09-02-2008 18:41

İslâm düşmanları her yerde aynı!..

Türkiye`deki `cahiliyye medyası`nı aratmayan İngiliz basını; ‘Müslümanların şeriat mahkemesi olmalı’ diyen Başpiskoposu, “çılgın” ilan etti.

İslâm düşmanları her yerde aynı!..

Türkiye'deki "cahiliyye medyası"nı aratmayan İngiliz basını; ‘Müslümanların şeriat mahkemesi olmalı’ diyen Başpiskoposu, “çılgın” ilan etti.
İngiltere'de, Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Dr. Rowan Williams'ın, ülkede yaşayan Müslüman toplumunun kendi şeriat mahkemelerine sahip olmaları gerektiği, bunun sosyal uyuma katkısı olacağı yolundaki açıklaması  büyük tartışmalara neden oldu. Bizim yerli karteli aratmayan İngiliz basını, Başpiskopos Williams'ın açıklamalarına büyük tepki göstererek, Başpiskoposun isteğinin “çılgınlık” olduğunu öne sürdü.
Müslümanların evlilik ve mali konular gibi sorunlarla karşı karşıya kalınca şeriat mahkemelerine başvurabilmeleri gerektiğini belirten Williams, aksi takdirde Müslümanların kendilerini yaşadıkları ülkeye sadakat ile kendi kültürel değerlerine sadakat arasında sıkışmış hissedeceklerini savundu.
Williams, İngiltere'nin çok kültürlü bir toplum haline gelebilmesi için böyle bir değişimin mümkün kılınmasını istedi. "Bu önerisiyle şeriat yasalarının ağır ve kabul edilemez cezalarının benimsenmesini kastetmediğini" belirten Williams, "tek bir şeriat uygulamasının olmadığını, değişik ülkelerde değişik uygulamaların olduğunu" söyledi.

ÇILGIN İLAN ETTİLER

Anglikan Kilisesi'nin lideri, Başpiskoposun önerisine tepkileri derleyen Financial Times, sözcüsüne atfen Başbakan Gordon Brown'ın İngiltere'de, "İngiliz değerleri temelinde İngiliz yasalarının uygulanması"nı savunduğunu aktarıyor.
Aynı haberde görüşlerine yer verilen Ulusal Laiklik Topluluğu da, "İngiltere'de Müslümanlar için ayrı okullar, ayrı izci grupları ve hatta ayrı tuvaletler bile kuruldu, şimdi Başpiskopos ayrı bir hukuk sistemleri olsun diyor. Bu bir çılgınlık" diyor.
Times gazetesi de, başyazısında Başpiskoposun "vahim bir hata" yaptığı görüşünde:
"Açıklama hayret verici. Bazı kültürel ve dini yapılarda farklı kuralların varlığı; bir grup vatandaşı parlamentonun oluşturduğu yasalardan muaf tutmayı haklı çıkarmaz. 'Herkes için tek bir yasa olması demokrasinin temel şartıdır. Farklı inançlara mensup insanlar; Yahudiler, Hindular ve Sihler, İngiltere'de kendileri için farklı bir hukuk düzeni istemeden İngiltere'de yerleştiler. Müslüman toplumunun bir kesimine uyarak kültürel bir değişime gitmesi yerine, Müslümanların varolan hoşgörü toplumuna uyumunu başarılı kılmak için yardımcı olmayı istemek daha yararlı olacaktır. İngiltere'de bütün yurttaşlar eşittir. Bu dengeyi bozacak hiçbir şey kabul edilemez."

BAŞPİSKOPOSA SAYGISIZLIK

Daily Telegraph da, başyazısında Başpiskoposun açıklamalarını beceriksiz siyasi bir müdahale olarak gördü:
"Radikal Müslüman gruplar bunu, İngiltere sisteminin, köktendincilere boyun eğmesi olarak görecektir. Başpiskopos Williams'ın önerisinin, geri planda varolduğunu söylemesinin, sosyal uyuma katkı olacağını düşünmek zor.
Halihazırdaki gayrîresmi şeriat konseylerinin şimdiki hali, statülerinin mahkeme düzeyine çıkarılmasına tercih edilir.
Böylesine kışkırtmaya müsait konularda en iyisi Başpiskoposun ağzını açmaması olur."

“İslâm hukuku kaçınılmaz” demişti

BBC Radyo 4'te yayımlanan bir programa katılan Canterbury Başpiskoposu Dr. Rowan Williams, İngiltere'nin bazı vatandaşlarının İngiliz hukukuna bağlılık duymadığını kabullenmesi gerektiğini öne sürerek, İslâm hukukunun bazı yanlarının adapte edilmesinin "kaçınılmaz" olduğunu, bunun sosyal uyumun sağlanmasına da katkı sağlayacağını dile getirmişti.  Williams, Müslümanların mesela evlilik konularında ve mali meselelerde Şeriat mahkemesine başvurabileceklerini ifade ederek, bazı kişilerin bu önerisine tepki gösterebileceklerini; ancak böyle bir adım atılmadığı takdirde, inançları ile laik hukuk devleti arasında kalan Müslümanların, toplumdan yabancılaşabileceğine dikkat çekmişti. (Vakit)
 
 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !