24-05-2008 12:48

Kırgızistan da jakoben kampa geçiyor

1876 yılında Sovyet işgali altına girdikten sonra belli bir süre ateist uygulamalarla yönetilen ve özellikle İslam`ın hızla yayıldığı ve 2 binin üzerinde camii bulunan Kırgızistan`da dini cemaatlere şimdilerde kısıtlama getirilmeye çalışılıyor.

Kırgızistan da jakoben kampa geçiyor
Orta Asya'nın İsviçresi olarak adlandırılan ve çok farklı dini kurum ve grupların faaliyet alanı bulabildiği Kırgızistan'da, Din işleri Devlet Acentesi Müdürü Kanıbek Osmonaliyev, bazı grupların faaliyetlerinin ülke sosyal hayatını tehdit ettiğini iddia etti.

Kırgızistan Parlamentosu'nda (Jogorku Keneşi) din araştırma komisyonu kuruldu. Ülkedeki dini akım, parti ve kurumları araştıracak olan komisyon, ilgili bakanlarla bu konudaki gelişmeleri değerlendirecek.

Ülkede halen, 'Kırgızistan Cumhuriyetinde inanç özgürlüğü ve dini örgütler' kanunu yürürlükte. Bu yasaya göre dünyadaki tüm dini inanç ve akımlar ülkede faaliyet yapabiliyor. Bu sebepten dolayı Kırgızistan'da şu anda 2162 farklı dini örgüt, akım ve mezhep resmen faal durumda.

Kırgızistan Cumhuriyeti Din işleri Devlet Acentesi Müdürü Kanıbek Osmonaliyev, özellikle de Oş bölgesinde faaliyet gösteren, Hizb ut-Tahrir, Akramiya, Özbekistan İslami Hareketi, Tebliğ Cemaati gibi İslami parti ve akımların taraftarları tarafından yapılan propagandanın, ülkedeki toplumsal ve siyasi huzuru tehdit ettiğini iddia ediyor.

Komisyonun ay sonuna kadar çalışma teklif ve incelemelerini parlamentoya sunması bekleniyor.

KIRGIZİSTAN'DA DİNİ HAYAT

1876 yılında Sovyet işgali altına girdikten sonra belli bir süre ateist uygulamalarla yönetilen Kırgizistan'da bugün dini hayatı yaşama bakımından bir baskı yada kısıtlama görünmüyor. Özellikle İslam dini ülkede hızla yayılıyor. Yaklaşık 2 binin üzerinde camii bulunuyor. Ülkede Hıristiyanlık dinin yaymaya çalışan misyonerler de bulunuyor.

MİSYONERLİK FAALİYETLERİ

1996 yılının verilerine göre Kırgızistan'da 200'ün üzerinde misyoner kuruluşu faaliyet gösterirken, bu rakam 2001 – 2002 yılında 1212'ye ulaşmıştır.

Bu sayının 839'unu Hıristiyanlığın değişik mezheplerine ait guruplar oluşturmuştur.

Misyoner kuruluşların köken itibariyle başta Amerika olmak üzere Almanya, İngiltere, Fransa ve Kore ile bağlantıları bulunmaktadır. Misyonerlik faaliyetlerinde bulunmak üzere gelen misyonerler Kırgızistan'ın her bölgesine dağılmakta ve her biri ayrı birer cemaat oluşturarak devletin resmi organları tarafından tescil edilmektedir. 

 Ancak, bölge halkının misyonerlere aldırmadığı söyleniyor.

İSLAMİ KURULUŞLAR

Müslümanların doğal olarak çoğunlukta yaşadığı ülkede en çok tercih edilen din İslamiyettir. Müslümanların ülkede faaliyetleri yasalar çerçevesinde her geçen gün yaygınlık kazanmakta.

Medreseler:

Kırgıziistan'da dini eğitim ana kucağında ve ilköğretimde başlıyor. Ayrıca 11 yıllık zorunlu eğitim dönemi içerisinde arzu edenlerin devam edebildikleri 57 "medrese" mevcut. Bizim Osmanlı anlayışıyla mahalle mektebi; bugünkü benzerleriyle Kur'an kursları. Bunlar müftülüklere bağlı.

İslam enstitüleri:

Yine Müftiyat'a bağlı olmak üzere 7 İslam enstitüsü var. Buralara 9'uncu sınıfı bitirenler gidilebiliyorlar. Bir de 11'inci sınıf, yani zorunlu eğitim mezunları. 9'uncu sınıfı bitirenlerden İslam enstitülerine gidenler, zorunlu eğitimin son iki yılından muaf tutuluyorlar.

İslam Üniversitesi:

Başmüftülüğe ait İslam Üniversitesi'nde 500 öğrenci okuyor. İslam Üniversitesi´ne medrese ve İslam enstitüsü mezunları sınavsız; lise mezunları ise sınavla alınıyorlar.

İlahiyat fakülteleri:

Oş Üniversitesi'ne bağlı olmak üzere birii Oş kentinde, diğeri başkent Bişkek'te iki adet ilahiyat fakültesi mevcut Kırgızistan'da.  Bu iki fakülteye sadece resmi lise mezunları alınıyor. (İslam ve Hayat / Dünya Bülteni)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !