Meselelere “Mümin“ değil, “Vatandaş“ kimliğiyle bakar olduk (HABER-VİDEO)
Venhar Cumartesi sohbetlerinin geçtiğimiz haftaki konuşmacısı, İstanbul Maruf yayınlarından Ahmet Turgut Ulucak idi. Ulucak, “Türkiye’de İslami Hareketin Seyri” başlıklı oturumda yaptığı sunumda bir çok konuya da değindi.
Venhar Cumartesi sohbetlerinin geçtiğimiz haftaki konuşmacısı, İstanbul Maruf yayınlarından Ahmet Turgut Ulucak idi. Ulucak, “Türkiye’de İslami Hareketin Seyri” başlıklı oturumda yaptığı sunumda bir çok konuya da değindi. Ele alınan konuları başlıklar halinde özetleyecek olursa Ulucak şunları söyledi;
* Rasûl’ün hayatına baktığımızda belirlenen değil, belirleyici olduğunu görürüz.
* Bir hareketin varlığı ve toplum üzerindeki karşılığı rejimi ne kadar rahatsız ediyorsa, o hareket rejim tarafından o ölçüde rahatsız edilir.
* Ne zaman sözünüz muhatabınızda karşılık bulmaya başlamışsa, tecrid, tahkir, tehdid ve ölüm gibi müdahaleler başlar.
* Tarım toplumundan Endüstriye geçiş, Dünya tarihinin kırılma noktasıdır. Sürekli, Laikliğin Fransız devriminden sonra ele alındığı söylenir. Ama esasında bunun baskıcı bir modele dönüşmesi 1,5 asırlık bir süreçtir.
* Klasik İslam kaynaklarında, ideolojik çözümleme ile ilgili bölümler yoktur. Değerlendirmeler hep fıkıh konuları üzerinde kalmıştır. Beşerin ürettiği ideolojik konulara, fıkıh ile çözüm bulmaya çalıştılar.
* Seküler hayat tarzında merkezde insan vardır. Herşey insanı razı etme üzerine kurgulanmıştır. Ama İslam’da merkezde Allah vardır. Herşey “Allah’ı” razı etmek üzere kurgulanmalıdır.
* Düşünce üretebilmek için düşüne işçisine “düşünen insana” ihtiyaç vardır.
* Kağıt üzerinde, yeryüzünde yaşayan 2 milyar Müslüman ve 55 Müslüman devletin var olduğu gözükmektedir.Ama hani? Nerede?
* Müslümanlar günümüzde “kabullenilmiş çaresizliğe” itilmiştir. Sadece önlerinde kolay çözüm yolu olarak “mevcut iktidarlara eklemlenme” seçeneği sunulmuştur.
* Bizler “şahsiyet” yetiştirmekten ziyade “birey” yetiştirmeye başladık. Meselelere “mümin” değil “vatandaş” bakış açısı ile bakmaya başladık. Oysa, Batı düşüncesi “birey”, İslam ise “şahsiyet” yetiştirir.
* Güya Çanakkale savaşında katledilen 250.000 insanımız ile bağımsızlık savaşını kazandığımıza inandırıldık. Oysa, tarihe dönüp bakın; son 100 yılda bağımsızlık savaşını kazandığını iddia edenlerin ne kadarı bağımsız hareket edebiliyor? Müslümanların kanları üzerinden saltanatlarını kurdular.
* İslam’da devlet talebi bir sonuçtur. Sürecin sonunda ortaya çıkar. Amaç değildir. Nasip olur ya da olmaz. Bir çok Rasul bırakın devlet kurmayı, ümmet bulmada bile zorlanmıştır.
* Kur’an’da bahsi geçen ağır imtihanlar yaşanmadan, bizler dünkü kötülediklerimizi kabullenir hale geldik.
VENHAR KUR'AN EVİ - AHMET TURGUT ULUCAK - TÜRKİYE'DE İSLAMİ HAREKETİN SEYRİ - BÖLÜM 1
-
HUSEYİN ŞAŞMAZ 27-12-2016 10:08
Klasik İslam kaynaklarında, ideolojik çözümleme ile ilgili bölümler yoktur. Değerlendirmeler hep fıkıh konuları üzerinde kalmıştır. Beşerin ürettiği ideolojik konulara, fıkıh ile çözüm bulmaya çalıştılar. *** İslam: Bir Din ve İdeolojidir http://huseyinsas.blogspot.nl/2016/11/islam-bir-din-ve-ideolojidir.html?spref=fb *** Müslümanlar günümüzde “kabullenilmiş çaresizliğe” itilmiştir. Sadece önlerinde kolay çözüm yolu olarak “mevcut iktidarlara eklemlenme” seçeneği sunulmuştur. * Bizler “şahsiyet” yetiştirmekten ziyade “birey” yetiştirmeye başladık. Meselelere “mümin” değil “vatandaş” bakış açısı ile bakmaya başladık. Oysa, Batı düşüncesi “birey”, İslam ise “şahsiyet” yetiştirir. http://huseyinsas.blogspot.nl/2015/11/mefhumlar-zihinde-vakas-idrak_12.html?spref=fb *** İslam’da devlet talebi bir sonuçtur. Sürecin sonunda ortaya çıkar. Amaç değildir. Nasip olur ya da olmaz. Bir çok Rasul bırakın devlet kurmayı, ümmet bulmada bile zorlanmıştır.(YANLIŞTIR) BU DURUMDA İSLÂM BİZDEN NE YAPMAMIZI İSTİYOR? http://huseyinsas.blogspot.nl/2013/10/bu-durumda-islam-bizden-ne-yapmamizi.html?spref=fb *** Kağıt üzerinde, yeryüzünde yaşayan 2 milyar Müslüman ve 55 Müslüman devletin var olduğu gözükmektedir.Ama hani? Nerede? * Şu fikri uyguladığı an piyasada.... EŞYAYI BAZ,ÖLÇÜ ALDIĞIMIZDA Vahyin,Son asrın ilim ve teknolojisiyle hazırlanmış açılımı bekleyen Fikri. VAHİY KONULARI HARİCİNDE, DALINDA UZMANLAŞMIŞ KİŞİNİN GÖRÜŞLERİ GEÇERLİDİR. Asıl olan. vakanın eşyadaki özellikleri ile olan ilişkileridir. İNSANDAKİ HALLER..(EŞYADAKİ ÖZELLİKLER.) DEN BAZILARI. Asıl olan. vakanın eşyadaki özellikleri ile olan ilişkileridir. Fikrin oluşum Süreci ve Aşamaları.