaşam tarzını/moderniteyi salt kapitalizm ile özdeşleştirmemek lazım. Komünizm modernite dışı bir şey midir. O da aydınlanma düşüncesinin bir çocuğudur. Ama Örneğin budizm; modernite dışı bir şeydir.  Ama o da ontiloijik olarak.

* Epistemolojik olarak İslamın modernite ile barıştırılması mümkün değil. Fuat Zekeriyya ve Hasan Hanefi gibi isimler bunun mümkün olduğunu ısrarla savunsa da, bu işin olabilirligi yoktur. Şu anda insanlar böyle bir yönetime hazır va layık olmadığı için sanki bu işin olabiliri varmış gibi yaşıyorlar.

* Dinin yaşanabilir olmaktan çıkıp, salt bir "düşünce nesnesi" haline dönüsturülmesiyle birlikte, İslam sadece üzerine çalışılacak akademik  bir alan gibi görülmeye başlandı.

* "Işid üzerinden İslamın kendisini tartışmak" veya "Devlet laik olur kişi olmaz" v.s. gibi konular artık polemik olarak önümüzde durmamalı... Bu tartışmalar resmen "İslam yetmiyor yeni bir kitap yazalım" demektir.Müslümanlar yerlerde sürünüyor halleri perişan zulüm görüyorlar,  artık yeni şeyler yapmak lazım, siz halen aynı yerde misiniz ? gibi taşımalar bundan başka birşey demek değildir. Akıntıya ayak uydurarak hızla yol alanlar, akıntının tersine kürek çekerek aynı yerde saymanın ne kadar büyük çaba istediğini ve çok daha kıymetli olduğunu bilemezler.

* Bugünkü yaşananlar, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde belki kabul edilebilirdi. Ancak gününüzde öyle gözükmüyor.
 
* İslam dunyasinın icinde bulundugu hallere ve sistemlerin üerttiği sorunlara sürekli cevap verme çabası bizleri dönüşümün içine daha çok çeker. O çok daha büyük bir hadisedir ve 3-5 kişinin altından kalkabilmesi zordur. Bizim şimdiki sorumluluğumuz  İslam dunyasinın icinde bulundugu hallere Samimi ve sahih pratikler uretmek olmalıdır. Bu çabanın her biri çok kıymetlidir. Sıkıntılarımızı bilerek ümitvar olmak gerekir.


YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !