26-08-2015 13:34

Kur`an`ı Hakkıyla Okumak (9.Bölüm)

Mehmet Pamak Radyo Denge´de her Cumartesi `Kur´an´ı Hakkıyla Okumak` programıyla sizlerle birlikte oluyor.

Kur`an`ı Hakkıyla Okumak (9.Bölüm)

Radyo Denge Ramazan Program akışı içerisinde telefon bağlantısıyla canlı olarak gerçekleştirilmeye başlanan programda, Ramazan'dan sonra da Mehmet Pamak'la "Kur'an'ı Hakkıyla Okumak" konusu ele alınmaya devam ediliyor. Programa telefon ile bağlanan Mehmet Pamak, program sunucusu Osman Yıldız'ın sorularını cevaplıyor.

Dokuzuncu Bölüm

İndir : 22.08.2015 9.Bölüm, 1.Parça
22.08.2015 9.Bölüm, 2.Parça
Dinle :
Sorular :
 

- İnsanların çoğunluğu, hele de Müslüman'ım diyenlerin tamamı ahirete iman ettiklerini iddia ederler. Ancak tercih ettikleri hayat tarzı ve yaptıkları ameller çoğunlukla vahye aykırı olabilmektedir. Böyle bir durumda ahiret ve hesap gününe inandıklarına dair iddiaları vahyi ölçüler içinde bir anlam taşır mı? Müslümanlık iddialarına rağmen bu kesimlerin, dünyada, bir şeyi yapmak ya da yapmamak suretiyle ortaya koydukları vahye aykırı yanlış tercihlerle, din(hesap/ceza) gününü/ahireti hâl ile yalanlamak durumuna düşmüş olacakları şeklinde bir açıklamanızı hatırlıyorum. Bu konuyu ayetler ışığında biraz açabilir misiniz?

- İman-amel bütünlüğü içinde, Kur'an'ın bütününün hayatın tümüne hakim kılınmasıyla Kur'an'ın hayatı inşa etmesini, tüm ilişkilerin vahye uygun hale getirilmesini ve bütün hayat alanlarının Allah'ın hükümlerine uydurulması suretiyle sonuçta bütün hayatın Allah'ın rengiyle boyanmasını emreden ayetler olduğunu biliyoruz. Bu konu çerçevesinde bazı soruları sormak ve konun hakkıyla anlaşılmasına vesile olmak istiyoruz.
İmansız salih amel olur mu? Salih amel olmadan iman yaşayabilir mi? İman amel bütünlüğü içinde hayatı ibadet kılma sorumluluğumuzu ayetler ışığında açıklar mısınız?

- İslam'ın, hayatın bütün alanlarını kuşatan bir din olduğunu ortaya koyan ayetlere örnekler verebilir misiniz?

- Kendisinden daha güzel renk olmayan Allah'ın rengiyle/boyasıyla boyanmak konusunu ayetler ışığında açıklar mısınız?

 

 

Sekizinci Bölüm
İndir : 15.08.2015 8.Bölüm, 1.Parça
15.08.2015 8.Bölüm, 2.Parça
Dinle :
Sorular :
 

Geçen haftaki programda, Allah'a ve Resulüne itaatten, Kur'an'a uymaktan yüz çevirenlerin durumunu konuşmuştuk.

- Eğer siz de uygun bulursanız esas konumuza geçmeden önce güncel bir konu hakkında söyleyecekleriniz değerli dinleyicilerimize ulaştırmak istiyoruz. Bilindiği üzere 14 Ağustos 2013, Mısır darbe yönetimi, Rabia ve Nahda meydanlarında darbeye karşı şiddetten uzak barışçı bir protesto yapan Mısır halkına ve İHVAN mensuplarına yönelik alçakça katliamlar gerçekleştirmişti. Siz ve İLKAV olarak hepimiz bu olayları defalarca protesto eden eylemler, basın açıklamaları, konferanslar, paneller gerçekleştirdik, makaleler kaleme aldık. Bugün yıldönümünü idrak ettiğimiz bu vahşet hakkında neler söylemek istersiniz?

Programımızın sorularına dönersek;
- Resulün ve müminlerin en önemli vasıflarından, misyonlarından birisinin de şahitlik olduğu Kur’an’da beyan ediliyor. Bu önemli sorumluluğun, Peygamber (as)’ın ve mü’minlerin bu önemli vasfının ne olduğunu açıklayabilir misiniz?

- İslami ıstılahta Allah yolunda cihad ve bu yolda can feda ederek “şehid” olmak söz konusu. Cihad ve şehidlik kavramlarını Kur’an ayetleriyle karşılıklı ilişkilerini de kurarak açıklayabilir misiniz?

 

- Kur’an ile büyük cihadı biraz açabilir misiniz?

- Bahsettiğiniz çerçevede hayatıyla vahye şahidlik yapmayanın yani yaşarken şehid olmayanın ölürken şehid olması mümkün olabilir mi?

- Bu bağlamda şehid kavramı kültürel bir öğe olarak çok farklı anlamlarda da kullanılıyor. Mesela devlet, vatan, ırk davası, ideolojiler ya da meslek uğrunda ölenlere de şehid deniyor. Bu konuyu da Kur’ani ölçüler içinde açıklayabilir misiniz?

 

- Laik ulusalcı Kemalist sistem ya da laik ulusalcı PKK gibi örgütlere, yöneticilerine isteyerek, benimseyerek itaat bile Kur’an’a ve şehidlik kavramının ölçülerine aykırı değil midir?

- Laik ulus devlet ve laik ırkçı PKK bu şartların tam zıddı olan bir konumda değil mi?

- Resulullah (as)’ın hadislerinde de şehidlik konusunda, günümüz sapmalarına açıklık getiren rivayetler var, bunlara dair örnekler de verebilir misiniz?

- Biz Müslümanların hayatımızın da ölümümüzün de Allah için olması gerektiğine dair bir andımız yok mu? Şehidlik bağlamında bu konuyu açar mısınız?

 

Yedinci Bölüm
İndir : 08.08.2015 7.Bölüm, 1.Parça
08.08.2015 7.Bölüm, 2.Parça
Dinle :
Sorular :
 

Geçen haftaki programda, Allah'tan gayrısına (şeytan, heva ve tagutlara) itaat/ibadet edilmesi sapmasını ayetler ışığında ele almaya çalışmıştık.

- Rabbimiz, Allah'tan başkalarını ilah edinip onlara tapmayı kulluk yapmayı, bu bağlamda şeytana, hevaya ve tağutlara itaat ve ibadet etmeyi men ettikten sonra Allah'ın indirdiği hükümlerle hükmedilmesini ve böylece insanlar arasında adaletin ikame edilmesini emrediyor, bu konuyu da ayetler ışığında açıklayabilir misiniz?

- Allah'a ve Resulüne itaatten, Kur'an'a uymaktan yüz çevirenler, sırf biz de Müslümanız demeleri ve kimi parça ibadetleri ara sıra yerine getirmeleri sebebiyle mü'min sayılabilirler mi? Resulün ve mü'minlerin yolundan ayrılıp başka yollara uyanların, bu sebeple de hayatı, amelleri vahye şahidlik yapmayanların akıdevi/imani durumu Kur'an'da nasıl ifade ediliyor?

- Akıdevi sapma içinde olanların ya da günaha batanların kurtuluşu mümkün mü? Umutlu olmaları ve kurtuluşa ermeleri için neler yapmaları gerekir?

Altıncı Bölüm
İndir : 01.08.2015 6.Bölüm, 1.Parça
01.08.2015 6.Bölüm, 2.Parça
Dinle :
Sorular :
 

Geçen haftaki programımızda yaratılış gayemiz olan "yalnız Allah'a kulluk/ibadet etmek" üzerine ve "Şeytana kulluk yapmanın" anlamı ve açılımı üzerine konuşmuştuk. Bugün de inşallah Allah'tan gayrısına kulluk/itaat/ibadet etme sapmasının diğer boyutları üzerinde durmak ve bu konulardaki sorularımıza cevaplar bulmak istiyoruz.

- Rabbimiz kitabında Allah'tan başkasının ilah edinilmesine örnek olarak bir de heva'dan bahseder, hevanın ilah edinilmesi ve ona da kulluk/ibadet/itaat edilmesi nasıl olur?

- İnsanların bizzat kendi hevaları, bilmeyenlerin hevalarını ilah edinmelerini açarmısınız?

- İnsanların din adamlarının, alimlerinin hevalarını ilah edinmeleri nasıl olur?

- Kur'an'da bir de insanların tagutları ilah edinip onlara kulluk yapmalarından bahsediliyor örnekleyerek açıklayabilir misiniz?

Beşinci Bölüm
İndir : 25.07.2015 5.Bölüm, 1.Parça
25.07.2015 5.Bölüm, 2.Parça
25.07.2015 5.Bölüm, 3.Parça
Dinle :

Sorular :
 

- Esas konuya girmeden önce; gündemdeki sıcak bir konuda, Suruç'ta IŞİD tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen canlı bomba olayı ve akabinde PKK tarafından gerek Müslümanlara gerekse güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırılar, gerçekleştirilen cinayetler ve Türkiye'nin bunlara cevaben başlattığı operasyonlar söz konusu. Ayrıca bir yandan İran ile Batılı emperyalistler arasında nükleer konusunda anlaşma ve giderek bölgenin daha büyük kaosların için sürüklenmesi yaşanıyor. Bütün bu olayları ve bölgede kör şiddeti esas alan PKK ile IŞİD gibi yapıları değerlendirmenizi rica ediyoruz.

- Şimdi de esas konumuz olan "Kur'an'ı hakkıyla okumak" konusundaki sorularımıza geçebiliriz. Önce son programda noksan kalan kısmı tamamlamak mahiyetinde bir soruyla başlayalım; Kur'an'da imanın gereği olarak "işittik ve itaat ettik" demeye çağıran ayetler var. Bu işitmekten ve itaatten kasıt nedir?

- Rabbimiz kullarına sadece kendisine kulluk yapmalarını emrediyor. Kur'an'da Allah'tan başkalarına da kulluğun yapılması sapmasına dikkat çekip uyaran ayetler var. Allah'tan başkasını ilah edinip ona kulluk yapmak nasıl gerçekleşir?

- Pek çok ayette "Şeytana değil Allah'a kulluk yapın" çağrısı yapılıyor, bu ayetlerle ne denmek isteniyor açıklarmısnız?

Dördüncü Bölüm
İndir : 11.07.2015 4.Bölüm
Dinle :
Sorular :
 

- Allah'ın/yaratıcının emirlerinin/kevni yasalarının evren ve fıtrat üzerindeki hakimiyetinin sonuçları ile aynı Allah'ın insan hayatı için vaz ettiği emirlerinin/şeriatının/yasalarının insan hayatı üzerindeki hakimiyeti ve sonuçlarını, tek bir ilaha itaat etmek bakımından mukayeseli olarak açıklayabilir misiniz?

- "İşittik ve itaat ettik" denilerek hayatın Allah'a "rüku" ve "secde" ettirilmesine, vahye "şahid"lik yapan, Kur'an ile ahlaklanıp "ibadet" kılınan bir hayatın yaşanmasına dair Kur'an'da yer alan hükümleri açıklar mısınız?

 



Üçüncü Bölüm
İndir : 04.07.2015 3.Bölüm
Dinle :
Sorular :
 

- Kur'an'a imanın gereği olarak Kur'an'ı hakkıyla okumayı müteakip sorumluluklarımız nelerdir?

- Kur'an okumayı müteakip secde etmeye çağrı ne anlama gelmektedir?

- İtaat edilmeyen, hayatta uygulanmayan kitaba iman edildiği iddiası geçerli midir?

 



İkinci Bölüm
İndir : 27.06.2015 2.Bölüm
Dinle :
Sorular :
 

- Rabbimiz Kur'an'da "Allah ile ahitlerini bozup iki şeyin arasını kesenlerin arzda fesad çıkaracaklarından" bahsediyor, bunu nasıl anlamalıyız?  

- Rabbimiz, "Oku" emriyle bizlere neyi ve nasıl okumayı emrediyor? Kur'an'ı hakkıyla okumak hangi anlamları ihtiva ediyor?



Birinci Bölüm
İndir : 20.06.2015 1.Bölüm
Dinle :
Sorular :
 

- Mübarek Ramazan ayının ilk günlerini idrak ediyoruz. Rabbimiz bütün ümmetimiz için hayırlara vesile kılsın inşallah. Ramazan ayını değerli, anlamlı ve önemli kılan en önemli olay nedir?

- Ramazanlar bu anlam ve önemiyle mütenasip bir biçimde ihya ediliyor mu? Kur'an ayı olma niteliği kitlelerin gündeminde yeteri kadar yer ediyor mu?

- Rahmetli şehidimiz Seyyit Kutub, vahyin ilk muhatabı olup Resul'ün (s) eğittiği ilk Kur'an nesli misali bir neslin bir daha gelmemesinin sebeplerini izah ederken ilk neslin yetişmesindeki önemli unsurları sıralıyor. Siz de kitabınızda bunları ifade ediyorsunuz, bunlar nelerdir?

- Allah'a ve Kur'an'a imanın gereği bağlamında sormak istiyorum. Kur'an'ın indiriliş amacı bizzat Kur'an'da nasıl beyan ediliyor?



---------------------------------------------------------------------------------------------------

RADYO DENGE,  FM bandı 92.1 frekansından Ankara'da yerel yayın yapmaktadır. Radyomuzu internet üzerinden http://www.dengeradyo.com/ linkinden dinleyebilirsiniz. Osman Yıldız'ın sunduğu bu programda Mehmet Pamak'ın konuşmaları her Cumartesi canlı olarak 19.00- 20.30 arasında yayınlanacaktır. Programın tekrarı ise yine her pazar 19.00-20.30 arasında yayınlanacaktır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !