Kur`an`ı Hakkıyla Okumak (9.Bölüm)
Mehmet Pamak Radyo Denge´de her Cumartesi `Kur´an´ı Hakkıyla Okumak` programıyla sizlerle birlikte oluyor.

Radyo Denge Ramazan Program akışı içerisinde telefon bağlantısıyla canlı olarak gerçekleştirilmeye başlanan programda, Ramazan'dan sonra da Mehmet Pamak'la "Kur'an'ı Hakkıyla Okumak" konusu ele alınmaya devam ediliyor. Programa telefon ile bağlanan Mehmet Pamak, program sunucusu Osman Yıldız'ın sorularını cevaplıyor.
Dokuzuncu Bölüm
İndir : |
22.08.2015 9.Bölüm, 1.Parça 22.08.2015 9.Bölüm, 2.Parça |
Dinle : |
|
Sorular : | |
- İnsanların çoğunluğu, hele de Müslüman'ım diyenlerin tamamı ahirete iman ettiklerini iddia ederler. Ancak tercih ettikleri hayat tarzı ve yaptıkları ameller çoğunlukla vahye aykırı olabilmektedir. Böyle bir durumda ahiret ve hesap gününe inandıklarına dair iddiaları vahyi ölçüler içinde bir anlam taşır mı? Müslümanlık iddialarına rağmen bu kesimlerin, dünyada, bir şeyi yapmak ya da yapmamak suretiyle ortaya koydukları vahye aykırı yanlış tercihlerle, din(hesap/ceza) gününü/ahireti hâl ile yalanlamak durumuna düşmüş olacakları şeklinde bir açıklamanızı hatırlıyorum. Bu konuyu ayetler ışığında biraz açabilir misiniz?
- İman-amel bütünlüğü içinde, Kur'an'ın bütününün hayatın tümüne hakim kılınmasıyla Kur'an'ın hayatı inşa etmesini, tüm ilişkilerin vahye uygun hale getirilmesini ve bütün hayat alanlarının Allah'ın hükümlerine uydurulması suretiyle sonuçta bütün hayatın Allah'ın rengiyle boyanmasını emreden ayetler olduğunu biliyoruz. Bu konu çerçevesinde bazı soruları sormak ve konun hakkıyla anlaşılmasına vesile olmak istiyoruz. - İslam'ın, hayatın bütün alanlarını kuşatan bir din olduğunu ortaya koyan ayetlere örnekler verebilir misiniz? - Kendisinden daha güzel renk olmayan Allah'ın rengiyle/boyasıyla boyanmak konusunu ayetler ışığında açıklar mısınız? |
Geçen haftaki programda, Allah'a ve Resulüne itaatten, Kur'an'a uymaktan yüz çevirenlerin durumunu konuşmuştuk.
- Eğer siz de uygun bulursanız esas konumuza geçmeden önce güncel bir konu hakkında söyleyecekleriniz değerli dinleyicilerimize ulaştırmak istiyoruz. Bilindiği üzere 14 Ağustos 2013, Mısır darbe yönetimi, Rabia ve Nahda meydanlarında darbeye karşı şiddetten uzak barışçı bir protesto yapan Mısır halkına ve İHVAN mensuplarına yönelik alçakça katliamlar gerçekleştirmişti. Siz ve İLKAV olarak hepimiz bu olayları defalarca protesto eden eylemler, basın açıklamaları, konferanslar, paneller gerçekleştirdik, makaleler kaleme aldık. Bugün yıldönümünü idrak ettiğimiz bu vahşet hakkında neler söylemek istersiniz?
Programımızın sorularına dönersek;
- İslami ıstılahta Allah yolunda cihad ve bu yolda can feda ederek “şehid” olmak söz konusu. Cihad ve şehidlik kavramlarını Kur’an ayetleriyle karşılıklı ilişkilerini de kurarak açıklayabilir misiniz?
- Kur’an ile büyük cihadı biraz açabilir misiniz?
- Bahsettiğiniz çerçevede hayatıyla vahye şahidlik yapmayanın yani yaşarken şehid olmayanın ölürken şehid olması mümkün olabilir mi?
- Bu bağlamda şehid kavramı kültürel bir öğe olarak çok farklı anlamlarda da kullanılıyor. Mesela devlet, vatan, ırk davası, ideolojiler ya da meslek uğrunda ölenlere de şehid deniyor. Bu konuyu da Kur’ani ölçüler içinde açıklayabilir misiniz?
- Laik ulusalcı Kemalist sistem ya da laik ulusalcı PKK gibi örgütlere, yöneticilerine isteyerek, benimseyerek itaat bile Kur’an’a ve şehidlik kavramının ölçülerine aykırı değil midir?
- Laik ulus devlet ve laik ırkçı PKK bu şartların tam zıddı olan bir konumda değil mi?
- Resulullah (as)’ın hadislerinde de şehidlik konusunda, günümüz sapmalarına açıklık getiren rivayetler var, bunlara dair örnekler de verebilir misiniz?
- Biz Müslümanların hayatımızın da ölümümüzün de Allah için olması gerektiğine dair bir andımız yok mu? Şehidlik bağlamında bu konuyu açar mısınız?
Geçen haftaki programda, Allah'tan gayrısına (şeytan, heva ve tagutlara) itaat/ibadet edilmesi sapmasını ayetler ışığında ele almaya çalışmıştık.
- Rabbimiz, Allah'tan başkalarını ilah edinip onlara tapmayı kulluk yapmayı, bu bağlamda şeytana, hevaya ve tağutlara itaat ve ibadet etmeyi men ettikten sonra Allah'ın indirdiği hükümlerle hükmedilmesini ve böylece insanlar arasında adaletin ikame edilmesini emrediyor, bu konuyu da ayetler ışığında açıklayabilir misiniz?
- Allah'a ve Resulüne itaatten, Kur'an'a uymaktan yüz çevirenler, sırf biz de Müslümanız demeleri ve kimi parça ibadetleri ara sıra yerine getirmeleri sebebiyle mü'min sayılabilirler mi? Resulün ve mü'minlerin yolundan ayrılıp başka yollara uyanların, bu sebeple de hayatı, amelleri vahye şahidlik yapmayanların akıdevi/imani durumu Kur'an'da nasıl ifade ediliyor?
- Akıdevi sapma içinde olanların ya da günaha batanların kurtuluşu mümkün mü? Umutlu olmaları ve kurtuluşa ermeleri için neler yapmaları gerekir?
Geçen haftaki programımızda yaratılış gayemiz olan "yalnız Allah'a kulluk/ibadet etmek" üzerine ve "Şeytana kulluk yapmanın" anlamı ve açılımı üzerine konuşmuştuk. Bugün de inşallah Allah'tan gayrısına kulluk/itaat/ibadet etme sapmasının diğer boyutları üzerinde durmak ve bu konulardaki sorularımıza cevaplar bulmak istiyoruz.
- Rabbimiz kitabında Allah'tan başkasının ilah edinilmesine örnek olarak bir de heva'dan bahseder, hevanın ilah edinilmesi ve ona da kulluk/ibadet/itaat edilmesi nasıl olur?
- İnsanların bizzat kendi hevaları, bilmeyenlerin hevalarını ilah edinmelerini açarmısınız?
- İnsanların din adamlarının, alimlerinin hevalarını ilah edinmeleri nasıl olur?
- Kur'an'da bir de insanların tagutları ilah edinip onlara kulluk yapmalarından bahsediliyor örnekleyerek açıklayabilir misiniz?
İndir :
15.08.2015 8.Bölüm, 1.Parça
15.08.2015 8.Bölüm, 2.Parça
Dinle :
Sorular :
- Resulün ve müminlerin en önemli vasıflarından, misyonlarından birisinin de şahitlik olduğu Kur’an’da beyan ediliyor. Bu önemli sorumluluğun, Peygamber (as)’ın ve mü’minlerin bu önemli vasfının ne olduğunu açıklayabilir misiniz?
İndir :
08.08.2015 7.Bölüm, 1.Parça
08.08.2015 7.Bölüm, 2.Parça
Dinle :
Sorular :
İndir :
01.08.2015 6.Bölüm, 1.Parça
01.08.2015 6.Bölüm, 2.Parça
Dinle :
Sorular :