28-04-2016 20:53

Konferans: Hak Dini Kur`an Dili (HABER-VİDEO)

Dr.Mehmet Arslan `Hak Dini Kur´an Dili` sunumu ile İLKAV´da idi. Sunum ilgi ile izlendi.

Konferans: Hak Dini Kur`an Dili (HABER-VİDEO)

Dr.Mehmet Arslan'ın sunduğu konferans öncesinde Yıldırım Ak Kur'an tilaveti gerçekleştirdi.

Sunumda konuşmacı, Osmanlıca, Kur'ani Arapça, Kur'ani Türkçe ve diğer Kur'ani dilleri kapsayan, RABBÇA bir dilin yaygınlaştırılmasınının önemine dikkat çekti. Latin harflerinin Türkçe için yeterli olmadığını vurgulayan Arslan, Kur'an'dan ve diğer güncel örneklerle önerdiği dilin pratiğini ortaya koydu.

Sunum sonrasında ise geleneksel çay ve simit ikramı yapıldı.

Konferansın özetini aşağıda sunuyoruz.

Kürevi dilimiz "Rabbca" olsun

Rabbca adını verdiğimiz bu dil sistemi, “Kur’an Dili ve Kur’an Lehçesi” diye de tanımlanabilir. Biz bu sistemle, merkeze Kur’ani harfleri, Kur’anî kelimeleri, Kur’anî cümle yapısını ve Kur’anî terkibi koyuyoruz.

Bir süredir “Rabbca” adını verdiğimiz dil sistemi üzerinde çalışıyoruz.  Bu dil, bildiğiniz manada ne tam Türkçe, ne de tam Arapça! İnsanların kendi mahalli anadilini Kur’anî mantık, cümle yapısı ve Kur’anî kelimelerle konuşması ve o harflerle yazması.  Kürevi dilimiz Rabbca olsun ki hem kendi insanımızla hem dünya insanlığıyla çok daha rahat iletişim kurabilelim.

DİL, DÜNYA ve DİNÎ HAYATI İKAME EDER!

Bu  ana  lisan,  Rabbca, Kur’anî Arapça, Kur’an dili, Kur’an Lehçesi anlamlarına gelebilecek bir dil.  Öncelikli olan İbranice, Aramice gibi Rabbin kullarıyla konuştuğu son dil -ki bu dil Arapça’dır-... İkincisi de İlahi vahye muhatap kılınan kavimlerin kendi dillerinin Rabb diline çevrilmiş hali… İnsanların  son yüzyılda konuştukları dil ile ayrışmaya hizmet ettiklerini, farklı yönde okumaların toplumu böldüğünü görüyoruz. Kur’an merkezli Rabbca toplumu birleştirir.  Dil, dinî hayatı ikame eder.  İnsanlar din ve sonrasında da dil üzerinden bir kültür dünyası inşa ederler.

RABBI ANLAYAMADIĞIMIZ DİLLE DÜNYAYI KURAMAYIZ

Harf devriminin insanları kökünden uzaklaştırdığı ve insanları manevi hayattan koparan araçlardan biri olduğu malum. Allah’ı anlayamadığımız bir dille dünyayı ikame edemeyiz. Bu hem imkansız hem de yanlış olur.

Arapça  bir kavmin dili olmasının yanında aynı zamanda Allah’ın son kitabını indirdiği dilin de adıdır.  Bu haliyle hususileşmiş ve çağdaş Arapçadan kısmen ayrışmıştır.  Biz bu noktada Rabbimizin konuştuğu kelimeleri alıyoruz. Temel mantığımız Kur’an-ı anlamak ve gündelik hayatımızda da bu dil sistemi ile konuşmak. Biz bu sistemle, merkeze Kur’ani harfler, Kur’anî kelimeleri, Kur’anî cümle yapısını ve Kur’anî terkibi koyuyoruz.

Ne Arapça gramer teferruatı ne de sadece yüzünden seslendirme okuması.
Daha çok Kur an-ı doğrudan, en kolay ve en kestirme şekilde anlama ve anlatabilme hatta Kur'an dilini hayata geçirebilme çabası. Mantıksal çağrışım ve çıkarımlarla manayı kestirebilme, eski Türkçe ve Osmanlıcadan istifade etme hatta onları da Kur an Arapçasına taşıyabilme mücadelesi. Daha da ilerisi tek ve ortak anadili, Rabbin kullarıyla konuştuğu dili, dönücülüğe ve bölücülüğe çare RABBcayı yakalayabilme çabası...

Anadil hangisi acaba.? parçalayan mı? bütünleyen mi? Latini Türkçe anadil oldu da bütünledi mi? Bu hatanın daha ilerisine neden balık olalım.?
Anadil neden ana kitabın dili olmasın. Arapça hatta Rabb ca olmasın. Hazır gündem de oluşmuşken neden anadil Rabb ca. Rabb ca eğitim isteriz denmesin? Hadi bunu dinimizden anlamadık  dünyamızdan da mı anlamadık? İngilizcenin küreselleşmesine dolaylı desteğimiz ne zaman bitecek? İnsanlar özellerinde istedikleri dili kullansınlar. Adı üstünde anadil, küresel hatta alemşumul olabilmeli ki dünya ahiret önümüzü açsın,  kolaylaştırsın. Anadilimle dünyada rekabet edebilir olabileyim. Rabb ca, Rabb ca, Rabbin kullarıyla konuştuğu son dil Rabbca. Lütfen aklımızı başımıza alalım. Saçma sapan şeylerle uğraşırken hem ahiretimizi hem dünyamızı kaybediyoruz. Anadilimiz Rabb ca olmayınca kitabı anlayamıyor, dönücü oluyoruz. Yetmedi senin dilin benim dilim diye bölücü olup parça parça olup küresel dillerle rekabet edemeyip onlara mecbur oluyoruz. Kürt kardeşim hem kürtçe, hem türkçe, hem arapça öğrenip, dünyaperestlerle de ingilizce nasıl rekabet edebilir. Bu tür eğitimlerle ve her insanın ayağında bunca pranga ile nereye varabilirsiniz. Kendi yaptıklarımız yüzünden mazlumlar olmayalım. lütfen..

Rabbca. Rabbin kullarıyla konuştuğu son dil. Gur an dili ve gavmin dilinin terkibi...Ademe (as)  öğrettiği esma gibi bu kullanım Rabb için değil bizler için. Gur an arabcası + gavmin dili. Anadil. Gur an dili de denebilir. Önemli olan Rabbin kullandığı son esma merkezli olması. Gerisi hep boş hatta zarar. vesselam...

Rabbca, netice itibariyle  Rabbe değil daha çok abde nisbet edilmektedir. Rabbca kavramını abde dönük okusak daha faydalı olur kanaatindeyim. Rabb boyutu bizim dışımızda. Rabb için lisan sınırlılığı olamaz ve bir dil  bu anlamda Rabbe nisbet edilemez.Vahy nuzülü ile nasıl Rabbden insanlara tenzil olmuş ve insanlar vahiyden istifade ediyor. Bu da öyle bir şey.  Kaldıki Guran dili gibi başka isimler de kullanılabilir...

Latince hem Kürtçe hem  Türkçe hem de diğer ümmet bakiyesi topraklarda mahalli kullanımıyla dahi reddedilmekte, merkeze Gur ani Arabça konmakta ve sair mevzularda ise gavmin kelimelerinin Gur ani harf, terkib ve cümle yapısında yer almasına imkan tanınmaktadır (Gur’ani Türkçe).  Muhatab gavimlerin dilleri de ihmal edilmemektedir.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !