Mısır`da Mübarek döneminin en büyük gösterileri: 3 ölü
Yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve işkenceye karşı `eylem günü` ilan eden onbinlerce Mısırlı, hükümeti protesto için sokaklara çıktı, olaylarda üç kişi öldü.
Tunus’tan başlayarak tüm Arap ülkelerine yayılma eğiliminde olan gösteriler Mısır’a da sıçradı. Dün başta başkent Kahire olmak üzere ülkenin pek çok kentinde düzenlenen gösterilerde üç kişi hayatını kaybetti.
Gösterilerin en şiddetli yaşandığı başkent Kahire’de bir asker, göstericilerin başına vurması sonucu hayatını kaybetti. Mısır İçişleri Bakanlığı Süveyş kentindeki gösteriler sırasında da iki kişinin nefes yetmezliği ve atılan taş sonucu öldüklerini açıkladı..
Mısır'da hükümet karşıtı protestocular bugünü yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve işkenceye karşı 'eylem günü' ilan etti.
Ülkedeki muhalif güçlerin temsilcileri olan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski Başkanı Muhammed El Baradey taraftarları ve El Vefd partisi üyeleri, bugün Kahire'de Yüksek Mahkeme önünde gösteri yaptı. Ülkedeki en güçlü muhalefet grubu konumundaki Müslüman Kardeşler ise bu eylemlere açık destek vermedi.
Başkent Kahire'nin farklı yerlerinde toplanan onbinlerce protestocu Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde sloganlar atarken, yoksulluğa son verilmesi çağrısında bulundu.
Gösteriden sonra bir grup protestocu, polis barikatını aşarak ve çevredeki halkın desteğini alarak Tahrir Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Tahir Meydanı'ndaki anıtın önüne ulaşan göstericiler, anıta Mısır bayrağı çekti.
Göstericilerden bazılarının Tahrir Meydanında yer alan Mısır müzesine tuğla fırtlatırken, polis su ile olaylara müdahale etti.
Göstericiler ‘Devrim’, ‘Biz kimiz? Biz Mısırlılarız.’, ‘Batıl, meclis batıl, seçimler batıl, hükümet batıl’ gibi sloganlar attı.
Kahire'nin yanısıra, İskenderiye, Asyut, Asvan gibi diğer şehirlerde de büyük gösteriler yapılıyor.
BBC'nin haberine göre, geniş güvenlik önlemleri alan güvenlik güçleri "beklenmedik ölçüde" itidalli davrandı.
Hükümet daha önce protestocuları uyarmış, izinsiz gösteri yapmaları durumunda tutuklanacakları bildirilmişti.
Başkent Kahire'de binlerce polisin görev yaptığı, bir çok noktaya tazyikli su sıkan panzerlerin yerleştirildiği öğrenildi. Polisle göstericiler arasında zaman zaman arbede çıktı.
Muhalefetin protesto gösterilerinin koordine edildiği Facebook sayfasına giren en az 90 bin kişi, bu gösterilere katılacağını duyurmuştu. Protesto gösterilerini düzenleyenlerden bir aktivist Reuters ajansına, "25 Ocak'taki gösterimiz sonun başlangıcı olacak" iddiasında bulundu.
Kaynaklar, Mısır'daki muhalefetin, Tunus'ta Zeynel Abidin bin Ali'nin 20 yıllık iktidarına son veren halk hareketinden çok etkilendiğine dikkat çekiyor.
UZUN ZAMANDIR BÖYLE BİR KALABALIK TOPLANMAMIŞTI
Mısır'da 1970'lerden bu yana en buyuk sokak gosterileri devam ediyor. En son boylesi bir kalabalık 1977'de "ekmek isyanı" olarak anılan gösterilerde toplanmış (18-19 Ocak) maalesef kanlı bastırılmıştı: 800 kişinin öldüğü olaylarda dönemin başkanı Enver Sedat, temel gıda maddelerine uygulanan zammı geri çekmek mecburiyetinde kalmıştı.
(Kaynak: Dünya Bülteni)