04-07-2008 10:09

Mazlum-Der`den mülteci ölümleri için çözüm arayışı

Mazlum-Der, yıllardır kanayan bir yara olan mülteci ölümleri konuusnda örnek bir girişimde bulundu. Dernek, bir mültecinin ölümüyle sonuçlanan Kırklareli olaylarını gündeme alarak çözüm önerileri sundu.

Mazlum-Der`den mülteci ölümleri için çözüm arayışı

Mazlum-Der, yıllardır kanayan bir yara olan mülteci ölümleri konuusnda örnek bir girişimde bulundu. Dernek, bir mültecinin ölümüyle sonuçlanan Kırklareli olaylarını gündeme alarak çözüm önerileri sundu.

Mazlum-Der, Kırklareli Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barınma Merkezinde Yaşanan Olayların ve Kampın Genel Değerlendirme Raporu'nu açıkladı.

Raporda, Türkiye'nin en büyük barınma kamplarından biri olan Kırklareli Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezi'nin, 11 Haziran'da yaşanan ve bir kişinin ölümü ile neticelenen bir olayla ülke gündemine geldiği, insan hakları örgütleri, medya ve resmi kurumların aynı olayla ilgili farklı açıklamalar yaptıkları hatırlatıldı.

Kampta kalan sığınmacıların hukuki praoblemlerini çözmeleri ve statülerinin belli olması için gerekli hukuki desteğe acilen ihtiyaç olduğuna işaret eden rapor, 14 sayfadan oluşuyor.

Konuyu tüm gerçekliği ile ortaya koymak ve kamuoyu ile paylaşmak adına kampın ziyaret edildiği, sığınmacılar, kamp yöneticileri ve mülki amirlerle görüşüldüğü belirtilen raporda, çözüm önerileri de ele alınıyor.

İşte MAZLUMDER'in çözüm teklifleri:

* Kamp modern standartlar dâhilinde yeniden dizaynı ile ihtiyaçlara cevap verecek, insan yaşamına uygun hale getirilmelidir.

* Devletin öncülüğünde barolar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla burada bulunan insanların hukuki problemlerin çözümü için danışmanlık hizmeti verebilecek birimler oluşturulmalı, adli yardım hizmetlerine ulaşma imkânları sağlanmalıdır.

* Gerekli önlemler alınarak sosyal imkânlardan yararlandırılmaları sağlanmalıdır.

* Özellikle dil bilen ve buranın gereklerine uygun yeterli uzman personel istihdamı sağlanmalıdır.

* Temel eğitim alma yaşındaki çocukların eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli koşullar oluşturulmalıdır.

* Devlet bu insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için bir fon oluşturmalı, bu konuda gönüllü olan sivil toplum kuruluşları ile irtibata geçerek bu ihtiyaçların onlar tarafından karşılanması konusundaki engelleri ortadan kaldırmalıdır.

* Kampta kalan ailelerin yaşamalarının temini için gerekirse kamp içerisinde bir arada kalabileceği ayrı bir alan oluşturulmalıdır.

* Yemekler sağlıklı beslenme koşullarına uygun hale getirilmeli, menüler, hasta, yaşlı ve çocukların durumları gözetilerek hazırlanmalıdır.

* Maddi imkânsızlık veya idari gerekler neticesinde aileleri ve yakınlarıyla ile iletişim kuramayan kamp sakinlerinin aileleri ve yakınları ile iletişim kurmalarına imkan sağlanmalıdır.

* Kamplarda muhakkak sosyal hizmet uzmanı görevlilerin olması gerekir.

* Tutulanlara, sığınmacılık ve mültecilik koşulları hakkında anlayacakları dilde bilgilendirilmelidirler.

* Sığınmacıların başvurusunun alınması ve BMMYK'ya ulaşabilmelerine özen gösterilmelidir.

* Sığınmacı durumunda olan kişilerin tüm başvuru ve itirazları neticelenmeden asla sınır dışı edilmemelidir (Aksi halde kişilerin yaşamı tehlikeye girer, hukuki açıdan non-refoulement prensibi çiğnenmiş olur.

* STK, BMMYK, Devlet işbirliği içinde sorunların çözümü sağlanabilir.

* Sığınmacılar ile yapılan görüşmeler neticesinde kampın Türkiye'deki diğer kamplara göre hiç iç açıcı olmadıkları acilen iyileştirme yolunda adımlar atılması gerektiği kanaatine varılmıştır.  (Dünya Bülteni)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !