27-02-2008 19:12

Kürtler için, Kürtlere rağmen

`Bugün Kürt milliyetçileri arasında 1930’lardaki ‘Türk Tarih Tezi’nin kopyası olan fantaziler, ‘Kürt ırkının Ari kökeni’ne dair efsaneler dolaşıyor. Kürtçü ideologlar, İslam öncesi döneme ait hayali bir ‘altın çağ’ yaratmaya uğraşıyor. Zaten hali hazırda da Türk ve Kürt ırkçıları aynı telden çalıyor.`

Kürtler için, Kürtlere rağmen

Mustafa Akyol Star gazetesinde yer alan bugünkü yazısında PKK ve politik uzantılarının İslam karşısındaki tutumlarını konu ediniyor. "Kürtler için kürtlere rağmen" başlığını taşıyan yazıda PKK ve DTP'nin İslam'a bakışının CHP'yle paralel olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor: 

"Bugün Kürt milliyetçileri arasında 1930’lardaki ‘Türk Tarih Tezi’nin kopyası olan fantaziler, ‘Kürt ırkının Ari kökeni’ne dair efsaneler dolaşıyor. Kürtçü ideologlar, İslam öncesi döneme ait hayali bir ‘altın çağ’ yaratmaya uğraşıyor. Zaten hali hazırda da Türk ve Kürt ırkçıları aynı telden çalıyor. Cumhuriyet gazetesinde yazan emekli general Osman Doğu Silahçıoğlu, ‘Türklerin asıl dini Şamanizm’dir’ derken, eski DEP milletvekili Hatip Dicle de ‘Kürtlerin asıl dini Zerdüştlük’tür’ diyor.

Her iki taraf için de sorun, İslamiyet’in etnik kimlikleri ikinci plana atan ortak bir ‘Müslüman kimliği’ sağlaması. Durum, Naziler’in ‘Alman ruhunu öldürdüğü için’ Hıristiyanlık’tan nefret etmelerine benziyor."   

Akyol, yazısında şu görüşlere yer veriyor:

"Bu yöne ışık tutan enteresan bir anekdot, bir ay kadar önce büyük bir gazetecilik başarısı göstererek Kandil Dağı’na çıkan Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’dan gelmişti. Taraf gazetesi adına PKK’nın yönetim kadrosu ile konuşan bu ikiliden ilki, terör örgütünün ‘laiklik’ anlayışı konusunda şu ilginç notu düşmüştü:

‘Yemekte ‘türban’ konusu açılıyor. Ve Yasemin’in deyimiyle ‘Kemalist bir PKK’ çıkıyor karşımıza. Türbanın serbest bırakılmasına şiddetle karşı çıkıyorlar. Öyle şeyler söylüyorlar ki türbanla ilgili, o konuşmaları bir CHP kurultayında yapsalar ortalık alkıştan kırılır.’

‘Dağ’dan böyle incilerin saçıldığı sırada ‘ova’dan da paralel mesajlar geliyordu. DTP milletvekili Aysel Tuğluk, 3 Şubat tarihli Radikal’de yayınlanan yazısında ‘ılımlı İslam denilen projeye’ karşı ‘laik, aydın ve Kemalist güçler’ ile ‘Kürt siyaseti’nin ittifak yapması gerektiğinden söz ediyordu.

Ancak aralarında Sayın Tuğluk’un da bulunduğu DTP milletvekilleri, üniversitede başörtüsüne özgürlük getirecek anayasa düzenlemesinin lehinde oy kullandılar. Bu çelişki acaba nereden geliyor?

Bunun iki cevabı var. Birincisi, bir yandan ‘Kürtlere özgürlük’ derken öte yandan ‘başörtüsüne yasak’ istemenin siyaseten tutarlı durmaması. İkincisi ise, DTP’nin muhafazakar ‘tabanı’ ile laikçi ‘tavanı’ arasındaki uçurum. Kürt aydını Altan Tan yakın zaman önce buna işaret etmiş ve durumu ‘DTP’nin tabanı AKP gibi, kadroları CHP gibi’ diye özetlemişti. DTP, ‘başörtüsüne hayır’ deseydi, tabanından büyük tepki alırdı.

Peki ‘taban’ ile ‘tavan’ arasındaki bu uçurum nereye varacak?

Ben, PKK’nın yakın gelecekte iyice zayıflayacağını, onun ‘siyasi kanadı’nın da daha ılımlı bir çizgiye kayacağını tahmin ediyorum. (Ve dahası umuyorum!) Ancak olmaz ya, farz-ı muhal, eğer işler onların hayal ettiği gibi gider de bir gün bir ‘Kürdistan’ kurup başına geçerlerse, neler olacağını kestirmek mümkün: Bu ‘çağdaş’ devlete yaraşır bir ‘ulus’ yaratmak için otoriter kolları sıvayacaklar. Aysel Tuğluk’un deyimiyle, ‘tamamen iyileşmemiş eski bir hastalık’ olan dinin toplumsal yaşamdan kazınması işine girişecekler. Bugün ‘Kürtlere özgürlük’ diyenler, yarın ‘Kürtler için, Kürtlere rağmen’ diyecek.

‘Nereden biliyorsun’ derseniz, ‘biz bu filmin ilk bölümünü gördük ve ikincisinin eskizleri de tıpa tıp aynı’ derim. Bugün Kürt milliyetçileri arasında 1930’lardaki ‘Türk Tarih Tezi’nin kopyası olan fantaziler, ‘Kürt ırkının Ari kökeni’ne dair efsaneler dolaşıyor. Kürtçü ideologlar, İslam öncesi döneme ait hayali bir ‘altın çağ’ yaratmaya uğraşıyor. Zaten hali hazırda da Türk ve Kürt ırkçıları aynı telden çalıyor. Cumhuriyet gazetesinde yazan emekli general Osman Doğu Silahçıoğlu, ‘Türklerin asıl dini Şamanizm’dir’ derken, eski DEP milletvekili Hatip Dicle de ‘Kürtlerin asıl dini Zerdüştlük’tür’ diyor.

Her iki taraf için de sorun, İslamiyet’in etnik kimlikleri ikinci plana atan ortak bir ‘Müslüman kimliği’ sağlaması. Durum, Naziler’in ‘Alman ruhunu öldürdüğü için’ Hıristiyanlık’tan nefret etmelerine benziyor. Aysel Tuğluk’un ‘gerici tarikat ve cemaatler’in ‘Kürt siyasal hareketini geriletmesinden’ endişe etmesi boşuna değil. En az Kuzey Irak’taki ‘askeri mücadele’ kadar önemli olan ‘ideolojik mücadele’de, en çok o yüzden batağa saplanmış durumdalar."

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !