17-05-2007 20:06

Kur’an Nesli, ekolojik ifsad ve tüketim alışkanlıklarımızı irdeliyor

Kur’an Nesli Dergisi, tüketim alışkanlıklarımız ve hayat tarzımızla doğrudan ilgili olan ekolojik ifsadı, tüketim çılgınlığının boyutlarını ve sade yaşamın imkanlarını İslami kimlik çerçevesinde konu ediniyor.

Kur’an Nesli, ekolojik ifsad ve tüketim alışkanlıklarımızı irdeliyor

Kur’an Nesli, ekolojik ifsad ve tüketim alışkanlıklarımızı irdeliyor

“Geleneksel ve modern sapmaların dayatmalarına karşı” yola çıkan Kur’an Nesli Dergisi Mayıs-Haziran sayısıyla birlikte okuyucularıyla 6. kez buluşarak birinci yayın dönemini bitiriyor.

Kur’an Nesli dergisi bir grup genç müslümanın birlikte sürdürdükleri eğitim ve bilinçlenme çabalarının somutlaşmasıyla ortaya çıkmasına karşın bugün pek çok farklı şehir ve ülkede yeni okuyuculara tevhid mesajını götürmeye çalışıyor. Dergi, Müslüman olmanın bugün ne anlama geldiğini sorgulamaya ve gündemimizi işgal eden yapaylıklara karşı Kur’anî bir gündem yakalamaya çalışarak, bu çerçevede tevhidi hareketin bir parçası olmayı hedefliyor.

Kur’an Nesli Dergisi bu sayısında aslında tüketim alışkanlıklarımız ve hayat tarzımızla doğrudan ilgili olan ekolojik ifsadı, tüketim çılgınlığının boyutlarını ve sade yaşamın imkanlarını İslami kimlik çerçevesinde konu ediniyor.

Neden Ekolojik İfsad?

Ortada bariz katliamlar, hukuksuzluklar ve türlü zulümler işlenirken “ekolojik ifsad” gibi diğerleri kadar ön planda olmayan bir sorun neden gündem olur, diye sorulabilir. Buna cevap olması için öncelikle ekolojik ifsadın başlangıç noktasını düşünmek gerekir.

İnsanoğlunun işlediği en büyük suç, had bilmezlik olsa gerek. Tüm zulümlerin; şirkin, işgalin, dayatmaların, işkencelerin, yalanların kaynağı had bilmezlik iken bunun doğaya ve dolayısıyla onun üzerinde-içinde yaşayan insana verdiği zararlar pek göz önünde değildir. Son zamanlarda etkileri birçoğumuzca farkedilse de hayati bir zarar verdiği görülmediği için ihmal edilmektedir. Halbuki biz farkında değilken, biz pek etkilenmezken dünyada küresel ısınma hız kazanıp iklim değişikliklerini etkilemekte ve çölleşmeler, buzulların erimesi, seller oluşmaya başlamıştır.

Bunun suçu öncelikle küresel güçlere yıkılsa da haddini bilmeyen herkesin suç ortağı olduğu da ortadadır. Bu bağlamda ekolojik ifsad, bir had bilmezlik sorunu olduğu ve bir bakıma diğer insanların yaşam hakkını gasbetmek anlamına geldiği için öncelenmeli ve suç ortağı olmamanın yolları aranmalıdır.

Bu arayış, biz müslümanların ıslahatçı kimliğinin gereği olmakla birlikte dengeli, sade ve israftan kaçınan bir yaşam sürmek için de zorunludur.

Neden şimdi?

Tüm dünyanın sorunu olması sebebiyle küresel ölçekte ilgi çeken, araştırma yapılan ve çözüm yolları peşinden koşulan bir konu ekolojik ifsad. Ancak müslümanların gündemine girmekte gecikmiş. Bundan dolayı bu küresel soruna evrensel vahyin, sorunlara çözüm rehberinin muhatabı müslümanlar değil de Kur’an’dan uzak yaşayanlar insani kaygılarıyla çözüm arayışına gitmekteler. Hal böyle iken adaletten uzak, pragmatist, parçacı vs. çözüm önerileriyle karşılaşabiliyoruz. Peki islami yaşam tarzını sürdürenlerin böyle evrensel bir soruna adil ve bütüncül bir çözüm önerisi sunma sorumlulukları diğer insanlara göre daha fazla değil midir?

Gittikçe daha da tehlikeli hale gelen küresel ısınma sorununa Kyoto Protokolü ile çözüm aranmaktayken, protokolün kendisi bile sorunlu bir yaklaşım ortaya koymaktadır. Çözüm önerileri iflas ederken insanlık dengeli ve bütüncül bir çözüm yoluna muhtaçtır. Aksi halde torunlarımızın katili olma olasılığımız yüksektir.

Kur’an Nesli Ne Diyor?

Kur’an Nesli Dergisi bu sayısında ekolojik ifsad dosyasında konuyu tüm vehametiyle gözler önüne serip islami sorumluluğumuz olan ıslahatçı tavrı hatırlatıyor. Farkında olmadan yaptıklarımızın bizi israf ve ifsada götürdüğünü, yaşam tarzımızla ilgili ne gafletlere düştüğümüzü, sorunu doğru anlamazsak doğru bir çözüm de sunamayacağımız bilgisiyle doğru bir anlayışı irdeliyor.

Dosya Meryem Işık’ın “Bir Modern İsraf Tarzı: Ekolojik İfsad” yazısı ile başlıyor. Meryem Işık yazısında tükettiklerimizle dünyayı nasıl yaşanmaz bir yer kıldığımızı anlatıyor. Küresel Isınmayı tetikleyen tüketim alışkanlıklarımızı ve buna bağlı olarak yapılan “üretim çılgınlığını”, üzerinde yaşadığımız coğrafyanın buna etkisini inceliyor.

Devamında Şükrü Hüseyinoğlu, “Çevresel İfsadın Sonucu: Seküler Kıyamet Beklentisi” başlıklı yazısında kıyamete inanmayanların da beklediği bir “seküler kıyamet”ten sözederken bu bağlamda “ifsad” kavramını da inceliyor. Devamında Abdullah Sayar, “Küresel Isınma Yolun Sonu mu?” başlıklı yazısında küresel ısınma karşıtlarının tutumlarını inceliyor ve tutarlılıklarını sorguluyor.

Bu sayının kavram incelemesi dosya içinde yer almış; Kadir Ünal “İnfak ve İsraf Kavramları Çerçevesinde Kulluk Bilinci”ni işlemiş.

Ekolojik İfsad’ın boyutları gözler önüne serildikten sonra Bülent Şahin Erdeğer’in “Küresel Tehdite Karşı Ne Yapmalıyız?” başlıklı makalesine sıra geliyor. Yazar burada çözümün ne olduğundan ziyade nasıllığına vurgu yapıyor; aklın ve vahyin rehberliğinde bütüncül ve dengeli bir çözüm aramak...

Dünyaya verilen bunca zararın temel kaynağının aslında tüketim alışkanlıklarımız olduğunu anlatan Murat Kurtuldu, “Tüketim Toplumunu Doğru Anlamak ve Boykot Bilinci” başlıklı yazısında doğru bir anlayış için sorguluyor. Modern insanın bir “tercihler bataklığı”na sürüklendiğini ifade eden yazar, boykot duyarlılığını sağlam temellere dayamanın öneminden ve hangi yanılgıların boykotu etkisizleştirdiğinden bahsediyor. Birkaç ürünü değil bir yaşam tarzını boykot etmenin önemini  vurgulayarak bu bağlamda reklamcılık, medya, modern tüketim algısı gibi konuları da inceleyen yazar, boykot bilincinin ilkeli bir yaşam tarzına dönüştürülmesi gerektiğini savunuyor.

Dosyanın son yazısı “İfsada Karşı Çevreyle Uyum” Esra Saraç tarafından kaleme alınmış. Yazar, ıslahatçı bir mü’minin nasıl olması gerektiğini anlattıktan sonra bireylerce yapılması gereken somut çözüm önerilerinden bahsediyor. İsraftan kaçınmanın sade yaşamla mümkün olacağını, bunun da islami bir gelenek olan “azla yetinme” ilkesi ile sağlanacağını ve doğaya uyum sağlamanın yediklerimizden uyku saatimize kadar tüm alışkanlıklarımızın sorgulanması ile mümkün olacağını anlatıyor.

Dosya dışında dergide modern eğitim anlayışını sorgulayan bir yazı ile, aynı amaçla yapılmış ve sonucunda soruşturmaya tabi tutulmuş bir panel; İlkav’ın düzenlediği eğitim paneli, İlkav Başkanı ile bir röportajla yorumlanıyor.

Bu sayıda iki kitap tanıtımı okuyabileceksiniz. H. Mirza Aydın “Yabancı Batı Yalancı Batılılaşma” başlıklı yazısında Dâryûş Şâyegân’ın Batı Karşısında Asya kitabını tanıtıyor. Esra Aydın ise “Bir Ağaç Yaprağı, Yaprağın Röntgeni” başlıklı yazısında Rasim Özdenören’in Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler kitabını tanıtıyor.

Kur’an Nesli Dergisinden 6. Sayıya Özel ABONE KAMPANYASI

6. Sayısı ile birlikte daha zengin bir içerikle okuyucularıyla buluşmaya devam edecek olan Kur’an Nesli, abonelerine bir kampanya sunuyor. Buna göre abone olanlar İzzet Derveze’nin Kur’an’a Göre Hz. Muhammed’in Hayatı ya da İbrahim Sarmış’ın Hz. Muhammed’i Doğru Anlamak kitap setlerini edinebilecekler.

Kampanya ile ilgili detaylı bilgiye www.kuranneslidergisi.com/altincisayi adresinden veya telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.

Bu sayının tanıtım filmini izlemek, abonelik bilgileri almak ve kampanya ile ilgili detaylı bilgi edinmek için www.kuranneslidergisi.com adresine bakabilirsiniz.

Kur’an Nesli Dergisi İletişim ve Abone Hattı:
0262 239 49 07 –
[email protected]

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !