23-03-2020 20:11

Karantina günlerini fırsata çevirecek 5 tavsiye

Koronavirüs sebebiyle ilkokul, ortaokul ve liselere 1 hafta ara verilirken, üniversitelere 3 hafta süre ile ara verildi. Bununla birlikte ailelerimizle geçirebileceğimiz, kendimize ayırabileceğimiz 3 haftalık bir sürece sahip olduk.

Karantina günlerini fırsata çevirecek 5 tavsiye

Elif Nisa/Gençmüslümanlar.com

Koronavirüs sebebiyle ilkokul, ortaokul ve liselere 1 hafta ara verilirken, üniversitelere 3 hafta süre ile ara verildi. Bununla birlikte ailelerimizle geçirebileceğimiz, kendimize ayırabileceğimiz 3 haftalık bir sürece sahip olduk.

Rasulullah sallallahu aleyhi vessellem buyurmuştur ki;

“İki nimet vardır ki, insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır:
Sağlık ve boş vakit.”
(Buhârî, Rikak 1. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 1; İbni Mâce, Zühd 15)

Sağlık nimetinin kıymetini idrak ettiğimiz bu günlerde, sağlık nimetine, değerlendirebileceğimiz boş vakitler de eşlik etti. Peki yılın diğer dönemlerine göre çok daha fazla boş vakte sahip olabileceğimiz bu günlerde ne yapabiliriz? Unutmayalım: “Asra yemin olsun ki, insan mutlaka ziyandadır. Ancak iman edenler, salih amel işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.” (Asr/1-3)

İnsanların En Hayırlısı Olmaya Aday Olabilirsin

Rasulullah sallallahu aleyhi vessellem başka bir hadisinde buyurmuştur ki;
“Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”
(Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 21)

Aslında bu normal zamanlarda bile yapabileceğimiz bir amel. Her gün 10 dakikamızı bir ayet ezberine ayırabilir, 3 haftalık süreçte 1 ya da 2 sure ezberleyebiliriz. Seçtiğimiz bu sure ya da surelerin gün içerisinde bir tefsir kitabından ya da videodan tefsirini okuyup/dinleyip öğrenebilir, 3 haftalık sürecimizi “insanların en hayırlısı” olmaya aday olarak bereketli bir şekilde nihayete erdirebiliriz.

İmanını Yenilemek İçin Bir Fırsat

Hadislerden biliyoruz ki; üzerimizdeki elbisenin eskimesi, yıkanmaya gerek duyması gibi; imanımızın da yenilenmeye ihtiyacı vardır. En başta rabbimizden bizi İslam üzere sabit kılması, imanımızı yenilemesi için yardım dilemeli, istiğfar etmeliyiz. Kendimizi nefis muhasebesine çekmeli, günahlarımızdan tevbe ederek başlamalıyız.

Daha sonrasında bu 3 haftalık süreçte, gerek okul gerek başka sebeplerle gevşeklik gösterdiğimiz konulara daha çok ağırlık verebiliriz. Örneğin namaz sünnetleri kılmadaki ya da Kuran okumadaki gevşekliklerimizi, varsa kaçırdığımız namazları bu günlerde telafi etmek için çabalayabiliriz. Sabah akşam zikirlerine vakit ayırabiliriz. Ve böylece 3 hafta sonunda gaflet perdemizi kaldırmış bir şekilde, daha dinç ve Allah’a daha da yaklaşmış olarak hayatımıza devam etme şansına sahip oluruz.

Eğer sen de imanını yenileme ihtiyacı duyuyorsan ya da “eskisi gibi tad alamıyorum imanımdan” diyorsan bu video tam senlik!

Nafile İbadetleri Arttır!

Günlük hayatın koşuşturmacasında, dersler, vizeler, sınavlar, sosyal aktiviteler derken; sünnetlerde, nafile ibadetlerde gevşeklik yaşayabiliyoruz. Abdullah Azzam gençliğe mesaj adlı risalesinde bu zamanların kıymetinden bahsederken diyordu ki; “Bugün, namazda dikilebiliyorsunuz, yarın oturmadan namaz kılamayacaksınız. Bugün oruç tutabiliyorsunuz, yarın hastalanacak ve tutamayacaksınız. Allah’ın istediği bazı hayırlar için gereken sağlığa sahipsiniz. Sağlığın şükrü ve hayrı ibadettir. Böylece vücut ve azalar arınır ve harap olmaktan kurtulurlar. İbadet artıkça yarar da artar ve sağlık, ibadet artınca azalmaz. Onun yerine artar ve mükemmelleşir.”

Sağlığımızın hayatımızın diğer dönemlerine göre çok daha iyi olduğu, birçok ameli kolaylıkla yapabileceğimiz bu zamanları boş geçirmek en büyük kayıplarımızdan biri olacaktır. Bu 15 günde pazartesi-Perşembe oruçlarını tutabilir, kaza oruçlarımızı telafi edebilir, haftada 1 gün de teheccüde daha kolay vakit ayırabiliriz. Dışarı çıkma imkanımızın ve dolaylı olarak da harcamalarımızın azaldığı bu süreçte sadakaya daha fazla bütçe ayırabiliriz.

İlmi Eksiklerini Ve Derslerindeki Eksiklerini Tamamlamaya Çalış

Sorumluluklarımızın azalacağı bu süreç, okulumuz ve dini konudaki eksik bilgilerimizin tamamını ya da bir kısmını gidermek için bir fırsat. Hangi konuda eksiksek onların listesini yapıp kendimize bir program oluşturarak eksiklerimizi tamamlayabiliriz. Böylece daha başarılı olarak okul hayatımıza ve ilmi konuda daha donanımlı bir şekilde yeni döneme başlarız.

Zinciri Kırma Yöntemi Uygulayabilirsin

Her konuda uygulanan zinciri kırma yöntemi ile kendimize bir hedef belirleyip 3 hafta boyunca zinciri kırmamak için çabalayabiliriz. Bu, günde 1 sayfa Kuran okuma olabilir, yarım saatlik bir okuma düzeni olabilir, (kitaplığımızda okumak istediğimiz; ama bir türlü elimize alamadığımız o kitaba başlamak için güzel bir fırsat 😊) hedeflediğimiz bir ders videosu/kitabı olabilir. Unutmayalım ki “Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılanıdır.” Kazanmak istediğimiz bir alışkanlığı edinmek için bu yöntem çok etkili olacaktır.

Sevgili genç kardeşim, Hasan el Benna rahimehullah’ın dediği gibi “İşimiz vaktimizden çok.” Hayatta para, farklı konulardaki imkanlar, dönüşü olmayan istisnai durumlar haricinde sağlığımız bile geri gelebilir. Hatta sağlığımızı kaybettiğimiz zamanlar günahlarımızın temizlenmesine bile vesile olabilir. Fakat bu hayatta geri gelmeyecek tek şey zaman nimetidir. Tüm hayatımızı, tüm sermayemizi de versek geçen 1 saniyemizi bile geri getiremeyeceğiz. Bu sebeple yaşadığımız her an nasıl bir nimete sahip olduğumuzun idrakine vararak yaşamaya çalışmalıyız. Hüsrana uğrayan insanlardan olmamak, o herkesin birbirinden kaçtığı günde arşın gölgesinde gölgelenen insanlardan olmak için sahip olduğumuz her fırsatı kullanmalıyız.

Yukarıdaki maddelerin neredeyse hepsini günlük hayatımızda da uygulayabiliriz; ama bunun için verimli bir zaman yönetimi şarttır. Bu sebeple bu 3 haftalık süreçte “Zamanın Kıymeti – Ebu Gudde” kitabı ile zamana bakış açımızı yenileyebiliriz. 😊

“Beş şey gelmeden önce beş şeyi ganîmet bil: İhtiyarlığından önce gençliğini, hastalanmadan önce sıhhatini, fakirliğinden önce zenginliğini, meşgul zamanlarından önce boş vakitlerini ve ölümünden önce hayâtını!”
(Hâkim, Müstedrek, IV, 341; Buhârî, Rikak, 3; Tirmizî, Zühd, 25) 

Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

Elif Nisa

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !