Kriz pek de teğet geçmemiş!
`Küresel ekonomik kriz, gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun azaltılması adımlarını yavaşlattı`
İslam ve Hayat
Küresel kapitalist sistemin krizlerini ve etkilerini dikkate aldığımızda her kriz süreci ve sonrasında yoksul kesimlerin daha da yoksullaştığı, buna karşı aşırı zengin kesimlerinin zararlarının çeşitli müdahele ve bahanelerle bir şekilde telafi edildiği gözlemleniyor. Dünya Bankası ve IMF’nin hazırladığı 2010 Küresel İzleme Raporu da bu soruna işaret ediyor. Rapora göre “Krizden etkilenen hane halklarının harcama kesintileri, Ermenistan, Karadağ ve Türkiye’nin gelecekteki refahını tehlikeye atıyor.” Rapora göre Türkiye’de en yoksul hane halklarının yüzde 75’i çocuklarının gıda harcamalarından kesinti yaptı.
Raporun "Türkiye" bölümünde şu tespitler yer alıyor: "Türkiye’de en yoksul hane halkları, ücret ve kendi işvereni olanların serbest meslek gelirlerinde en büyük kayıpları yaşadı. En yoksul yüzde 20’lik kesimin yaklaşık yüzde 91’i gelir kaybına uğrarken, en zengin yüzde 20’lik kesim de bir miktar gelir kaybı gördü. Sosyal güvenlik ağı en yoksul ailelerin sadece yüzde 20’sini kapsadı, eldeki varlıkların satışını, tasarrufların harcanmasını ve destek için başka gayriresmi kaynaklar bulunmasını zorunlu kıldı. En yoksul ailelerin yüzde 75’i çocuklarının gıda harcamalarında kesinti yaptı, yüzde 29’u sağlıkta, yüzde 14’ü de eğitimde kesintiye gitti. Orta sınıf hane halkları dahi özellikle eğitim harcamalarını kıstı.”
Rapor, dünyadaki duruma değinirken de “Küresel ekonomik kriz, gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun azaltılması adımlarını yavaşlattı. Sonuç olarak kriz nedeniyle 53 milyon insan daha 2015 yılına kadar aşırı yoksul olacak.” tespitleri yer aldı.